Теменужка чака инвеститори за "Белене"

От министерството чакат ЕК бързо да отпусне помощ за НЕК
27 сеп 2016 18:58, Надежда Бочева
22
Теменужка чака инвеститори за "Белене"
Снимка: архив Reuters

Ако централата бъде довършена на пазарен принцип, НЕК ще върне бързо държавната помощ, заяви енергийният министър
 
Ако проектът "Белене” бъде довършен на чисто пазарен принцип, то НЕК в много кратки срокове ще може да възстанови заема от държавата, с който ще се разплати за реакторите с руската компания "Атомстройекспорт”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти след заседание на парламентарната бюджетна комисия, която одобри на второ четене Законопроекта за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК.
 
"Аз съм оптимист, че ако тръгнем към бъдеща приватизация на проекта, първо плащането на оборудването, обособяването на площадката и на всички разрешителни по проекта в отделна проекта компания, мисля, че ще има инвеститорски интерес. Това ще даде възможност на НЕК в максимално кратък срок да се разплати”, каза тя.
 
Цената, на която реакторите могат да бъдат продадени, няма да покрие "съществена” част от арбитражното решение и този вариант не стои на дневен ред, допълни тя.
 
Министърът очаква Европейската комисия да се произнесе бързо по исканата нотификация за държавната помощ за НЕК.
 
Запитана колко ще струва строежът на ядрената централа и ще поискаме ли завършването на втория реактор тя отговори, че такива разговори ще бъдат водени, след като изпълним решението на международния арбитраж.
 
Нека да платим това, което е поръчано през 2008 г. без да има договор и без да е ясно кой ще плати и откъде държавата ще намери 20 млрд. за проекта и ще търсим решения на тези въпроси, каза министърът.
 
След вчерашния разговор по телефона между президента на Русия Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов по енергийни въпроси Теменужка Петкова заяви, че не знае какво точно е обсъждано.

Още икономически новини четете в Investor.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: БеленеАЕЦБЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Ако направя пет шест снимки отблизо на реактора ,може и аз да го направя.Щото единственото истинско нещо в цялата работа досега са таранките в гьола и откраднатите пари от червената руско-българска мафия.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как изведъж ще се получи така, че Белене ще се окаже твърде изгоден и печеливш проект... Обаче ламята *** освен за рушене за друго не става май.
17
0
 
3
 
! Отговори
седящият бизон преди 7 години
Докато гербавите чакат, лихвата си тече...
16
1
 
3
 
! Отговори
Да , бе 17... преди 7 години
А , какво казва Турция ...??!!!..че не иска "Турски поток " ли...ха,ха,хаааааааа....или няма да приеме газта от Азиатските републики...??!!ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ЗАРАДИ ТЯХ ,БАКЕ.....ОТ АЗИЯ ДУХА "ГАЗОВИЯ ВЕТЪР"....И ОТ АРАБСКИЯ СВЯТ!РУСИЯ --САМО СЕ БОРИ ЗА ДА СИ ЗАДЪРЖИ "ГАЗОВИЯ МОНОПОЛ" .....АМА , НАДАЛИ ЩЕ УСПЕЕ!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Германия и Брюксел казаха, "Искаме северен поток, южен не" и няма промяна. Това е поредният предизборен пиар на Герб.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв инвеститор кви пет лева? Нали Борисов обеща на краварите да спре проекта? Или набра смелост дс се отметне? Хич не го вярвам.
13
0
 
3
 
! Отговори
СМЯХ преди 7 години
Борисов се изложи пред СВЕТА - Министъра на Енергетиката на Република България каза по ТВ-та че ел.енергията в България струва 13-15 стотинки . С такива ли Министри ще се управляваме , смях .Цената е с 50% по-висока , тези цени бяха преди 15 години .Явно на Държавните Жени и Мъже всички Смети се плащат от Народа .Как МОЖЕ МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКА ДА НЕ ЗНАЕ КОЛКО СТРУВА 1kw/h ????
12
1
 
