Шефският "ценоразпис" на провиненията – незаконен

Най-често се случва за закъснение за работа, говорене по мобилен телефон
Обновена: 27 дек 2016 11:27 | 27 дек 2016 09:14, Петя Славова
64
Шефският "ценоразпис" на провиненията – незаконен
Снимка: flickr

Всички глоби за закъснение за работа, говорене по телефона и всякакви други малки провинения в офиса, които шефовете налагат, са незаконни.

"Всяка парична санкция е незаконна. В Кодекса на труда ясно е регламентирано какви са наказанията – забележка, предупреждение за уволнение и прекратяване на договора", обяснява пред "Монитор" адвокатът по трудово право Ива Тодорова.

Санкциите, които работодателите прилагат обикновено са разписани във вътрешните правила на фирмата.

"Независимо от това, тези глоби са незаконни", настоява и юристът Стефан Кирилов.

Оказва се, че най-често началниците удържат от заплатата на подчинените си, заради закъснения. Санкциите варират от 5 до 100 лева в зависимост от забавянето на служителя.

Според Кодекса на труда служителите трябва да спазват работното си време. За традиционно закъсняващите законът предвиждат дисциплинарно уволнение. Така всеки явил се в офиса час след началото на работния ден поне 3 дни в рамките на един месец може да се окаже безработен.

Работодателите са категорични, че "ценоразписът" за провиненията прави служителите по-дисциплинирани.

"Когато знаят, че може да им удържим пари от заплатата служителите отиват на време. Иначе непрекъснато има закъсняващи", твърди управителят на супермаркет Велин Веселинов.

За да затегнат реда в офиса някои от началниците въвеждат глоби за телефонни разговори в работно време.

Други пък стигат по-далече, въвеждайки 50 лева удръжка "непроведен разговор с шефа" по време на почивните дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До Мирослав(46)Заплатите в София за начинаещи програмисти са 1500. За инженери също не са зле, и за лекари и зъболекари също. Например. Та който не иска 500, да учи каквото трябва и ще вземе няколко пъти по толкова. Щото кой за к'вото е учил в капитализма.
55
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Работника(60)И на мене не ми се ходи, че и аз с тези $12000 на месец съм също за помомощи..Бе кой си го мързи - си го мързи..
54
1
 
1
 
! Отговори
Работника преди 7 години
На мен не ми се идва на работа щот с тая заплата все едно съм на помощи бе самсуляци!
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я Москов да си види персонала в МБАЛ Света Анна-Варна.Почти всички лекари закъсняват за работа.А шефката на рентгена Д-р Симеонова чието работно време започва в 07:30ч,винаги идва в 09ч.Най рано в 08:30ч.
52
1
 
11
 
! Отговори
ЧичоТиВрущял преди 7 години
А кой ще глобява "щефовете",когато се забавят да те пуснат от работа,и когато в края на месеца имаш 60 часа извънредни?Много са хитри разни лайненца,които не искат да плащат нито заплати,нито осигуровки,а само искат да смучат.Всичко се решава в съда,глобява ме,пускам си жалбата и седи гледай!Не си търсим правата,там е проблема!
51
2
 
14
 
! Отговори
G7 преди 7 години
Едни въпрос, който май никой не зададе-а къде са синдикатите в цялата работа и не трябва ли правата на работника да се защитават от тях, и защо освен работодателите си хрантутим и тези ***. А по отношение на последното упоменато в статията-за глоба от 50,00 лв ако не вдигнеш на работодател в почивен ден, за мен най-виновни са тези които се съгласяват с посочената глоба. Докато има роби...знаем си, изтъркано но вярно!
50
0
 
