2016-а – чудна за туризма ни, чакат още по-добър сезон

Имаме 11% ръст спрямо 2015 г., връщаме си руските туристи
2 яну 2017 11:07,
16
2016-а – чудна за туризма ни, чакат още по-добър сезон
Снимка: Reuters

От 26 години насам се говори, че 2016 година ще бъде много успешна за българския туризъм. В предаването "България сутрин" Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма потвърди успеха й, като посочи, че имаме 11% ръст спрямо 2015 година. По думите му 2016 г. е била добра, но определено има накъде още да се развиваме.

"Очакваме средна заетост на хотелите в България да бъде 37%, което е изключително малко на фона на това, което може да има българската икономика", коментира Занков в студиото на Лора Инджова.

"Имаме нужда от ясна маркетингова концепция за развитие на туризма и да развиваме бизнеса си в отделните сезони с отделни пазари, а не да разчитаме на едни ски през зимата и едно море лятото", допълни той.

По думите на Константин Занков не само Министерството на туризма, но и бизнесът са важни фактори в разработването на такава маркетингова концепция.

"През 2016 година традиционно българите пътуваха. Между 510-520 000 са се възползвали от туристически услуги за коледните и новогодишни празници, като около 300 000 са били в България, а 110 000 са празнували в чужбина. Лидер отново е Гърция, след това Турция и Сърбия. За самолетни програми - Италия, Испания, Кипър и Малта", посочи още Занков.

Той поясни, че броят на туристите е по-малко от миналата година заради геополитическата ситуация.

"Руските туристи ги възвръщаме постепенно, очаква се повишение на цените в Гърция", допълни Занков. Той каза още, че като дестинация Турция се продава добре. Има спад спрямо предишни години, но и в момента е била в топ три.

Що се отнася до туризма през 2017 г., той сподели, че се очаква развитие на пазара. "Очаква се увеличение за различните пазари за различните сезони - повече чартърни полети, повече нискобюджетни авиокомпании", прогнозира Константин Занков пред Bulgaria ON AIR.


 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.