Пазарът на жилищата през 2016: Бум и лудост!

Надува ли се нов, опасен балон в сектора?
Обновена: 1 яну 2017 23:04 | 1 яну 2017 21:10, Миглена Иванова
58
Пазарът на жилищата през 2016: Бум и лудост!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

За жилищния пазар 2016 г. вероятно се усещаше като 2005 или 2006 г. Поне за пазара в София и другите големи градове, които превключиха на „пета скорост“. И ако 2015 г. се характеризираше с думата „възстановяване“, асоциациите през 2016 г. са по-скоро за „бум“, а може би дори и за малко „лудост“. Лудост заради бързия ръст на цените, на сделките с имоти в строеж, дори в начална фаза на строителството, заради завишените очаквания на много продавачи на имоти на вторичния пазар.

Допълнителен тласък на пазара продължава да дава политиката на банките за понижаване на лихвите по депозитите и продължаващия спад на лихвите по кредитите. Хората не виждат смисъл да държат пари в банка, защото те не им носят доходност, а напротив – в много случаи може да се окаже, че разходите за обслужването на депозитите са по-големи.

Отделно заради силния ръст на наемите в големите градове в момента дилемата наем или заем определено се решава в полза на кредита, който при достатъчно добро съфинансиране излиза доста по-изгодно, отколкото плащането на наем.

Един от основните въпроси е върви ли пазарът на имоти в големите градове и особено в София към надуването на нов, опасен балон на фона на все по-засилващото се търсене не само заради преимуществото на ипотечните вноски пред размера на наемите. Отговорът се крие в голяма степен в строителната активност и динамиката на вторичния пазар. Вижда се, че новото строителство се усвоява с изключително бързи темпове, а противно на логиката покупката на жилище в сграда в процес на строеж (т.нар. сделки „на зелено“) в повечето случаи излиза по-скъпо, отколкото покупката на готово жилище.

Първият двуцифрен ръст на цените след кризата

За пръв път от 2008 г. отчитаме двуцифрен ръст в цените на имотите в София, коментира пред Investor.bg Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

За цялата 2016 г. увеличението на цените на жилищата в столицата е около 12% - двойно по-голям спрямо миналогодишния, сочат още данните на компанията. Още към средата на годината средната цена на кв.м жилищна площ в София премина психологическата граница от 900 евро, а големите и по-скъпи жилища се радват на все по-засилено търсене.

За пръв път и възходящият цикъл на пазара се движи от местно търсене, подчертава Полина Стойкова. То пък се определя от стабилни фундаментални фактори – ръст на заетостта и доходите в столицата и другите големи градове, спад на безработицата, вътрешната миграция, както и инвестиционният интерес към сектора на имотите заради атрактивния доход от наем.

От Адрес Недвижими имоти коментират, че ръстът в цените се е проявил различно при различното строителство. При старото нивата са се покачили по-осезаемо през първото полугодие, а след това е регистрирано леко задържане. При новото строителство тенденцията е по-скоро обратната – в началото на годината ръстът е по-плавен, а през второто полугодие е започнал по-динамичен ръст.

Занапред обаче от Адрес очакват успокояване на цените заради драмите на политическата сцена.

Продължението на анализа прочете в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
смешни с тези статийки
1
2
 
99
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брокери и банки огладняха и си търсят балъци. Ще вземеш кредит 50 хил., ще върнеш 150 хил., пък после ми разправяйте, че банките не били лихвари.

Спонсорирани публикации