Лихва върху лихва за АЕЦ "Белене"! Обжалваме в Женева!

България е подала нов иск в арбитражния съд, съобщи Петкова
Обновена: 13 сеп 2016 12:25 | 13 сеп 2016 12:22,
34
Лихва върху лихва за АЕЦ "Белене"! Обжалваме в Женева!
Снимка: архив Булфото

България е подала иск в арбитражния съд в Женева за преразглеждане на размера на лихвата по делото за оборудването на АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти. Тя уточни, че има техническа грешка и е начислена лихва върху лихвата, тоест сложна лихва, което не е допустимо по българското законодателство. Размерът на лихвата е 167 хил. евро на ден.

"При всички случаи мисля, че ще има намаление на това задължение с оглед на нашите мотиви", каза още тя. Арбитражният съд ще трябва да прецени какъв ще е размерът на лихвата.

Още по темата

Размерът на главницата и лихвата по иска бяха обсъдени по време на среща на Ростатом и БЕХ, на която присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. След като стана ясно, че Арбитражният съд в Женева отсъди в полза на руската страна по делото за произведеното ообрудване, България съобщи, че трябва да плати 550 млн. евро по делото, докато според Росатом сумата е 620 млн. евро. От думите на министъра обаче не стана ясно дали двете страни са стигнали до съгласие за размера на главинцата, която дължим.

Търсят се начини за намирането на сумата, която дължим. На въпрос дали този този път финансовият министър Владислав Горанов е съгласен да отпусне държавна гаранция за евентуален заем, с който да бъде платено произведеното оборудване, Петкови заяви, че решението е на целия Министерски съвет и Народното събрание. "Това решение касае поколения напред", каза тя.

По време на срещата българската страна е повдигнала въпроса и за инспекция на оборудването. Петкова беше категорична, че България няма да направи плащане преди да се увери, че действително оборудването е произведено.

Тя напомни, че през 2012 година вече са били направени седем инспекции, по време на които са проследени определени етапи от производството на оборудването. След това "Атомстройекспорт", която е част от корпорацията Росатом, е продължила да произвежда и според заявките на руската страна 90% от втория реактор вече са изпълнени.

Теменужка Петкова участва в 4-то издание на Европейския минен форум, който се провежда в София. В своето приветствие към участниците тя припомни важността на минния сектор. В него активно работят над 300 компании, които произвеждат към 5% от БВП ва страната. Заетите в бранша са повече от 25 хил. Правителстовото разработи стратегия за развитието на отрасъла до 2030 година, в която се залага на икономическото развитие, социалната отговорност и опазването на околната среда.

Минерално-суровинната индустрия е в основата на всички индустрии, коментира от своя страна екоминистърът Ивелина Василева при откриването на форума.

Тя припомни, че приоритет при развитието на минната индустрия е опазването на околната среда при развититето на бранша. в периода от 2000 година до 2013 година по мерки за опазване на околната среда са инвестирани над 420 млн. лева.

МОСВ предприема мерки за облекчаване на бизнеса - подобряване на конкурентоспособността и стремеж към устойчиво развитие, каза още министърът. Стремежът е към развититето на кръговата икономика, при която отпадъците се превъщат в ресурси.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега докато се съдим току виж сме платили два реактора но без да ги монтират
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ачик грабеж. 620 млн. евро за нищо. Големи приятели, няма що. Добре че се откачихме на време, иначе кой знае още колко милиарда щяха да ни измъкнат по нечестен начин ако бяхме продължили с тях.
24
2
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Доят те америкавците ***!Огледай се малко.Още от канцерогенната царевица, дето я дадоха подарък на СДС, до ден днешен само ни използват за изтривалка на задните си части.АЕЦ-а руснаците го даваха на най-ниската цена в света, нашите америкаски пионки ореваха орталъка, че било безумно скъпо. После като видяха цената на Westinghouse им паднаха ченетата.Същото и за Южен поток. Малка била печалбата. Сега вече няма никаква печалба, но нещо не им отърва та пак се жалват.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за АЕЦ "Белене"! Обжалваме в Женева!...А защо не обжалвахте в Американското посолство, когато дробихте тази каша?Сега след обжалването, пак ще ни осъдят и дължимата сума ще нарасне.Гарантирано от ГЕРБ!
22
2
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Към2-Изкривено е мисленето _ "общ казан", така се мисли и действа! Това е комунизъм на практика_държавата е текезесе и единици решават как да се разходва общото! Без да питат, без отговорност да носят! Комунисти по комунистически се избират и по комунистически управляват! Я обаче им кажи _" да се вземе от богатите и на бедните да се дсде"( ,нали това бил комунизъма)_веднага за демокрация ще заквичат.***!
21
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много пара искат рашките. Нещат ли по един килим за стената!
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се ли наядоха тези руски пу.мяри.
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От рашистан нищо хубаво не сме видяли. Сега ще ни принудят да им платим половин милярд, колкото струва тунела под Шипка. Така ни доят от 60 години тези гадове.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ще загубим делото. Да припомня - беше ЯСНО, че ще загубим първото. Сега е ясно, че ще загубим и второто(което ще доведе до още по-голяма сума - лихва за периода на обжалване + разноски по делото).Това, че българския закон не го позволява, не влияе на международните закони. Това, че българския закон не го позволява, международния договор не го интересува - да не са го подписвали!!! Отговорността за противоречията е на подписващия от наша страна.
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С какво да платиме, колега? С.Станишев, П. Димитров и Р. Овчаров сега да връщат парите от комисионните, защото те са подписали на 05.10.2008 г.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако бяхме платили още в началото, сега вече щяхме да сме ги осъдили ние тях, че реакторите ги няма и щяхме да сме си върнали парите.
15
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП Те докараха тая централа , която е все още на ХАРТИЯ И В ЧЕКМЕДЖЕ.
14
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които трябва да плащат са брюксел и вашингтон!Те спъваха проекта.Русия кво е виновна?Поръчваш.плащаш точка.Но национална черта ни е само да поръчваме:))))
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюфтета ядохте нали!Ся плащайте!
12
2
 
20
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
Който не знае как да плаща, плаща двойно. До тук ни докараха.
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо трябва да плащаме в евро, а не в рубли по курса в момента на поръчването?
10
9
 
9
 
! Отговори
Извод преди 7 години
Така както комунист може да те насади на пачи яйца, никой друг не може! Комунист, родина няма!!!
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министър Теменужка да си приказва каквото ще, но лихвата си върви ежедневно, ама нали няма тя да плаща я? Рядко нагла герберастическа калинка е Теменужка, хем не разбира грам от енергетика, хем приказва много, ама де да видим.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега от моите и вашите данъци плащаме заради глупостта на някой. Замислете се, че това са 330 000 лв на ден и колко хора работят и плащат данъци, за да покриваме лихвата на нещо, което дори не притежаваме. Преди време Дянков и Борисов твърдяха, че няма как да ни осъдят, а какво става сега? Също толкова виновни са и тези, които са подписали договорите.Това ако не е национално предателство - не знам кое е!
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия отлага, но не забравя, а да прости - направо е изключено. Ако има да взема, ще си вземе всичко и то с лихвите, няма отърване. Жал ми е за България и за правителството, което ще плаща борчовете по АЕЦ Белене, обречено е това правителство. Най-жалкото е, че заради капризите на ГЕРБ и БСП в надпреварата кой да вземе по-голяма комисионна - български народ ще плаща готова централа, а АЕЦ така и не се построи.