ЧЕЗ подобрява захранването с интелигентни устройства

Компанията инвестира 400 хил. лв. в учебен център
1 ное 2016 16:04,
0
ЧЕЗ подобрява захранването с интелигентни устройства
Снимка: ЧЕЗ

През 2017 година ЧЕЗ България ще стартира проект за монтиране на интелигентни устройства за управление на мрежата, които ще подобрят качеството на захранването. При лоши метеорологични условия тези устройства ще гарантират, че прекъсванията на захранването ще бъдат по-кратки.

Това обясниха от компанията по време на официалната церемония по първа копка, с която беше даден старт на изграждането на учебен център. Новите устройства, технологии, материали и всички иновации, които компанията предвижда по мрежата, ще бъдат първо внедрявани на полигона на учебния център.

Така служителите на ЧЕЗ България, които реално експлоатират разпределителната мрежа, ще бъдат обучавани за работа с новите съоръжения и да се сблъскат с "реални" ситуации.

В центъра обаче ще могат безплатно да се обучават и студенти и ученици от специализираните гимназии, които ще могат да се запознаят и с практическия аспект на работата, обясни регионалният директор на компанията Карел Крал. "Вярвам, че този учебен център ще бъде основна база за нашите служители, студентите и учениците, и бъдещите наши служители, които ще могат да се обучават и да придобият нужната квалификация", допълни той.

Карел Крал очаква младежите да споделят своята визия за бъдещето на енергийния сектор и да разберат, че енергетиката не е "стар динозавър", а професията електротехник има бъдеще.

В учебния център са инвестирани 400 хил. лева. Той ще бъде изграден на два етапа - първо ще бъде създаден учебният полигон, а в края на годината ще започне оборудването на учебни и изпитни зали. На полигона с площ от 3 хил. кв. метра ще има пълна симулация на електроразпределителната мрежа - стълбове, електропроводи, електромерни табла, кабели и други съоръжения.

Преподаватели в центъра ще бъдат служители на ЧЕЗ България от различните звена в компанията, както и гост лектори от ВУЗ-овете в страната. Така обучаващите се ще могат да получат и практически, и теоретични знания.

"Електроразпределителната мрежа е сложен организъм и за да я управляваш и реконструираш, е необходимо да имаш освен финансов ресурс, и добре обучени кадри", каза регионалният мениджър на компанията.

През 2016 година ЧЕЗ България инвестира 90 млн. лева в развитието на разпределителната мрежа в Западна България, уточни още той пред Investor.bg. Плановете през следващите години са инвестициите да се увеличават или да се запазят поне толкова. "Всичко обаче зависи от това колко ще ни позволи регулаторът", допълни още Карел Крал.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации