Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене"

"Росатом" открит за обсъждане на възможни варианти
Обновена: 31 юли 2016 07:33 | 31 юли 2016 07:30, Красимир Ангелов
437
Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото, архив

Руската държавна компания "Росатом" иска да получи възможно най-скоро обезщетението си, което й бе присъдено по делото срещу България в арбитражния съд в Женева за спирането на проекта за АЕЦ “Белене”. Това става ясно от официално съобщение на компанията след приключилите разговори в Москва с българската делегация, водена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Още по темата
"Росатом" е открит за обсъждане с българските партньори на възможни варианти за уреждане на ситуацията, съответно интересите на двете страни, но единствено в контекста на необходимостта от скорошно погасяване на дълга на българската страна”, обясни зам.-шефът на международния отдел на корпорацията Кирил Комаров, цитиран от “24 часа”.

От “Росатом” отчитат, че до погасяването на обезщетението се трупат по почти 170 000 евро на ден. Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване, като към това се прибавя и обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатите по делото.

Както е известно, решението на Арбитражния съд от миналия месец постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ "Белене". Българското правителство търси възможност да продаде неплатеното все още оборудване в Иран или друга държава.

Вече има проявен инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене", призна министърът на енергетиката преди седмица, но отказа да даде повече подробности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още по темата: АЕЦ БеленеРосатом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре и 16 те милиарда взети от ГЕРБ ще си ги поискат от ВАС
335
6
 
0
 
! Отговори
Загрижен преди 7 години
Другаре, братята руснаци "са в икономически колапс" трябват им пари, нека за целта да поръчаме 3-4 АЕЦ-а още един на Дунав, два на Искъро и един на МАрица! Ема ха, няма да се стискаме, я! Апък те, ако искат да ги доставят - нали сме братя - ще им се помолим да изпратят само една снимка на Джуджи на кон, да има материал за мокрите сънище на пенсионерите!
334
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 404.Спокойно бе ,специално теб ЕС,ще те компенсира с една две кокошки,за това че са ти спряли АЕЦ-а,
333
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 404 НЕ МОЖЕ ДРУГАРЮ,ТОЛКОВА НЕКАДЪРНО ДА ТРОЛИШ.Тази опорна точка преди 1месец я смениха,защото колкото повече си врете носа,толкова вероятноста да излезат Договорите за Белене на светло се увличават.Помисли защо твойте Другари от БСП,мълчат като....за Белене и дума не обелват.То Бива да си некадърен *** Аматьор,ама чак такава некомпетентност.
332
1
 
10
 
! Отговори
Проста математика преди 7 години
ЕС ни спря АЕЦ Белене, а сега ние трябва да плащаме неустойките от нашият си джоб. Къде сега е Европата да ни плати неустойките на нас самите.
331
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На русофила ,най му е добре когато руски ботуш го ,,милва,,Преди 1990си спомням някой местни партиини величия ,когато идеха на ,,командировка,, в Западна Европа след това как се хвалеха.Все едно на луната са били...а ние цъкахме като часовници.:-) :-) След 1990същите ,изпратиха децата си в Европа и сега същите са бизнесмени.А нас тези ни водят по Бузложа да им ръкопляскаме ,за едно кебапче.
330
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма по долни в българското общество от рубладжиите - предатели и ***.*** и грозни, такава ви е комбинацията.
329
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
395 Не си прав .Питай Друг.арите си,защо нищо не казват сега за Белене.Защо не се осветли договора.?та да видим кой ,какво.Ами си научил за 30години една селска фраза,,опорна точка,, и нея въртите.Питай защо Мълчи БСП:-) :-)
328
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 395_Защо БСП мълчи сега по въпроса за Белене?.Ти кебабчета яде ли? Има ли причина БСП да са по ниски от тревата сега.?Каква е тя?
327
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 395 !,,демократите на Бойко,, ами Беров,Жан Виденов,Сергей Станишев,Орешарски и други Комунистически правителства те докаде доведоха България.Особено Жан Виденов.Сега ме е яд че го махнаха,трябваше да остане не една а три ,четири зими такива да изкараме,че комунистическата глава е чугунена
326
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименда бъдат посадени в затвора.Да бъдат посадени в затвора тези , които се кълняха, че без Белене няма бъдеще , а после по знайни причини го нарекоха гьол и с лека ръка и свито сърце опропастиха нова ядрена централа за радост на ТОПЛОелектрически централи , горящи въглища и грабещи с пълни шепи народна пот във вид необосновано високи цени на тока си.
325
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 6 дни по милонче.На месец по 5 милиончета.На година 60 милиончета.Герберасти, кой ще плаща тия пари - вие крадците или ние народът ?
324
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това което комунистите построха за 30 , демократите и БОКО за 30 не могат да го разграбят или боядисат
323
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сумата да се плати, но преди това всички покемони които приеха престъпното решение за възобновяване на спряния от Тодор Живков проект поради големите земетръсни рискове в района на Белене да бъдат посадени в затвора.
322
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИлинденКойто искА Запад - АйТи, лекари, строители, ягоди и боровинки - се натовари и се е изтърсил вече в Европа. В Бг остана лош матр'ял , обичащ Русия . Що не се натовариш и ти и се изтърсиш в Юрап ? Да ама Леля Меркел вече не те иска, тя обича други ..:)
321
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оборудването да се преобразува на апортна вноска от руски инвеститор в капитала на АЕЦ Белене. Разбира се, трябва Теменужките от Банкенската Висока порта да цъфнат за идеята да се стартира строежа на АЕЦ Белене.
320
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арбитража задължава България да плати тази сума след като Руската страна достави поборудването което тя твърди че е произвела по извършените авансови плащания, т.е. условие за задължението на българската страна е да бъде извършена доставката, няма как отсега да тече лихва, просто е. Иначе руската преса пише всякакви небивалици, ама фактите са си факти, окастриха им иска с 1 млрд и за да вземат тия пари сега трябва да доставят оборудването
319
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене", явно закъсацията при "братушките" е много голяма и бързат да си приберат данък Русия от България."Брато, ти очевидно си Шоп! Къщата си гориш, само и само на комшията плевнята да изгори :)))
318
3
 
4
 
! Отговори
Веднага преди 7 години
Веднага трябва да се платят парите на братушките от Съселът и Офчарят , тея които платиха същите пари без да подписват договор на юнашко доверие
317
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене"...В превод от дипломатически на разбираем за управляващите ни след 1989 г ол-иг-оф-рени език това означава: "На всеки 6 дни дължимата сума по лихвите нараства с 1 милион евро- т.е. за година- 61 млн евро".Опичайте си акъла,господа пре-стъ-пни български политици,за да не се чудите защо ще чакат вас и семействата ви в Гуантанамо,Сибир и Белене след изборите в САЩ"

Спонсорирани публикации