Българи и румънци се натискат да се трудят в Германия

В страната отчитат рекордно висока заетост
2 яну 2017 21:15, Бойчо Попов
465
Българи и румънци се натискат да се трудят в Германия
Снимка: архив, Ройтерс

Бумът на германския пазар на труда продължава. През изминалата година броят на трудещите се в страната е достигнал рекорд от 43,4 милиона души, съобщи Spiegel, позовавайки се на нови данни от статистическата служба на страната.

Трудово заетите са се увеличили от януари до декември с 425 000 или, или 1 процент, на годишна основа до най-високия брой от обединението на страната насам.

По този начин продължаващата от над 10 години възходяща тенденция се удължава. Ръстът от 2016 г. съвпада с предварителните очаквания на базираната във Визбаден статистическа служба. Допълнителни работни места са възникнали преди всичко в сектора на услугите, но също и в образованието и здравеопазването.  Повишение се отчита също в търговията и хотелиерството. Броят на работещите в производството е останал без промяна спрямо 2015 година, а в селското и горско стопанство, както и в рибарския сектор, е намалял.

Според данните за рекордната заетост е допринесла и правителствена програма за чуждестранни работници, която бе приета след силното увеличаване на кандидатстващите за убежище от Западните Балкани през 2015 г. Тъй като повечето от тях са се насочили към страната в търсене на работа, Федералната служба за миграцията и бежанците (BAMF) отхвърляше почти на 100 процента молбите им за убежище.

Нови разпоредби обаче дадоха възможност на граждани на страни от Западните Балкани да пристигнат в Германия като трудови мигранти, при условие, че през предходните две години не са били подпомагани от германските власти като бежанци.

Сред чужденците в Германия най-висок дял на работещите се отчита при българите и румънците - 62 процента през август, като тенденцията е към растеж, пише и германското икономическо издание Handelsblatt. От години германският трудов пазар е във върхова форма благодарение на стабилното икономическо развитие, отбелязва вестникът.

Непрекъснатото нарастване на броя на заетите лица е тясно свързано с остаряването на населението. Според статистическата служба само един по-висок дял на участие на работната сила може да балансира отрицателните демографски ефекти.

Броят на безработните намалява според статистиците през изминалата година със 160 000 до малко под 1,8 милиона. Равнището на безработица на международно сравнима основа спада от 4,3% през 2015 г. до 4,0% през 2016 г. С това Германия е страната с най-ниско ниво на безработица в ЕС след Чехия.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вечна памет на Маршал Пилсудски и славната Полска армия!
67
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия се живее по-добре отколкото в Германия
66
0
 
32
 
! Отговори
Con Los Terroristas преди 7 години
Еввалла!
65
1
 
39
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Дайте ми 1000лв чиста заплата или минимална и евалсъм ги в европейците искам да живея весело и мирно в родината си :)))) БЪЛГАРИЯ
64
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поведението на германските политици, Меркел и т.н. е едно от най-добрите доказателства за германския балон, но той е вързан на глобално ниво. За туй не е лесен за разбиране от локалните европейски тарикати. Нищо де, сметката е "дю", така че като гръмне ще разберете. Друг пример е току що изгърмялата Фолксваген на американския континент. А германците не мамели, ха-ха-ха. Автомобилите са лидера на германския износ! В електрониката и софтуера Германия не е и няма да е 1-ва.
63
0
 
33
 
! Отговори
England / Essex преди 7 години
До ВасилевЛумпен , изключително необразован си ! Махнаха се , защото не искат да живеят под диктата на Брусел и Берлин и най - вече вероятността Турция да стене член на ЕС, капиш ?
62
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия е жертва на успеха си. Както казах това е трудна формула за повечето коментатори тук. Ако още сричаш таблицата за умножение няма как да схванеш какво е производна, още по-малко диференциално уравнение :-).И да българин съм, все още :-), макар от много време да не съм на европейския континент, това ми позволява да гледам доста по-трезво от вас на европейските далавери ;-).
61
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо гледаме трагеди кои ни управлява същите от дваисе години гладни за власр забравяики че са от обикновен произход и докато това не се оправи слушам вечв 20 години кое му е оправянето смешници прехвърлени да се оправят е затова на народа иска работа а не имитации какво се разкрива нищо срам за европа и евеосъюза какъв евросъюз ние сме за третия свят чакаме на помощи а не мислим за инвестиции конкуренция смешници де не могат д а говорят дърпат цени надолу лъжат институции е ко това е амин
60
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета коментарите и не мога да повярвам каква дребнавост и злоба лъха от написаното. (Все едно чета спор между софиянци и от провинцията, кой бил по- и най-) Хора всички сме братя и сестри. Би трябвало трудностите да ни обединяват независимо къде сме избрали да живееме. Не случайно на народното събрание е изписане "Обединението прави силата". (А пък критикуваме политиците че си гледат личните интереси). Пожелавам ви повече любов и човечност през новата 2017 година.
59
0
 
