Публичните инвестиции – първа стъпка за увеличаване на растежа

От къде могат да дойдат необходимите средства?
21 ное 2016 13:14, Екип на Bloomberg
6
Публичните инвестиции – първа стъпка за увеличаване на растежа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да имаме по-добър растеж, е необходимо да променим философията на бюджетиране. На първо място трябва да намерим резерви и източници запублични инвестиции по примера на Полша, Унгария и Чехия. Това обяви председателят на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него от излишъка в размер на 3,5 млрд. лв. поне 2 млрд. лв. могат да бъдат пренасочени към инвестиции. На следващо място средства могат да дойдат от фискалния резерв, както и от парите, които се дават на силовите ведомства. Алтернативни източници трябва да се търсят извън Европа.

"Трябва най-сетне да започне разговор заусъвършенсстване на данъчната система – не за плосък или прогресивен данък, а да видим как да стане преходът от едното към другото така, че данъчният модел в България да е европейски и да стимулира икономиката", каза още Петков. 

По думите му административната и съдебната реформи са ключови за икономическия растеж, но те трябва да се извършват паралелно с публичните инвестиции. 

Петков коментира и данните на Евростат, че ръстът на българската икономика е сред първите в Европа. "Първо, това е прогноза, колко точно ще бъде ръстът ще разберем през юни-юли 2017. Второ, средният ръстна световната икономика е 3,4%, а Министерство на финансите залага ръст от 2,5% до 2,7% за следващите 3 години. Погледнато на извъневропейско равнище България продължава да е догонваща държава".

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то сега другия е радостен аз съм виждал какво ли не сияе голям е голям и глупав
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже се чудех за една инвестиция отде доде ми трябваше два дена да се светна е оказа се старото място ама маи по *** е големия е неисе не ме интересува там са се есин калибър бизнесмени
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бюджетът не иска Философия , Бюджетът иска Караджата .
3
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ба интересно мие тоя не спира явно сее засегнал защо мислиш а че не знам ли колко народ си прекарал еи има влак и за теб
2
1
 
4
 
! Отговори
КК преди 7 години
Тоя пък Кръстьо Петков откъде изпълзя! Не мо бях слушал глупостите отдавна. Тъкмо го бях забравил тоя от казионния червен синдикат.
1
1
 
6
 
! Отговори
Стоев преди 7 години
Омръзна ми да слушам некадърни или платени икономисти.След като БВП ни е малък според тях и няма пари за заплати и пенсии откъде се взеха милиардите за палатите по морето и балкана?АК 47 и може би ще се оправят нещата

Спонсорирани публикации