Мистерия е как е определен данъкът на такситата

Експерт: Данъкът за такситата е анахронизъм, но най-лесно се събира!
30 сеп 2016 12:52, Екип на Bloomberg
2
Мистерия е как е определен данъкът на такситата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма нито един ред икономически анализ за това как е определян от общините размерът на Алтернативния данък за превоз на пътници, който таксиметровите шофьори ще трябва да заплащат. Това каза Сава Комитов от Асоциацията на таксиметровите синдикати в ефира на Bloomberg TV Bulgaria .

За София обяснението е било, че към патентния данък, плащан преди 10 години в размер на 650 лева, е добавена 40% инфлация, но не е ясно каква е причината да се използва този метод, заяви Комитов. "Когато става дума за таксита, се работи много несериозно".

"Този данък е архаизъм, но най-лесно се събира".

По думите на Сава Комитов консултациите с бранша са били формални и най-лесното решение е било да се направи месечна разпечатка за определен брой таксита, за да се види какъв е средният оборот. "Има разлики в оборотите, но те не надхвърлят 15-20%".

Гостът обясни, че "няма как печалбата на такситата в София да бъде 8500 лева годишно, за да има 850 лева годишен данък".

"Пазарът е много наситен с таксита и едва ли някоя от таксиметровите компании би пипнал цените", категоричен бе Комитов.  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


2
Още по темата: данъкСофиятаксита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто бсп и дпс си измиха ръцете завержиев чии е да нее герб винете си старата управа демек казанжиев