17
 
! Отговори
Бивш студент преди 7 години
Защо не бъдат внедрени електронни карти за отчитане на работните часове във всяка фирма и тези карти да бъдат обвързани с НОИ? Така най-лесно ще се следи кой колко работи като часове, кой кога идва и кога си тръгва? Ама нали бизнеса си плаща на законодателите....
49
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На който не му харесва да си стои вкъщи,никой никого не кара на сила.
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А да полагаш извънреден труд 2 пъти над нормата,а работодатели като Ковачки,Банев и др".топ-инвеститори "законни ли са?А парламента да ограничава отпуските и сливането на почивните дни а същевременно да си излизат във ваканции като малките деца?Хайде да не бъдем чак такива лицемери
47
2
 
8
 
! Отговори
45-дневните бригади преди 7 години
Пращаха и в озеленяването, не само в строителството. Имаше ги до края на социализма и наистина бяха задължителни за много категории служители. Никой не те пита, пращат те и отиваш.До ГеоргиВ североизточния край на парк "Студентски" и досега личи, че е бил копан канал. Изглежда са преустановили работата по него, когато са стигнали до средата на този парк, ако изобщо е имало парк там през 50-те години. Може да е било извънградско пространство.
46
2
 
24
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Българските работодатели нямат въображение. При 1000 лева заплата се формира 800 основна и 200 във вид на премии. Глобите ги отразяваш като спиране на премиите и си законен отвсякъде.
45
0
 
10
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 32,Препоръчвам Ви да прочетете Задочните репортажи на Георги Марков. По специално главата за тъй нареченото софийско море. Говорил съм с хора които си спомнят въпросното строителство. А и дупката между младост 1 и 2 си личеше допреди 10тина години.
44
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, щом е незаконно да карат по закона, забележка, предупреждение и да си събира партакешите. В къщи може да говори по телефона колкото иска без да получава забележки.Щом така е по закон така да е, незаменими хора няма.
43
2
 
9
 
! Отговори
marine eng. преди 7 години
всъщност мога да добавя, че бг работодателите са ***...
42
2
 
31
 
! Отговори
marine eng. преди 7 години
В България в повечето случаи човека в костюм работи за този в анцунг... повече няма какво да се добави
41
2
 
22
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
До 44 : Бедността драги мой в нашата държава е проблем не на един или двама души, а на половината население! Когато нещо се превърне в проблем за всички, значи има нещо сбъркано! Не говори за моето мислене, защото не ме познаваш! Когато един човек бачка за 500лв и това е единствения му избор, защото навсякъде е едно и също, ставаш и слаб, не само беден! А когато си слаб, играеш по свирката на псевдо капиталиста за който бачкаш гратос!
40
6
 
7
 
! Отговори
th преди 7 години
Има ли нещо законно в нашата мила държава? И защо пък частникът трябва да спазва някакъв кодекс на труда, след като президентът не спазва Конституцията? С това си действие заслужи титлата "държавник", а частникът, чрез глобите, си запазва достойно място на "работодател" на пазара на труда!
39
12
 
15
 
! Отговори
до 42 преди 7 години
Типичното българско мислене. Лошият работодател и бедният слаб служител. Когато бил беден, бил слаб. Борбеността, драги, не зависи от финансовото състояние. Тя е начин на мислене. Начин, който за тебе е чужд. Както и за цялото ти обкръжение. Когато не мислиш правилно, бачкаш за жълти стотинки, както ти би бачкал и тук, и в Швейцария. Слабите хора обвиняват другите за неуспехите си. Това е пазарната икономика. Трябва да има и хора, като теб, и борбени. И с това мислене си за никъде.
38
0
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
Браво, хубаво си го измислил, ама да осигуряваш служителите на 600 лв и да им даваш под масата останалото, е също незаконно.
37
7
 
26
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Те заплати не дават, глоби ни наслагаха... Тези глоби ги вкарват под предтекст, че имало дисциплина по този начин. Истината е, че нали трябва да бачкаме безплатно за да печелят те! Умишлено ни държат бедни! Когато си беден си слаб! А на работодателите които не си ценят кадрите им пожелавам цял живот обучения да правят на нови хора които след като бъдат обучени да напускат!!!