Китайските инвеститори отправят поглед към България

Интересуват се от българските храни и етеричнита масла
8 ное 2016 10:44, Екип на Bloomberg
11
Китайските инвеститори отправят поглед към България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китайското правителството е насочено към стимулиране на инвестициите и изнасянето на производства към Централна и Източна Европа. България се очертава като важен фактор в тази инициатива. Това каза директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева в ефира на  Bloomberg TV Bulgaria по повод петата среща на държавните и правителствени ръководители на Китай и страните от ЦИЕ в Рига.

По думите ѝ основният интерес на китайските инвеститори е да изградят смесени предприятия както с български предприемачи, така и с бизнеси в останалите страни от ЦИЕ. 

Захариева обяви, че на срещата на лидерите на Китай и страните от ЦИЕ се е инициирало създаването на организация за подкрепа на малкия и среден бизнес в рамките на инициативата "16+1". Планира се през 2018 България да бъде домакин на подобно събитие с фокус върху бизнеса и предприемачите, сподели още тя.

Китайските инвеститори се интересуват най-много от българските храни, земеделските продукти, етерични масла, киселото мляко, българска козметика, посочи Захариева.

Стокообменът между България и Китай възлиза на едва $2 млрд. Позитивен е обаче фактът, че китайската държава ще подкрепя България по отношение на улесняването на вноса на храни, с което може да бъде насърчено увеличаването на този обмен, коментира още директорът на ИАНМСП.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Китайските инвеститори се интересуват най-много от българските храни..."Местните месопреработватели ще започнат но вид колбаси специален износ за Китай. Състав на 1 колбас: "Кучешко месо 2%, кучешко МСМ, кучешки протеин, кучешки колаген,натриев нитрит и всички производни на натрия,смлени на каша и сварени кучешки вътрешности,очи,нос и лапи."Да ви е сладко братя китайци!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички подписани договори да са с прозрачност т.е. народа да знае какво се подписва. Не прозрачен договор подписан от политик / държавник/ с наказание 3 години лишаване от свобода. Стига с тайни договори шушу-мушу и комисионки от милионки които народа ще трябва да връща.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайски инвестиции в селското стопонство и производство е добре при 23 условия1, 40% българско участие + срочен договор.2, Да инвистират с китайски работници ! А - нашите не бачкат Б - техните са свикнали на по-ниски заплати.3, Китайските работници да са със статут чужд работник с едногодишен договор и право на подновяване до 5 пъти т.е. 5 години, В противен случай ще останат и ще искат българско гражданство заради членството ни в ЕС
8
0
 
3
 
! Отговори
Производител преди 7 години
Години наред,на всички нива се обявяват какви ли не китайски инвестиции!Кажете,посочете,къде са те?Една далавера в земеделието и нищо друго!Ловеч не е китайска инвестиция!Илиенци ли?Остава магическата китайска медицина,защото китайците тук са безсмъртни!Т.а.от как са тук никой от тях не умира!
7
1
 
0
 
! Отговори
китаец преди 7 години
А, Кунева толкова мразеше китайските стоки. Да не би да подаде оставка или ще забрави думите си?
6
1
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Имаме си изобилие от държавни служители в розов тоалет ,чрез които да общуваме със света около нас ,щото даже и на въпроси не можем да отговаряме без чужда помощ.Статуса ни е: граждани на ЕС ,с преобладаваща селска жилка и задължителна чужда помощ.Нещо като инвалид по документи.
5
0
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Явно не са те видяли все още
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайците се опитват да ги откраднат и да ги произвеждат те.
3
1
 
4
 
! Отговори
уча китайски вече преди 7 години
С китайчетата ще се разберем, може дори и да ни пазят държавата като част от бъдещата си инфраструктура, след като сегашните политици са на път да я закрият.
2
1
 
7
 
! Отговори
bobo преди 7 години
Поредният бюрократ се изходи.
1
5
 
6
 
! Отговори
Николов преди 7 години
Сега вече им е спукана работата на китайците!Ще видят що значи бай ***!!!!!