1
 
! Отговори
Глупости! преди 7 години
Атовстройекспорт--може единствено да избира баба си от Сибир.Тука в ЕС---се слуша думата на ГЕРМАНИЯ и Брюксел.Ще жертваме тия стари реактори ---В ПОЛЗА НА ХЪБА , за да кандиса Путин за газа, КОЙТО ПАК ЩЕ БЪДЕ ПУСНАТ ПРЕЗ НАС--АМА СЪС БЛАГОСЛОВИЯТА НА ЕС и САЩ!ТАКА--ще включат и Турция, ВПОСЛЕДСТВИЕ в него!!
11
0
 
4
 
! Отговори
Васо преди 7 години
И да приключим веднъж и завинаги. Плащаме според решението на арбитража, пием една студена вода и теглим чертата. Пък после търсим виновните и се оправяме. Кой кум, кой сват и на булката брат. Днес един от играчите проплака, че батката го плашил да го уволни, ако много говорел някога си. Баси оправданието.
10
0
 
2
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Теменужкеееее, назад си с материала на светлинни години. Инвеститора ще го избира "Атомстройекспорт". Негов е проекта, той ще определя горивния цикъл, ще решава проблемите с отработилото и свежото гориво, съхраняването и преработката на радиоактивните отпадъци, обучението и лиценза на оперативния персонал, доставката на резервните части, та дори след 60г удължаване на срока на експлоатация. Ние сме никой и нищо. Поръчали сме едно желязо, сега ще го платим и нищо повече. Тоест спонсорирахме Русия
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правите акционерно дружество и набирате капитала!
8
0
 
5
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Кога най-сетне ще имаме знаещи и можещи хора в администрацията, а не ***, които говорят глупости и правят поразий.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-жо министър, не сте в час или искате да откраднете много. Двата блока струват 5 милиарда евро. ББ ги натисна да кажат твърда цена и за това обявената цена е 6,3 милиарда евро. Електрониката е Сименс, кранове и помпи френски и от там цената скача заради очаквана инфлация. Защо не попитате някой който знае за какво става въпрос а се информирате от лаици и някому угодни ***. Да 20 милиарда долара ще струва един блок на американците но един блок не може да работи трябват два.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали гьола беше не рентабилно??? Ами сега яйцата опряха до дупката
5
1
 
5
 
! Отговори
Радо преди 7 години
Мила радакция,много ниско ниво е озаглавена статията, ако се казваше министърката Гана или Пена как ли ще звучи. Малко вдигнете нивото.
4
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Теменужка непослушкамежду шамарите се мушка.Тез крадливи Герберушкище ни окрадат до шушка.
3
2
 
9
 
! Отговори
extremist преди 7 години
"обособяването на площадката и на всички разрешителни по проекта ...." НЕУВАЖАЕМА ТЕМЕНУЖКЕ: ОБОСОБЕНА И ИЗГРАДЕНА ПЛОЩАДКА ИМАШЕ ПРЕДИ ТИКВАТА ДА ПРАТИ БУЛДОЗЕРИ ДА Я СРИНАТ; СЛЕД КАТО ПЛОЩАДКАТА Е СЪЩЕСТВУВАЛА СЕ ПРЕДПОЛАГА НАЛИЧИЕТО НА РАЗРЕШИТЕЛНИ....ТИ КАК СМЯТАШ инж. ПЕТКОВА...О, ИЗВИНЯВАЙ ТИ НЕ СИ инж.
2
5
 
8
 
! Отговори
БАЯ преди 7 години
Ще почака тая тетка. Главния консултант Р. Овч. да намери другари минионери като него и да инвестират, това Гоце, Станишко, Свинаря Гергов и сие бокл....ци от партията столетница да действат.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мераклиите за АЕЦ (по форумите се фукат, че са много, още по-добре за тях) да си направят акционерно дружество, да се бръкнат в джоба здраво, да съберат един милиард евро, да ги платят на държавата и да взимат всичко, което сме натрупали досега - реактори, документи, площадка... Да си я построят централата и да си печелят от нея!

Спонсорирани публикации