Кои са общините за пример в България?

Формулата за успех в привличането на инвестиции
Обновена: 13 окт 2016 10:34 | 13 окт 2016 10:33, Екип на Bloomberg
3
Кои са общините за пример в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Градовете могат да привличат инвестиции също чрез инвестиции. В периода 2011 – досега общата сума на публичните инвестиции в София надхвърля 2,6 млрд. лева. Това коментира зам.-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Столична община се опитва и успява да създаде добри условия за развитие на бизнес. „Не случайно тази година беше проведено голямо международно мероприятие, на което София се позиционира като дигитална столица“. Друг стратегически приоритет за общината е подкрепата на т.нар. чисти производства, за да може да се опази околната среда в града, отбеляза Барбалов. "Беше създадена специална агенция за инвестиции в София", припомни още той.

Формулата за успех в привличането на инвестиции от общините е активно партньорство с частния бизнес и създаването на подходяща инфраструктура, коментира от своя страна кметът на община Бургас Димитър Николов.

"От няколко години Община Бургас изгражда собствена оптична мрежа на територията на целия град и създава подходяща инфраструктура", обясни Николов. "Тази година предстои изграждането на инфраструктура на двата индустриални парка, намиращи се в Българово и зона Север. Очакваме да ни бъде прехвърлен и терена на село Равнец, за да можем да стартираме построяването на инфраструктурата на новата индустриална зона там. Съдействаме на компаниите, които имат сериозен инвестиционен интерес, искат да развият нови производства или да започнат на зелено", допълни той.

Според Николов основните пречки пред развитието на инвестиционните програми и привличането на чужди инвеститори са липсата на достатъчно средства за качествено и бързо изграждане на инфраструктура, както и до някаква степен тромавата бюрократична система по подготовката на проектите.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА СОФИЯНЦИ ТРЯБВА ДА СЕ НАЛОЖИ 20 % данък в полза на обществото.
2
0
 
1
 
! Отговори
УТИ преди 7 години
Ехх Дончо, що не кажеш как хвърлихте 20 млн. за светодфари без обществена поръчка.ЗАтова ли пожертвахте любчо ?
1
0
 
1
 
! Отговори
U tub преди 7 години
Kotel, Cherganovo, Garmen, Faculeto, Stolipinovo, Gradsko, kv. Nadejda, Krushevo, Dragana, Boyana, Bankia, Kustendil mahlata, Pernik mahlata, Pazarjik mahlata, Varna mahlata, Haskovo mahlata, Kazanlik mahlata, Shumen mahlata, Razgrad mahlata, St. Zagora mahlata, Vidin mahlata, Ruse mahlata, Yambol mahlata, Graf Ignatiev mahlata, Borino, Momchilgrad mahlata, Krumovgrad mahlata...:-)

Спонсорирани публикации