53% от работодателите смятат да вдигат заплати през 2017-а

Бизнесът с опасения, че политическата криза може да намали растежа
5 дек 2016 17:45, Надежда Бочева
40
53% от работодателите смятат да вдигат заплати през 2017-а
Снимка: архив, БулФото

Очакваната политическа нестабилност през 2017 г. и сложната международна обстановка са основните рискове, които могат да повлияят на развитието на българската икономика през 2017 г., смятат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Днес организацията отбелязва 20 години от създаването си.

Възможно е тези фактори да коригират в посока надолу очаквания ръст на БВП на България, например ако поръчките за експортните предприятия намалеят според Васил Велев, председател на УС на АИКБ. Като друг негативен фактор той посочи промените в Кодекса на труда за официалните празници и отработването им, според които по думите му работните дни стават с три по-малко.

Васил Велев посочи, че работодателската организация очаква БВП на България да се увеличи с 2,6 – 2,8% през 2017 г.

В анкета на Асоциацията 53% от запитаните компании смятат, че няма да имат изменение в продажбите през следващата година. 34% очакват ръст, а 13 на сто по-малко продажби. "Можем да очакваме средно 3 – 4% ръст на продажбите", каза Велев.

Според анкетата 41% от запитаните очакват по-добър финансов резултат, 38% не предвиждат изменение, а останалите се опасяват от влошаване.

66% от анкетираните няма да променят броя на служителите си, 22% ще наемат още хора, а останалите готвят съкращения.

Почти 47% няма да променят заплатите догодина, а приблизително 53% ще ги увеличават. Под 0,5% от запитаните ще намаляват възнагражденията. Васил Велев коментира, че догодина може да се очаква ръст на заплатите с 5-7% заради недостига на работна ръка, а не заради нарасналата производителност.

На въпрос каква трябва да бъде минималната работна заплата половината запитани са отговорили, че тя трябва да е 420 лв., 6 на сто – под 420 лв., 31% - над 460 лв., а 13 на сто са посочили 460 лв. Затова работодателската организация смята, че минималното възнаграждение трябва да се договаря по икономически дейности.

Продължението четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Ураааа. преди 7 години
С 2ЛВ НАЛИ?
35
0
 
5
 
! Отговори
Beseka преди 7 години
Koi rabotodatel kakvo podari dnes na rabotnicite si? :-)
34
0
 
10
 
! Отговори
гешев преди 7 години
Мечтайте си!Кога ще осъзнаете, че на българските тарикат работодатели не им пука за работниците!Кога бе?!група кан Телериг
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да направим Асоциация на тружениците,и да се запитат хората колко трябва да е минималната раб. заплата.Естествено,че работодателите няма да искат увеличение на заплатите.Нека управляващите да се вслушват по-вече и в гласа на народа.
32
0
 
11
 
! Отговори
11 преди 7 години
Те само така си смятат ...
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде да излезе някой по умен от мен и да ми каже колко са заетите в производственият сектор в България/реалната икономика/!!Над 3 милиона пенсионери,1 милион индийци,около 800 000 държавна администрация,сметнете и децата под 18 годишна възраст!!Колко реално работещи остават,аз незнам?!
30
0
 
30
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ПРИ ТАЗИ СКЪПОТИЯ В БЪЛГАРИЯ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ЧИСТО /НЕТО / ТРЯБВА ДА Е 1200 ЛВ. !
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно мие чия конкуреция си праща децатс навън в студа на пеиката не ми се познава кои иска да слухти радев научили нещо
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До куроболПаляк е баща ти....
27
0
 
14
 
! Отговори
Гюро преди 7 години
Я ще чакам да ми дигнат заплатата, като я дигнат тогава ще работим....
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До куроболкви вещи бе??хората нямат пари за хляб,тоя за вещи пише..аман от капиталисти като тебе
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитър Петър излязал с ненадмината лъжа пред турския султан - Моят Дядо дал на твоя Дядо една торба жълтици , ако е лъжа плащай , ако е истина връщай си дълга . Нашите Работодатели разбират от конкуренция .
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия Работодатели са Соц. Тарикати. Първо остават за себеси,После пълнат Партиините каси. И след това заплатите. НАЛИ ВИЖДА МЕ КАКВО СТАВА С КОЛЕКТИВИТЕ ОСТАНА ЛИ БЕЗ ЗАПЛАТИ С МЕСЕЦИ.
23
0
 
