Глад за кадри при над 70% от малките и средни фирми

Ниските данъци пък са основен елемент от държавната подкрепа
71
Глад за кадри при над 70% от малките и средни фирми
Снимка: архив, БулФото

Сред най-съществените трудности, които срещат малките и средните предприятия, изплува дефицитът на кадри. Това е обявила Мариета Захариева, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, по време на форум.

Над 72 на сто от анкетираните предприемачи се оплакват от недостиг на работници, съобщиха от Агенцията.

Най-дефицитни се оказват средните специалисти - 77% от работодателите трудно намират хора с необходимата квалификация от тази група. Агенцията е направила проучване с анкетна карта с 21 въпроса, която е изпратена до 400 компании.

Ниските данъци са основен елемент от държавната подкрепа. Близо 70 на сто от запитаните предприемачи твърдят, че могат да разчитат на държавна помощ при започване на бизнес, каза Захариева.

Над 55 на сто се обединяват около мнението, че държавата съдейства за развитието на предприемачеството. Според 26% от запитаните, данъчните облекчения и ниските налози са основното, което бизнесът получава от държавата.

За 13% субсидиите, възможностите да участват в европроекти и програмите са подкрепата, от която имат нужда.

46 на сто от запитаните казват, че успяват да намерят пазари за продукцията си, също толкова обаче имат проблем с реализацията на стоката си.

Отново бизнесът поглежда към институциите - 43 на сто от предприемачите очакват помощ от държавата, за да успеят да пласират продукцията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
7
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
До 63 и 64 Господа ,,работодатели,, от 1.1.2014 българските работници имат право да работят в ЕС без ограничения,пазара вече е свободен,по същият начин Вие можете да наемете кадри от там.Сигурен съм че французи,германци,холандци и др. ще се бият кой да дойде първи да работи за вас,а вие да укривате осигуровките му.От тази година е свободен пазара и в Швейцария и Норвегия нищо че не са от ЕС,пък ,,некадърните,, български работници ще работят на запад ,нищо че в БГ за,,нищо не стават,,.
60
4
 
0
 
! Отговори
До 64 преди 7 години
Подкрепям мнението,че заплатите са ниски.Но има и друго-мениджър съм на малък екип и неведнъж ми се е налагало да провеждам интервюта,както за позиции, изискващи опит и познания,така и за такива,които изискват само средно например. Е сори, ама не може тотално неграмотен симпатяга, който не може да завърже правилно изречение и ме гледа тъпо, да ми каже "МИ над 1300 чисто" имайки предвид средната заплата в страната и елементарния х-тер на работа.А CV-тата?!Като почнат едни снимки по монокини....
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз чувам подобни неща от познати, които имат фирми ли пък работят в сферата за подбор на персонал - хората масово нямат никакви познания, но големи претенции, а наистина кадърните вече започнаха да не се съгласяват да работят да мизерни пари (което пък е хубаво де - не подбиват пазара...).
58
0
 
1
 
! Отговори
гтф преди 7 години
До Анонимен 58, като няма в твоето населено място, ще търсиш от друго. Много от моите съграждани работят на 15-30 км. В момента държавата даже поема някави разходи.. потърси подробности.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочел съм стотици статии за липса на работна ръка , но никъде не прочетох за заплащането. Другарите назначени капиталисти от БКП-БСП цял живот са крали и сега си мислят да продължават. Да ама не . Всички т.н. работодатели да си работят сами . Няма кой да работи за 460 лв. на месец или 500 лв.
56
0
 
11
 
! Отговори
До зависимост преди 7 години
Смятам че е напълно прав. Бизнеса търси кадри но ако може и без пари и да има и допълнителна квалификация. Или е в чужбина вече или в голямо и мощно финансово предприятие. Да не говорим за забавянето на заплати и осигуровки. Сега много хора могат да си работят но да не са им внесени осигуровките. Сега няма проблем но след 10 години? След още 5 години вече ще се молят някой който и да е, дори и без квалификация да започне при тях.
55
1
 
