Ще успее ли спасителният фонд да балансира енергетиката

В т.нар. спасителен фонд са събрани около 260 млн. лева
Обновена: 22 дек 2016 10:42 | 22 дек 2016 10:18, Екип на Bloomberg
0
Ще успее ли спасителният фонд да балансира енергетиката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Парите, натрупани във Фонд „Сигурност за електроенергийната система“ могат да се окажат недостатъчни. Това коментираха енергийният експерт Еленко Божков и доц. Валентин Колев от ТУ – София в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

В т.нар. спасителен фонд са събрани 260 млн. лв. към месец октомври. Би трябвало да стигнат 322 млн лева, ако през ноември и декември в него влязат по 29 млн. лева“, посочи Божков. По думите му въпреки това тези средства няма да бъдат достатъчни, тъй като за да може да се поддържа съответната цена на задължения към обществото, по разчети сумата, която би трябвало да влезе, е 478 млн. годишно.

При среднопретеглена цена на електрическата енергия за възобновяеми източници около 300 лв. и около 3,5 терават часа производство, сумата възлиза на 1 млрд. лв. Още толкова трябват за покриване на разходите по дългосрочните договори за AES 1 и Марица Изток 3. Сумарната енергия, която се произвежда от централите с дългосрочни договори и ВЕИ-тата не надхвърля 10 терават часа, което е 25% от годишното производство на ел. енергия“, обясни от своя страна опасението си за недостига на средства и доц. Колев

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации