Качествената лютеница за износ, евтината у нас – с нишесте

Примесите не са вредни за здравето, а ментето върви по лев - два
72
Качествената лютеница за износ, евтината у нас – с нишесте
Снимка: Булфото, архив

Масово ядем лютеница с картофено нишесте, а качествената без допълнителни примеси се изнася в чужбина. Това съобщи за в. "Монитор“ Павлина Параскова, директор на Института за консервна промишленост в Пловдив. „Консервите, които са за износ са с много високо качество. Това, което обаче остава за вътрешния пазар е съобразено с покупателната способност на българина“, бе категорична тя.

По думите й всички производители се съобразят с финансовите възможности на хората, тъй като евтините лютеници са масово предпочитан продукт сред потребителите.

Лютениците, които съдържат нишесте обикновено са на цени от 1 до 2 лева в разфасовки по 270-375 г, обясни Параскова.

"В нашата лаборатория все по-малко хващаме фирми, които слагат нишесте. Основно това са продукти от ниския клас
фино смляна лютеница. Количествата, които установяваме са в рамките на браншовия стандарт на Съюза на производителите и преработвателите на плодове и зеленчуци“, допълни директорът на института.

Експертът поясни също, че досега са проверени около 12-13 фирми и само в една от пробите е открито нишесте
и то в рамките на допустимите количества, които са в рамките на 1,5-2%.

Параскова обърна внимание, че нишестето не е субстанция, която е вредна за здравето на потребителите.

"Това количество, което поглъщаме, е много по-малко от това на една порция пържени картофи“, каза тя.

Фактически обаче има елемент на измама, тъй като на на опаковката пише едно, а съдържанието се оказва различно.

Основно нишестето се слагало за да се стабилизира продуктът. Другата причина била, че така разрядката се сгъстявала по-бързо и се намалявал разходът на енергия.

"Има и някои производители, които използват и модифицирани скорбяли, но са рядкост“, обясни експертът.

Основно родните производители се снабдявали с подобно нишесте от Разград, но "пазарът е свободен и повечето търсят и по-евтини суровини“. Някои предприятия купували и от Турция.

По отношение на изискванията на Българския държавен стандарт (БДС) Павлина Параскова обясни, че в някои рецептури се допуска да се поставят картофи, но не е директно написано да се използва картофено нишесте.

"БДС не е задължителен за сега. Нашите производители на този етап са се организирани и са направили този стандарт. Хубав или лош, в момента той е валиден“, бе категорична тя.

От бранша казаха, че едросмляната лютеница е напълно натурална, без допълнителни примеси и нишесте. „Продуктът е изключително качествен и го препоръчваме за деца, защото е с много високи биологични показатели“, призна Параскова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: лютеницанишесте
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 7 години
Аз си купувам лютеницата, но си взимам едро смляна, към 6-7лв. бурканчето (около 300гр) и е страхотна. Едва ли има добавки, но и да има са малко - всичко вътре е на едри парчета и усещаш вкуса на всеки компонент. Да си призная дори ми е по-вкусна от тази, която си правихме вкъщи преди. Онези неща за 2-3лв които наричат лютеница и приличат на някакъв червен сос пари да ми даваш не бих опитал
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се добавят няколко ябълки и моркови домашната лютеница става още по добра.
48
7
 
6
 
! Отговори
Korean soup преди 7 години
Наскоро си взех лютеница от Кауфланд. Едросмляна, пише био, висок клас, на известна марка - над 5 лв. бурканчето (350гр.). Беше наистина уникална. Някой да ми каже една причина, поради която ще трябва да купувам чушки, домати, *** и пр., па да ходя някъде на село да ги пека, да ги меля и да се опушвам покрай тавата 2-3 дни, за да си направя 30-40 бурканчета лютеница, които ще ги ям цяла зима, та ще ми втръснат чак, вместо да си купувам от магазина, като ми се прияде същата лютеница.
47
2
 
19
 
! Отговори
Технолог преди 7 години
Предупреждавам, който иска лютеница без нишесте да си я прави вкъщи. Ние тука вконсервната фабрика пари трябва да изкарваме, вие за качество ревете !!!
46
0
 
17
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Качествената лютеница си я правя вкъщи, рецептата е много проста, а качеството няма нищо общо с ***, които ни пробутват в магазините, пълни с консерванти, оцветители, стабилизатори и пр. отрови.
45
7
 
