Приеха данък "уикенд" на първо четене

Предвижда се въвеждането на 10% ставка за получения в натура доход
21 юли 2016 17:14,
12
Приеха данък "уикенд" на първо четене
Снимка: Reuters, архив

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане за данъка "уикенд", съобщава investor.bg

Предвижда се да бъде въведена единна плоска ставка от 10% за получения в натура доход – т.е. предоставянето на фирмени активи за лично ползване, от служителя или управителя на фирмата, съобщава БТА.

Още по темата

Бизнесът ще има право да избира какво облагане да прилага – схемата с 10-те процента или действащия в момента режим, според който собственици, управители и служители на фирмите плащат данъци и осигуровки върху доходите в натура.

С промените в закона фирмените активи се разделят на три групи – имоти, превозни средства и други. За автомобилите бизнесът сам ще определя доколко се ползват за лични нужди според изминатите километри. Дава се възможност и да се избере фиксирано разделяне на ползването – 50% за служебни цели и 50% - за лични.

За имотите ползването за лични нужди ще се определя съобразно площта и времето за използване. В категорията други, където попадат например мобилните телефони, законодателят приема, че те се ползват за лични и служебни цели в съотношение 20:80%.

Предвижда се новите правила да се прилагат със задна дата от 1 януари.

Промените бяха предложени от депутати от ГЕРБ, водени от председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, както и народни представители от Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Предстои поправките да бъдат разгледани на второ четене в парламентарните комисии, преди да бъдат одобрени окончателно в пленарна зала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А какво ще кажете за данък СРАНЕ
8
0
 
0
 
! Отговори
gias преди 7 години
Да като оня бизнесмен дето ми пробутва едни пишеики се за приятели да му върви на него бизнеса само че се пита в задачата тия що ли са кухи
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва и средствата дадени за дрехи и храна, техника, комуникации и пр да се обложат. Не е ясно кога работника си носи гащите по работа и кога с тях ходи да прибира детето си от детска градина. Ей, чудите се как да одерете някой лев от тия, които не са на държавна хранилка.
6
0
 
2
 
! Отговори
безправен свят преди 7 години
Действието на закона не може да е в сила със задна дата, освен ако не е по-благоприятно за засегнатата страна. Следователно законно е само ако промените в регламента важат за бъдещи покупки, направени СЛЕД приемането на второ четене. И пак идеята е ***. Имотите като цяло трябва или да бъдат освободени от ДДС, или данъка да е по-нисък. В кои държави плащаш 20% от стойността на имота на държавата, а после хвърляш за лихви и такси 200% от стойността му с ддс-то барабар? Пък сме в дефлация уж...
5
1
 
2
 
! Отговори
бирници преди 7 години
Колкото повече се усложнява един регламент, толкова по-зле работи. Този закон е най-обикновен опит за допълнително събиране на пари от гражданите. Закона е признал дадени покупки за разход, това е била една от главните причини да бъдат направени. А сега данъчните ще виснат да искат пари от хората постфактум. Що се отнася до бъдещите покупки, то просто търсенето допълнително ще се свие, което ще удари и събираемостта. Идеята е еднократно да се съдерат едни пари от хора без връзки.
4
0
 
1
 
! Отговори
Т. Илиев преди 7 години
В групата други влиза и ползването на тоалетната през уйкендите!
3
4
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 7 години
Така трябва да бъде!Заради народа и бъдещето.
2
0
 
3
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
С една дума ала бала ,празни приказки ,колкото нещо да се отчете,че се бърза за изтуденото уйски,петък наближава, а пък петък е ден на майстора, с една дума балъците бачкат тогава.
1
2
 
26
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Моля ? Нищо не разбрах освен че ще ни вземат още пари за нещо ...

Спонсорирани публикации