34
 
! Отговори
Реално мислещ преди 7 години
Аз се натискам за града си но друг е въпроса зашо няма инвестиции в тоя град какви спекулации се въртят кви мръсотии останали от предните още пробутваики дори хора които не могат да четат топно тия пречат на герб не са един а стотици зарад тия нормалните сме луди що да сме луди щото работим в реално време даваме всичко от себе си а тия само лежат докато лежат ние ще сме принудени до последния човек да се ометем из малките градове защо не сме по вкуса им а какво ще гледаме вярваите трагедиий
58
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си ти този който ще решава от какво има нужда България, нали се сещаш, ***?
57
1
 
34
 
! Отговори
England / Essex преди 7 години
До ВасилевТака е Василев , горката бедна Англия , сега какво ще прави като се махна от ЕС ?? Няма да я има вече Германия да и дава работа и еврофондове и ще станат бетер "пияните руснаци" ! Абе ти що не си лягаш вече ?
56
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом кажеш на някой който те нарича лъжец и измамник да си такива мамат.а, явно че си доста злобен човек. Явно е признак на уникална злоба, нормалното човешко поведение да теглиш една на някой, който те обижда и всячески се стреми да те изкара под-човек. Горките жертви, тези злобни емигранти и гурбетчии страшно ги наругаха без никаква причина :)))
55
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахааа, голяма веселба пада с клишираното патриотче - Лъвско сърце :)) На такива тъпотии се вързват младежи с по ниско IQ. Подобни екземпляри ги ползват в Щатите да умират на талази борейки се за имперските амбиции на една дузина богати олигарси. Просто тъ.панара лесно се манипулира.
54
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Негативния тренд е глобален, т.е. злобата и т.н. ще са "двигателите" за много години напред. Но да се оставиш на тъмната страна не е мъдро. А да вярваш, че си изолиран от нея е още по-глупаво. И най-заплашени са "щастливците".
53
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
106 - Пълно каско в Германия не ми трябва, трябва ми само като се прибирам, защото иначе ще ми откраднат колата. А аз се прибирам рядко с колата си. Фраген? Прозира ти тъпотия.та момче.
52
2
 
33
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
Що да сме злобни това гурбетчиййте ,бе.....ха,ха,хааааааааааааРАДВАМЕ ВИ СЕ ----КАТО ГЛЕДАМЕ КАК РАБОТИТЕ ......"БЕЗ ПАРИ"!!!!ВИЕ БЪЛГАРИТЕ --СТЕ КАТО МАГАРЕТО НА НАСТРАДИН ХОДЖА:....ТЪКМО ГО ОТУЧИЛ.. И ДА ЯДЕ ---ПА , ТО ВЗЕЛО И УМРЕЛО...!Ега , и БКП/бсп , ви отучи и да ядете ......ТЕ ТОГАВА ШЕ СТЕ НАПРАВО У.... РАЯ НА ТАТО!!!
51
1
 
41
 
! Отговори
До лъвското ако преди 7 години
Нашите предци са били хора възпитани в друго време и с друга ценностна система. Такива хора няма днес. Има някакви псевдо патриотченца като теб, на които само им дай да правят далаверки и от това да живеят. А честните такива тънат в мизерия и пак не им стиска да направят един революционен сбор и да изринат *** дето от десетилетия грабят народа и го обричат на мизерия. Не си лъвско, а си мише сърце, нямаш топки да се биеш за България.
50
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
германски балон , хехехе , това ме развесели , а финансовата помощ за спасяване нагерманската икономика ще е в рубли нали :)
49
0
 
36
 
! Отговори
do 95 преди 7 години
prav si po vreme na turskoto robstvo vseki e mojel da se maxne ot tuk nqmalo e ograni4eniq v patuvaneoto na na6ite pradedci sa ostanali a sega kvo gledame napuskat masovo da bar6at z-nici v Garciq,da razvivat germanskata ikonomika s niskoplateniq si trud za6toto kak mislite 6te im pla6tat li kato na tqxnite xora ,te ne te smqtat tam za 4ovek,evropeici drug pat

Спонсорирани публикации