Булгаргаз губи 34 млн., ако КЕВР не признае цената на газа

Дружеството има надвзети приходи и ще ощети потребителите
27 дек 2016 15:00,
11
Булгаргаз губи 34 млн., ако КЕВР не признае цената на газа
Снимка: архив, Булфото

"Булгаргаз" очаква загуба от около 34 млн. лева, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди решението на работната група за цената на природния газ от 1 януари 2017 година. Това каза Иван Иванов, ръководител на дирекцията "Лицензионна дейност" в "Булгаргаз", по време на открито заседание в регулатора, посветено на цената на газа през първите три месеца на следващата година.

От "Булгаргаз" поискаха цената на газа да се повиши с 13,53% на базата на случващото се на петролните пазари и други фактори. От КЕВР обаче не признаха изчисленията на компанията и според работната група на регулатора газът трябва да поскъпне с малко под 5% от началото на годината.

Иванов обясни, че в резултат на корекциите на КЕВР цената за крайните потребители стават под доставната цена. Той изчисли, очакваните загуби ще бъдат 24 млн. лева за цялото тримесечие за търговията с газа. В допълнение компанията ще загуби 10 млн. лева и ако курсът на долара спрямо лева се запази на ниво от 1,78 лева за един долар през следващите месеци.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче посочи, че през 2016 година "Булгаргаз" има надвзети приходи в размер на около 40 млн. лева в резултат от решенията на енергийния регулатор през годината. "Булгаргаз" не е в състояние на сериозен дефицит", посочи още той. Иванов беше категоричен, че в решението си от регулатора са взели предвид и натрупаните излишъци, и случващото се на петролните пазари. Ако не бъде потвърдено решението на работната група на регулатора, ще бъдат ощетени потребителите, допълни председателят на енергийната комисия.

От "Топлофикация София" заявиха, че цената на газа не трябва да се увеличава изобщо или ако бъде увеличена, трябва да поскъпне и топлинната енергия.

Пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов беше категоричен, че няма никакви предпоставки за увеличение на цената на парното и топлата вода в средата на зимния сезон, ако бъде потвърдено решението на регулатора и цената на газа се повиши с около 5%.

Иван Иванов успокои опасенията, че потребителите на "Овергаз" могат да останат без природен газ от началото на 2017 година. Компанията е на финалния етап на преговори с "Булгаргаз" за доставка на суровината. В енергийния регулатор обаче нямат подробности около договора, за каква цена и за какъв период на доставки преговарят двете дружества.

Окончателното решение за цената на газа през новото тримесечие ще бъде взето на закрито заседание в последния работен ден на годината - 30 декември.

Още новини за бизнеса, четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
при толкова газ при толкова трьби при толкова потоци от кьде ли небьлгарите ще плащаме наи много за топло независимо че сме се заврели ведна стая от сутрин до вечер разни псевдоспециалисти ни убеждават как трябвада се отделим от руския газ и колко прекрасно ще си жевеем сега какво излизанищо не разбирам
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя филм го гледаме от 16 години. КЕВР винаги е в ущърб на народа и реално тази комисия е напълно излишна, тя нищо не регулира, а само хрантутиме едни чиновници. Като дойде лято ще смъкнат с минимален процент цената и зимата яко нагоре. При положение, че има министерство на енергетиката с какво по различно се занимава КЕВР. Същото е и с БЕХ, която е паразитна структура. Раздути щатове за свои хора на гърба на народа.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като поскъпва газа оти на внасяте евтин от гръцко или румънско?
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всяка година едно и също, едните искат ХХ процента защото имат причина,а другите им дават само У процента защото било еди какво си , но в двата случая увеличение има.
3
0
 
13
 
! Отговори
право преди 7 години
Да се увеличи цената след като върне надвзетите 40 милиона на потребителите в троен размер + лихви.
2
0
 
18
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Очаква загуба от 34 мил. т.е. ще работи на загуба или печалата ще намалее с 34 мил? Защо си мисля, че е второто. Монополисти.
1
0
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Да я вдигне двойно за да спечели шестдесет и осем милки.