Първите стъпки на газовата диверсификация у нас

В експлоатация влиза интерконекторната връзка България-Румъния
11 ное 2016 12:55,
7
Първите стъпки на газовата диверсификация у нас
Снимка: Reuters, архив

През 2016 година започнаха първите крачки на диверсификацията на газовите доставки у нас. Поредната в тази насока е въвеждането в експлоатация след повече от три години забавяне на газовия интерконектор с Румъния.

Тръбата с дължина от 25 километра ще свърже газопреносните мрежи на България и Румъния в точките при Русе и Гюргево. Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб. метра годишно.

Реализацията на проекта се забави над 3 години заради участъка от само 2,1 километра под река Дунав. Първият изпълнител не успя да се справи с технически проблем - прекъсване на положената тръба. На няколко пъти и опитите да бъде намерен заместник, който да довърши работата, също удариха на камък.

През април обаче беше подписан договорът с австрийската Habau, която в консорциум с холандската "Ахак" изгради подводната част на връзката.

На първо време обаче връзката ще може да реализира потоци основно от юг на север. Причината е липсата на компресорна станция на румънска територия. Налягането в румънската газопреносна мрежа е около 25 бара, а на българската - 54 бара.

Затова и първоначално възможният поток ще е основно от България към Румъния и съответно другите държави в Централна и Източна Европа.

До края на месеца България може да получи първата алтернатива на руския газ

Въпреки засега частичната реализация проектът осмисля осъществяването на новия интерконектор с Гърция - това е видимо от увеличения интерес към връзката, демонстриран по време на пазарните тестове, и е предпоставка за отварянето на газовия пазар в региона.

Новият интерконектор всъщност е поредната, все още плаха стъпка, която България прави за диверсификацията на източниците на газ. Тя е втората връзка между мрежите на България и Румъния. Досега те бяха свързани при точките Кардам и Негру Вода - трасето, по което получаваме газ от Русия.

Доскоро капацитетът на този газопровод беше изцяло запазен за руския газов гигант "Газпром", но това положение се промени преди месеци и други компании вече могат да участват в търгове за разпределянето на свободния капацитет.

Подобна е ситуацията и по отношение на съществуващата връзка с Гърция - при точките Кулата и Сидирокастро. При освобождаването на обеми бяха извършени и първите виртуални сделки с природен газ у нас.

Количествата, реализирани по този начин, са все още малки, но посоката е вече зададена, а реализацията на проекти като новия интерконектор с Румъния е част от плановете на правителството за осъществяване на идеята за газов хъб "Балкан" на българска територия.

Трасетата на разпределителния център изглежда вече са начертани. Сега предстоят трудните преговори за доставките на природен газ.

Още за икономика четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До АнонименАМИ ДА СВЪРЖАТ ГОТОВИТЕ ТРЪБИ С--НАР СЪБРАНИЕ ---ГААЗ КОООЛКОТО ИСКАШШ
7
0
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Ти или си пр*ст или се правиш на такъв. Според теб дали Русия ще достави газ на загуба. Тя си е определила цена за определен дебит и Румъния плаща за него. Дреме и на Русия колко ще го продава Румъния. И другото което е дали ще е евтино след като ние ще го прекупуваме от втора ръка...Малко не си в час
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Алтернатива на Руския газ" как гръмко звучи...А газа който ще идва през Румъния сигурно идва от САЩ...ха ха ха или ненадейно Румъния откри голямо газово находище. Вие за балами ли ни смятате или какво...
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тоя газ, бе! Проглушихте ни ушите!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добрата диверсификация е Русия нейният газ е най близко до нас всичко друга идва от далече през много страни на които трябва да платим за преноса а руския щеше да идва директно и щяха на нас да плащат това беше подарък които ние не искахме сега заради простотията на политиците ни евтин газ дори няма и да сънуваме няма го и няма от къде да дойде ще плащаме скъп газ който можеше да е евтин
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последното изречение от статията обяснява всичко.Значи опънали сме едни тръби ,а сега предстои да видим от къде ще ги пълним с газ.И голямо чудене пада все едно има поне десет източника,а той източника само един-Русия
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разликата е че България неможе да бъде изнудена да купи 3 пъти по-скъп газ от Румъния защото руснаците са купили БСП ДПС И Атака. Тогава ще купуваме руски газ от Румъния на по-ниска цена. Голямото зло русия обаче остава.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТКЪДЕТО И ДА КУПУВАМЕ ГАЗ - ПРЕЗ РУМЪНИЯ, ПРЕЗ ГЪРЦИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ - ВСЕ РУСКИ Е ГАЗЪТК`ВА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ

Спонсорирани публикации