26
 
! Отговори
зависимост преди 7 години
"77% от работодателите трудно намират хора с необходимата квалификация"Може да бъдете сигурни че точно такъв е процентът на работодателите, които осигуряват работещите за тях на минимална работна заплата
54
1
 
37
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Глад ли ? По-точно бизнеса се жалва, че инж. не искат да работят за под 900 лв.
53
1
 
13
 
! Отговори
Хмм преди 7 години
До 48Не съм съгласен. Моят трудов опит започна от 600 лв заплата, която за никъде не стигаше. С времето през различни фирми и късмет успях да си издокарам една доста добра заплата за БГ но тя е подплатена с много кръв и лишения от моя страна. Винаги може и още, но трябва да харесваш това което правиш и да вярваш че допринасяш във фирмата в която работиш. Работил съм и за мутри, вярвай ми даже и те го оцениха това че исках просто всичко да е навреме.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гтфв населено място от 1500 човека - кадри за подбиране - бол...
51
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като станат 100 процентов глад и чуждите инвеститори ще минават на бегом през България посока Пакистан ще си доида и ще ви кажа за колко ще ви работа ,до тогава съм пас не ме впечатлява офертата нито генералите ви
50
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виж ти1 Досега гонехте, мачкахте и унижавахте всеки образован и квалифициран свой служител, защото притискаше егото ви. Прогонихте способните и трудолюбиви българи. Защо любовниците, балдъзите, шуретата не ви вършат работа? Ако сте наистина предприемчиви, ще издирите децата и внуците на образовани хора, ще им осигурите образование и ще ги поканите да работят при вас срещу достойно заплащане. Децатта от образовани семейства генетически са порядъчни, трудолюбиви и се справят. Дадох безплатен урок
49
1
 
22
 
! Отговори
гтф преди 7 години
До ЗзЗ 49са сме криви, че не може да си подбираш кадрите или не можеш да ги мотивираш... като наемаш неправилните хора така става, ще трошат, ще чупят, ще крадят или ще се правят, че работят. Да си бизнесмен не се иска да имаш само идеи, да си майстор или да рискуваш, когато работиш с хора, трябва да си лидер.
48
1
 
12
 
! Отговори
Алис преди 7 години
До ЗзЗ.Затова си прав.Това е така.Работи във фирма за международни превози.Работата му е много отговорна,защото всеки ТИР,който излиза от гаража,трябва да е прегледан и поправен,за спокойствието и на шофьорите и за останалите хора на пътя.Във тая фирма отговорност носи всеки за работата си.Имуществото на фирмата се пази,а не се разграбва и троши.
47
1
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 7 години
До 43Отговора ти абсолютно отговаря на 400 лв заплата. Даже ти е много.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ++++++Eursа защо не са образовани?
45
4
 
10
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
До 44Аз ще ти представа нещата по друг начин - почваш частен бизнес - бачкаш си сам - нещата вървят добре. Докарваш си приличен доход за малкото населено място в което живееш - (да речем 1200 лева). Работа бол - решаваш да се разшириш. Наемаш някой - няма как и той от пръвия ден на 1200. Почва на 900. Борави с машините мърляво. При него се чупят 3 пъти по-често. Обясняваш му как да си върши работата безопасно за него и машините - не слуша - пак ги троши. Накрая ти си лошия щото вземаш повече
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хмм.За да си обичаш работата,трябва да има за какво,всъщност,за колко лева на месец,да я обичаш,та да я работиш.Опита и ентосиазма са доста важни за работодателя,но работника,няма да чака работодателя да го оцени,докато дойде време да се пенсионира.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дали са чували наще "бизнесмени" за headhunting ? ...докато им обясниш какво значи, ще загубиш поне две седмици.
42
0
 
43
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Ама в ЕС има 510 млн.души все някой е квалифициран от тях,назначавайте германци,французи,холандци.Стига сте ревали за толкова пари толкова кадри.