5
 
! Отговори
Технолог преди 7 години
Квот ви сложим в лютеницата с тва ши мажите филиите бе, радвайте се и на нишесте, че може и костно брашно да ви сложим, еййй *** кратунковците ***. А ако ви кажа какво слагаме в кренвиршите хептен ше си изповръщате червата, ама айде холан, няма да споменавам, че нали трябва да си продаваме стоката. Така, че ручайте си червеното нишесте и да не съм чул гък, аааааааа, претенции !!!
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто в пазарната икономика всичко струва пари.Няма как да искаш нещо читаво и то да струва стотинки.Просто българинът това още не го е схванал и, понеже така е свикнал, залага на количеството.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазарна икономика! Всичко, което не те убива на момента, се продава за да върви търговията. Това, че лютеницата се използва за ядене е една екстра. Консервантите и нишестето не те убиват на момента или в краткосрочен план. А в колко майонези има яйца? В гроздовата ракия всичкият алкохол ли е получен от ферментацията на грозде? Свиквайте на новите пазарни правила - "евтино" и в полимерни опаковки.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали станахме пазарна икономика. Целта е да се изкарват повече пари, които да движат прогреса. И така, лютеницата е продукт за продажба, а това, че трябва да става за ядене е една екстра. С две думи, от картофеното нишесте и консервантите, не се умира на момента, или в краткосрочен план, така че всичко, което е по-евтино се използва. Сега да не ми кажете, че и в майонезата няма яйца:). Или може би в гроздовата ракия, всичкият алкохол се получава само от ферментацията на грозде?
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди време четох интервю с нашенец, световен експерто по доматите.Човекът си го обясни ясно и просто - много трудно можеш сега да ядеш постоянно пресни домати. С всичко е така - ако искаш да ядеш естествено киви, примерно, трябва ти да си го засадиш. Всичко друго е ГМО. Неизбежно е.
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така, като мрънкате, айде кажете ми, масовият българин би ли си купил нещо читаво? Той търси 15-годишен голф "с газуу", хляб по 70 ст., бира по левче литъра и въобще пълната евтиния. Как да продадеш на такъв човек качествена стока?
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Примесите не са вредни за здравето, а ментето върви по лев - два...mdaa, kato ne sa vredni-zasto ne gi probvate na vunsnia pazar...??Da ne stanat izvednuz mnOO vredni...Sled proverka v laboratoria,no ne v BG
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20 кг. чушки, 15 кг. домати, 5 кг. ***. Чушките се пекат, обелват и се маха семето. Доматите по един се потапят във вряла вода и се обелва люспата. *** се пекат и белят. После всичко това се смила /по желание може да се пасира/ Слага се в тава и почва да се пържи. Добавят се олио, захар, сол и люта чушка - до достигане на желания вкус. Това е равно на 35 бурканчета от по 350 гр. 2 дена играчка и ще имате перфектна лютеница. Ако я консумирате умерено може да ви стигне и за 2 години
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слагаш в тава чушки,домати и сини домати да се опекат.След което пасираш,добавяш сол и това е то.Никак не е трудно.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наскоро минах покрай известна наша фабрика за лютеница и в двора видях палети с дини, та си зададох въпроса "с корите ли ги слагат?" :)дано да е по БДС :)
35
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Храненето е култура, която българина няма, нали ги виждам в магазина пред мен какво пазаруват. За 10 лв. българина купива бира в пластмасарка, 5 кренджуфа, 1 хляб (бял), 1 кисело мляко и 3 вафли... Как да си продаваш хубавата лютеница, като няма кой да я купи... Бедните сме в душите повече, отколкото в джобовете.
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добър ден, с всичко е така. Например в Испания в магазин за обувки съм виждал български обувки които нямаха нищо общо като качество с предлаганите тук.
33
4
 
16
 
! Отговори
1 преди 7 години
Каквато си я направя,такава ще я ям.Лютеница от магазин и топла бира НЕ се купуват.
32
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От няколко години си правим домашна лютеница и не сме купували от магазина. Вкусът е невероятен, децата я обичат и ще продължим да правим. Нямам вяра на производителите, че я правят с качествени продукти. Искам да си купувам качествена храна (и по-скъпа), но трудно се намира, предлагат се основно евтини ***. Така, че хора, правете си домашна лютеница, 2 дни труд може да е, но си заслужава. Поне ще знаете какво ядете.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всветовен мащаб храната е леш - ГМО, химия и т.н., даваха хубав филм по Нешънъла, че населението на Земята расте главоломно и има проблем с изхранването и за това вече всичко е фалшиво, а и се гони ниска цена.

Спонсорирани публикации