27
 
! Отговори
ДО 22 преди 7 години
ХАЙДЕ МОРЕ НЕ НИ ОБЯСНЯВАЙТЕ. СИНЪТ МИ СМЕНИ ТУК 2- 3 РАБОТИ . С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ,МОМЧЕ ЗА ВСИЧКО ,РАБОТЕШЕ ПО 10 ЧАСА УЖ ДА ПОЛУЧАВА 700 ЛЕВА А НАКРАЯ МУ ДАДОХА 500 ЛЕВА ,ЗАЩОТО МУ УДЪРЖАХА ОСИГОРОВКИТЕ И ДАНЪКА. И ТАКА ,КЪДЕТО И ДА ИДЕ ТУК ИСКАТ ТЕ ДА ЗНАЕШ 2-3 ЕЗИКА А ТИ ПЛАЩАТ ПО 500-600 ЛЕВА МАКС. ЗАМИНА ЗА АНГЛИЯ И СЕГА Е ПРЕДОВОЛЕН РАБОТИ СИ ,ПОЛУЧАВА ГОЛЯМА ЗАПЛАТА И Е ДОБРЕ НО НЕ СИ Е В РОДИНАТА ,ЗАЩОТО ТУКА В ДЪРЖАНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ РАБОТЯТ САМО ВРЪЗКАРИ А БЕЗНЕСМЕНИТЕ НИ СА ВСИЧКИ Д
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ба и аз смятам 2017 да на е..... Ирина Шейк ама на дали ще се случи.
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 18 ОТИДИ В ГЕРМАНИЯ И АКО ТЕ ВЗИМЕ НА РАБОТА НЯКОЙ ЩЕ ВИДИШ КАИВО СЕ КАЗВА РАБОТОДАТЕЛ. И ЗАПЛАТАТА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ПРОДУКТА КОИТО СЕ ПРОДАВА.
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С КОЛКО ? С 5 ЛЕВА ? И БИЗНЕСМЕНИТЕ НИ И ТЕ КАТО ПОЛИТИЦИТЕ НИ ,АЛЧНИ НЕНАСИТНИ ДА ИМА КАК ДА ИМ РАБОТИШ ПО 12 ЧАСА А ДА ПОЛУЧАВАШ ПО 400 ЛЕВА.! НАЛИ И БИЗНЕСМЕНИТЕ НИ И ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА ВСИЧКИТЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО КОТИЛО. ТЯХ ГИ ТРЕСЕ АЛЧНОСТТА ,МЪРЗЕЛА И СА СИ ТЪРТЕИ ОТ СОЙ ! ТЕ АКО НЯКОГА СА РАБОТИЛИ В ЖИВОТА СИ ЩЕ СИ ИМАТ ПРЕДСТАВА КОЛЩКО ЕДИН ЧОВЕК Е НОРМАЛНО ДА РАБОТИ И КОЛКО ПАРИ ДА ПОЛУЧАВА ЗА ВЛОЖОЕНИЯ СИ ТРУД. ЕМИГРИРАЛИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ В ЦЯЛ СВЯТ БЪЛГАРИ СА ТЪРСЕНИ А У НАС БЕЗНЕСМЕНИТ
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОВЕЧЕТО ОТ ТИЯ ПИШМАН РАБОТОДАТЕЛИ СИ БЯХА КОМУНЯРИ /..ИНЯРИ/ ОТ СЛУЖБИТЕИ ПРЕВАТИЗИРАХА НА ТЪМНО / НЕ КАСОВО/ СОЦ. АКТИВИТЕ НА ДЪРЖАВАТА.
18
1
 
27
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Пак в бъдеще време.Друг пример за бъдеще време е изразът: Тати каза, че ще ми купи колело ама друг път.
17
26
 
2
 
! Отговори
куробол преди 7 години
ей паляци ходете в африка и азия да видите бедност и мизерия,тука 1000лв да стане минималната заплата пак ше има недоволни,защото всеки тука гледа да ИМА по-хубави вещи от другите докато сте с тая мисъл ако ще и най-богатите да станете пак ще сте генетичен ***

Спонсорирани публикации