Как се става най-богатият човек в света?

Създателят на компания за дрехи - пред Бил Гейтс и петролни магнати
11 сеп 2016 20:02,
29
Как се става най-богатият човек в света?
Снимка: архив, Ройтерс

80-годишен дядо, който живее в Северна Испания, стана най-богатият човек на планетата, отбелязва БиБиСи. Неговото име е далеч по-непопулярно от това на компанията му за дрехи Inditex (производител на Zara, Massimo Dutti и други).

Това обаче едва ли притеснява Амансио Ортега, който продължава да дърпа конците, въпреки че се оттегли официално от поста изпълнителен директор преди 5 години.
 
Дори и тази седмица, когато покачване на цените на акциите на текстилната му империя го направи най-богатият човек в света за 2 дни със състояние от близо 80 милиарда долара, той не спира да работи.

Амансио продължава да изминава 10 километра всеки ден, за да стигне от къщата си до централата на Inditex, която се намира в покрайнините на крайбрежния град Ла Коруня.

Понякога той участва в планирането на най-важните компоненти от предстоящи колекции, маркетингови акции и т.н. Думата му винаги се взима предвид. 
 
И като че ли няма как да е иначе – все пак това е човек, тръгнал от нулата и за 60 години извървял пътя до званието “най-богат сред най-богатите”.

За разлика от повечето представители на този елитен клуб, Ортега предпочита да стои в сянка от медийното внимание и публичните му изяви са сведени до абсолютния минимум.

Амансио Ортега е роден през 1936-та година в семейството на обикновен железопътен работник, току преди Гражданската война в Испания. Фамилията едва свързва двата края. 
 
В спомените на малкия Амансио остава запечатан срамът, че майка му взимала храна на вересия. “Бях много огорчен”, спомня си той десетилетия по-късно, когато вече е начело на изключително успешен бизнес.

Като тийнейджър се заклева никога да не оставя семейството си в бедност, напуска училище и започва работа. Трупа опит в предприемачеството и в началото на 60-те години заедно със свои роднини и бъдещата си съпруга Розалиа Мера откриват текстилен завод.

Това, което превръща марките на компанията в революционен хит, е политиката да се слуша изцяло мнението на клиента. Дрехите да се правят според моментия вкус на хората и да се доставят максимално бързо по магазините.

Ортега иска да произвежда дрехите по желанието на клиентите, а не да предлага своето виждане за облеклото. Това и решението всичко да се шие в Испания, Португалия, Турция и Мароко, а не в далечна Азия, позволява на Inditex да реагира в непостижимо кратки за останалите срокове.

Конкуренцията все още не може да стигне това ниво и прогнозите са, че поне в следващите 10-15 години лидерското място на Inditex е гарантирано.

Самият Ортега скромно заявява, че никога не е очаквал такива грандиозни резултати и дори не се е фокусирал върху трупането на лично богатство. Да, той има яхта, но тя е далеч от размера и лукса на тези, притежавани от хора с милиарди в банковите сметки.

Амансио Ортега предпочита да прекарва свободното си време с децата и внуците си в семейната вила. И да не ги оставя да живеят в бедност...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Амансио ОртегаInditex
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До Анонимен 28Казва му се работа, много работа и предприемчивост. Да научиш незнаещия, да покажеш на неможещия и да кажеш на мързеливия какво да свърши.А неможещия, незнаещия и мързеливият са все експлоатирани, дали от държавата, дали от частния предприемач, но частника изважда повече производителност, защото има личен интерес.Хубавото на демокрацията е, че който не иска да е експлоатиран, знае, може и не го мързи става предприемач, докато в соца държава не ставаш !
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Начинът, откакто свят светува е един - експлоатация. Ограбване на труда на другите хора.Едно време се е казвало робство, в днешно време му казват "работене", "капитализъм", "комунизъм", "демокрация" и подобни глупости.Огромни богатства (с много малки изключения) се правят с ескплоатация на други човешки същества.
18
0
 
3
 
! Отговори
балама преди 7 години
А, що в тези класации ги няма банкерите от фед!? Щото са трилионери ли.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-богатия човек в света се става с яко крадене, често прикрито под блага опаковка.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И относно заплащането - в магазинте на Индитекс то е доста над средното за страната в съответния сектор, не случайно в България, когато има подбор на персонал, се явяват хиляди за едно място ;)
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако жирналистическата некадърност си имаше име, то щеше да е днес.бг Преди да тръгнете да пишете, няма да е лошо поне да сте добре осведомени - "испански дядо стана най-богатия" - създавате усещането едва ли не, че е някой си случаен; "неизвестен" - за такива като вас може и да е неизвестен; "създават текстилна фабрика" - пълна глупост, започват от квартален магазин, където шият и по поръчка. И знаете ли кое е най-лошото- че вместо да информирате, дезинформирате
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С ограбване на чуждия труд се става богат. Никога с работа, почтеност и спазване на правилата. Като убеждаваш другите, че са мързеливи, кухи и недостойни и ги научиш да се прекланят пред богатството, което си заграбил и да те уважават, защото си го направил!
13
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В неговия случай се става така богат:1. Намираш група от много отчаяни хора, може и деца да са готови да работят почти за без пари в немислими условия.2. Намираш си добри дизайнери.3. Лъскави магазинчета по целия свят.4. Чакаш балъци да клъвнат на номера ти: производствена цена с транспорт и мито 33 цента - просажна 70-80 долара. После якото намаление от 50%Колкото по-брутален и безкруполен - толкова по-богат. Типично за текстилната индустрия.
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да станеш богат в три лесно стъпки1. Трябва да свириш на виолончело2. Да си приятел на Путин3. Редовно и непрекъснато да си Путински ***.Само след няколко години ще имате милиарди в сметката си !
11
1
 
9
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
Ковчег джобове нема! Така че......
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
zara #1
9
1
 
5
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Аз пък искам само Анна да бъде с Мен! Пари имам нея нямам! Щастието е субективно!!!! Анни обичам те!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А м *** клиента е КРЪГЛА НУЛА . Вече като отида до магазина ме мислят за терорист искат да ми проверяват чантата . Като кажеш мнение ти викат повече не идвай тук .
7
1
 
35
 
! Отговори
#кой преди 7 години
Това е безинтересно,кажете на Пеевски кинтитье откъде са.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
bbc/news/business-37317369BBC нагло използват темите на днес.бг
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
LE, LE TA TAM NYAMAT LI DURJHAVNA SIGURNOST DA MU SUSIPAT BISNESA I SEMEISTVOTO ?
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100% юде
3
13
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най лесният начин да станеш много богат е; да си намериш добро и свестно момиче, да й направиш две три деца и да си почнеш работа! Това е богатството, останалото е извращение!Много мой познати си загубиха младините в търсенене на милиони и накрая останаха дърти кибици пред блока
2
5
 
60
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Ами, да ти разкажат някоя история за забогатяла мутра-политик по балканските ширини?!
1
26
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига с тия романтични сладникави фантастики за добрия честен частник.