Откраднатите кабели - заплаха за националната сигурност?

Енергийната мрежа е част от стратегическата инфраструктура
31 окт 2016 16:30,
12
Откраднатите кабели - заплаха за националната сигурност?
Снимка: Булфото, архив

Кражби на съоръжения и инциденти с прекъснати кабели оставят хиляди домакинства без ток всяка година. Въпреки усилията, които полагат от електроразпределителните дружества, трудно се противодейства на кражбите на кабели, посегателствата над трафопостове и другите съоръженията на електроразпределителната мрежа. Тогава тя се претоварва и електрозахранването прекъсва.

Това е неудобство за клиентите - по данни на ЧЕЗ България например средно по два часа на ден е прекъсвало електрозахранването заради кражби в Западна България в периода от началото на 2014 година до август 2016 година. Подобни инциденти водят и до допълнителни разходи за дружествата, съответно и по-малко средства за модернизация за мрежата. Но най-лошото е, че са опасни за здравето и живота на хората.

В някои региони прекъсването на електрозахранването може да остави домакинства не само без ток, но и без вода, която се доставя чрез помпени станции. Случва се кражби да доведат до пожари, които допълнително застрашават сигурността на мрежата.

През 2015 година в Западна България са откраднати общо 53 хил. метра кабели и проводници, а щетите от кражби на съоръжения (преки и косвени) като цяло възлизат на 3,2 млн. лева. От началото на годината до август пък е имало 150 случая на прекъснато захранване заради кражби. В първите осем месеца на годината от EVN България са отчели 128 посегателства върху електроразпределителната мрежа. Откраднати са почти 10 хил. метра въздушни кабели, кражби са регистрирани и в 35 трафопоста.

От дружествата настояват за по-строги санкции, ефективни присъди и по-бързо производство по тези дела, защото при подобни кражби се нарушава целостта на мрежата, част от която е стратегическа инфраструктура. Може да се окаже и трансграничен проблем, ако заради прекъснатата мрежа бъдат нарушени доставките за съседните държави.

Проблемът с кражбите на съоръжения от критичната инфраструктура в други европейски държави е решен с редица промени в законодателството. В Чехия например са изготвени промени в Наказателния кодекс и в Закона за управление на отпадъците. В Румъния кражбата на метали се признава и се наказва като престъпление.

След натиск от страна на браншови и неправителствени организации и компании у нас група депутати от всички парламентарни групи внесоха в края на март в деловодството на Народното събрание предложение за промени в Наказателния кодекс. Текстовете предвиждат по-строги санкции при кражби на съоръжения на инфраструктурата и при незаконно присъединяване към мрежата, както и промяна на правилата при изкупуване на кабели и метали като цяло.

Вече повече от шест месеца обаче няма движение по законопроекта, който въобще не е влязъл за обсъждане в комисиите на Народното събрание.

Електроразпределителните дружества също се опитват да противодействат на тези посегателства - заменят кабелите с алуминиеви, които не представляват интерес за крадците, въвеждат нови технологии, за да се пресече кражбата на трансформаторно масло, увеличават охраната на съоръженията.

Кражбите обаче остават проблем, а санкциите, както и при кражбата на електроенергия, може да се окажат стимулиращи крадците, вместо възпиращи.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
FTP тата на снимката беха поп преди години. не вервам да има фирма освен некой архаичен локален доставчик дето да разчита на бакъро. а коакса отдавна е железен а не меден така че националната сигурност може да спи спокойно.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да сте видяли ром да плаща кабелна не тука таме всичките до един имат е как става това бре тука таме виждам като ида да плащам в булсаткома те са с привилирегии не стига че го плащаме три пъти и зарад тях ми са и недоволни *** това зависи от ония де блеят из общините
8
0
 
6
 
! Отговори
Коста Иванов преди 7 години
Роботих 28 години в Енергото, все този проблем. Сега по-малко се краде ел. енергия заради изнасянето на електромерите на 12 м. височина, но пък "ударите" по енергосъоръженията и присъединяването към кварталните касети е често явление, като първенци по това са в квартала Факултето, "скачващи" се към касети на кв. Западен парк. Кабели се крадат, но това не притеснява полицията. Виждал съм много пъти как в градинката до кв. Баталова воденица *** деца горят кабели. Послед бял ден...
7
0
 
11
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Това си е форма на тероризъм, закрилян на практика от управляващите. Като се има предвид че краденето и корупцията са фундамента на с-мата залежаването на съответните закони по чекмеджетата на пишман законотворците си е в реда на нещата! Нека да не забравяме, че си имаме за "чудо и приказ" крадец на ток депутат!
6
0
 
14
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Това са бъдещите стипендианти.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БХК да поеме отговорност и да изплати щетите.
4
0
 
11
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Ала бала цялата работа, крадът братята, а те нямат адресна регистрация имот и имущество, кво ще им вземат? Само ще ги храним пи панделите и ще плащаме откраднатото. Данъкоплатеца обира парсата винаги. И такова нещо, като загуби за ЕРП-тата не съществува, запомнете го!
3
2
 
11
 
! Отговори
що тъй преди 7 години
при Тато не крадяха кабелите по мрежата
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вече повече от шест месеца обаче няма движение по законопроекта, който въобще не е влязъл за обсъждане в комисиите на Народното събрание."Ами питайте си ***.***.Та,нали Ви беше председател.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕЗ, ЕВН И онези другите да си сложат СОТ по трафопостовете и ще им намалеят кражбите.

Спонсорирани публикации