Българи и румънци се натискат да се трудят в Германия

В страната отчитат рекордно висока заетост
2 яну 2017 21:15, Бойчо Попов
465
Българи и румънци се натискат да се трудят в Германия
Снимка: архив, Ройтерс

Бумът на германския пазар на труда продължава. През изминалата година броят на трудещите се в страната е достигнал рекорд от 43,4 милиона души, съобщи Spiegel, позовавайки се на нови данни от статистическата служба на страната.

Трудово заетите са се увеличили от януари до декември с 425 000 или, или 1 процент, на годишна основа до най-високия брой от обединението на страната насам.

По този начин продължаващата от над 10 години възходяща тенденция се удължава. Ръстът от 2016 г. съвпада с предварителните очаквания на базираната във Визбаден статистическа служба. Допълнителни работни места са възникнали преди всичко в сектора на услугите, но също и в образованието и здравеопазването.  Повишение се отчита също в търговията и хотелиерството. Броят на работещите в производството е останал без промяна спрямо 2015 година, а в селското и горско стопанство, както и в рибарския сектор, е намалял.

Според данните за рекордната заетост е допринесла и правителствена програма за чуждестранни работници, която бе приета след силното увеличаване на кандидатстващите за убежище от Западните Балкани през 2015 г. Тъй като повечето от тях са се насочили към страната в търсене на работа, Федералната служба за миграцията и бежанците (BAMF) отхвърляше почти на 100 процента молбите им за убежище.

Нови разпоредби обаче дадоха възможност на граждани на страни от Западните Балкани да пристигнат в Германия като трудови мигранти, при условие, че през предходните две години не са били подпомагани от германските власти като бежанци.

Сред чужденците в Германия най-висок дял на работещите се отчита при българите и румънците - 62 процента през август, като тенденцията е към растеж, пише и германското икономическо издание Handelsblatt. От години германският трудов пазар е във върхова форма благодарение на стабилното икономическо развитие, отбелязва вестникът.

Непрекъснатото нарастване на броя на заетите лица е тясно свързано с остаряването на населението. Според статистическата служба само един по-висок дял на участие на работната сила може да балансира отрицателните демографски ефекти.

Броят на безработните намалява според статистиците през изминалата година със 160 000 до малко под 1,8 милиона. Равнището на безработица на международно сравнима основа спада от 4,3% през 2015 г. до 4,0% през 2016 г. С това Германия е страната с най-ниско ниво на безработица в ЕС след Чехия.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
47
 
! Отговори
Емигрант преди 7 години
По голем завистник и злобар от бай *** нема!и *** да мием и да проституираме живеем като бели хора и не мрем на по 50години като вас в БГ!глейте си вашата *** там и кой пипа женати за без пари щото и нашите тука ги пипат ама поне знаят закакво!!!!! Мизерници гадни!!!!
27
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто на оскотелите панелни таласъми все емигрантите са им виновни за нещо. Ако си емигрант, значи 100% трябва да живееш по-зле от тях. Логиката е като на лисицата, за която гроздето било кисело.
26
3
 
37
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
А аз преди да отида в бг задължително се ваксиниран и си слагам маски като се движа ИЗ бг щото знам кви мизерници сте там!
25
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънците са толкова зле, че сега си вдигнаха минималната заплата.
24
3
 
36
 
! Отговори
И аз не работя в Бъл преди 7 години
До Емигрант съм: *** и неграмотен!
23
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, ще ги подгонят, заедно с тях и продавачите на одеколон, спирт, нелегалните казани и какво ли не.
22
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Над два милиона българи бачкат в чужбина или по точно в лошия запад САЩ,,Канада Австралия,Нова Зеландия,та ако всички ние спрем да пращаме пари във БГ ,със про руската кочинка е свършено.Питайте Другарката Нинова ,тя си изкара празниците в САЩ,където учи и сина и,не плюйте там където лижите,щот стез усти от там хляб ядете
21
5
 
44
 
! Отговори
England / Essex преди 7 години
До БерлинНа никой не му пука за африкано-арабската дупка > Германистан
20
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Но дори човек да търси и купува само промоции, пак като удари чертата за месеца е на 400-500 евро!"Ти самосвали с храна ли ядеш? Щото аз храня жена ми и детето ми с 400 евро и ядем сьомга и ходим чат-пат по ресторанти.
19
1
 
39
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Аз се трудя с радост в Германия. А снимката е как слагат циментови блокове около коледния базар на Гедехтнискирхе, против атентати с камион. Бяха оградили всички базари по тоя *** начин.
18
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мен комунизма ме научи ,че няма срамна работа и затова сега предпочитам да бачкам на запад за пари пред угрозата да мизерствам в про руска България
17
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли е новата версия - продажба на алкохол, без да се плаща акциз?И от Горби насам (поне, още тогава се жулеше "Тройной"), все заобикаляне?България може да е всякаква, но тук поне използваме битовата химия по предназначение, а не я пием, щото е по-евтина, а нямаме пари за друга.
16
0
 
59
 
! Отговори
Голям смях преди 7 години
С 800 лева в София не можеш да си избършеш ***. С 1500 евро в Германия, ако не си в Бавария, можеш да си позволиш и да спестиш някое евро. Драскачите в тоя сайт не са и помирисвали Германия. България има много да я гони Германия по всички параграфи, благодарение на качествените политици и ордата *** които гласуват за недоразумения като Тиквата.
15
1
 
44
 
! Отговори
Гого преди 7 години
А германците се натискат да взимат бежанци (първобитен *** )
14
22
 
41
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 7 години
..и с дупе да си изкарвам прехраната ---ПАК ПОЛУЧАВАМ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБЕ , ВЪШКАРИНО!!!!!По-хубава кола карам , по-вкусни неща ям ...и семейството ми не мизерува , като твоето!Не се стискам , като "млада невеста" ..и тебе в магазините!Детето ми си има най-модерните играчки ,облекло и не яде *** на БеГето.ТИ---КВО ИМАШ....САМО ГОРДОСТТА , ЧЕ СИ "БЪЛГАРИН" ,ЛИ....???/..ама на гол тумбак../
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И от щастие, че всички работят, маат препарати за баня, защото имат хубав аромат и битието им има и мирис на свеж лимон.
12
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По същата причина, по която немските бордеи са пълни с рускини и украинки, че и молдовки - кинти.
11
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката иначе е показано как работници слагат бетонни заграждения около коледния базар, където онзи ислямист Анис Амри уби 12 човека. Иронията е, че снимката намеква че българските и румънските имигранти които швабите не искаха преди няколко години, сега работят да оправят бъркотията на нелегалните имигранти от Близкия Изток и Африка които Меркел ги покани с отворени ръце, хах.
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, вярно, там пускат само китайци и средноазиатци.
9
0
 
41
 
! Отговори
Ха,ха,ха..НАИВНИК... преди 7 години
СМЕХ.....!!!!!!!!!!!Та .....КОИ ЗАВОДИ... "ЩЕЛИ ДА ОТВОРЯТ ПАК".....казваш..ха,ха,хааааааааааа.....КОЙ ОТ ТИЯ ---"РАЗКОСТЕНИТЕ"..ВЕЧЕ....??!!!ТИ ЛИ ШЕ ПЛАТИШ ---------ЗА ДА ПОЧНАТ ПАК РАБОТА...????????!!!!

Спонсорирани публикации