Българи и румънци се натискат да се трудят в Германия

В страната отчитат рекордно висока заетост
2 яну 2017 21:15, Бойчо Попов
465
Българи и румънци се натискат да се трудят в Германия
Снимка: архив, Ройтерс

Бумът на германския пазар на труда продължава. През изминалата година броят на трудещите се в страната е достигнал рекорд от 43,4 милиона души, съобщи Spiegel, позовавайки се на нови данни от статистическата служба на страната.

Трудово заетите са се увеличили от януари до декември с 425 000 или, или 1 процент, на годишна основа до най-високия брой от обединението на страната насам.

По този начин продължаващата от над 10 години възходяща тенденция се удължава. Ръстът от 2016 г. съвпада с предварителните очаквания на базираната във Визбаден статистическа служба. Допълнителни работни места са възникнали преди всичко в сектора на услугите, но също и в образованието и здравеопазването.  Повишение се отчита също в търговията и хотелиерството. Броят на работещите в производството е останал без промяна спрямо 2015 година, а в селското и горско стопанство, както и в рибарския сектор, е намалял.

Според данните за рекордната заетост е допринесла и правителствена програма за чуждестранни работници, която бе приета след силното увеличаване на кандидатстващите за убежище от Западните Балкани през 2015 г. Тъй като повечето от тях са се насочили към страната в търсене на работа, Федералната служба за миграцията и бежанците (BAMF) отхвърляше почти на 100 процента молбите им за убежище.

Нови разпоредби обаче дадоха възможност на граждани на страни от Западните Балкани да пристигнат в Германия като трудови мигранти, при условие, че през предходните две години не са били подпомагани от германските власти като бежанци.

Сред чужденците в Германия най-висок дял на работещите се отчита при българите и румънците - 62 процента през август, като тенденцията е към растеж, пише и германското икономическо издание Handelsblatt. От години германският трудов пазар е във върхова форма благодарение на стабилното икономическо развитие, отбелязва вестникът.

Непрекъснатото нарастване на броя на заетите лица е тясно свързано с остаряването на населението. Според статистическата служба само един по-висок дял на участие на работната сила може да балансира отрицателните демографски ефекти.

Броят на безработните намалява според статистиците през изминалата година със 160 000 до малко под 1,8 милиона. Равнището на безработица на международно сравнима основа спада от 4,3% през 2015 г. до 4,0% през 2016 г. С това Германия е страната с най-ниско ниво на безработица в ЕС след Чехия.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
32
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
6 милиона безработни, а не 6%, извинявам се за по-долната грешка
87
0
 
32
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Не вярвайте на статистика, която не сте манипулирали сами - гласи една германска мъдрост. След като безработицата през 2005 достигна 6%, масово се въведоха договори на намален работен ден, както и временни назначения, извън тарифите на профсъюзите. По този начин се откриха 3 милиона НИСКОПЛАТЕНИ работни места и водещите се на работа вече не се числят към безработните. Голямата част от този контингент продължава да получава допълнителни социални помощи за да свърже двата края.
86
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Меркел не се Вразуми може германците да работят за Русия
85
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целия свят ви мрази, другарю ***, и то безплатно!
84
1
 
50
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Чета коментарите - нормалната шитня ! Клишета за миене на ***...и подобни дрънканици , на завистливи комплексарчета , без перспектива...и вероятно безброй кредити!Овчари - минаха 28 години от 89 В Германия..и на запад расте ново поколение (бивши) българчета юпита, които биха се изсмяли на жалкото ви блеене.Не сте ли вие същите, които мрънкате каква мизерия е в БГ...и как даже албанците са по-добре от вас! Когато фактите говорят - овчарите трябва да мълчат :-) жалки, и смешни сте! Факт! :-)
83
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия е номер едно. Въпроса е ПРИКЛЮЧЕН.
82
5
 
36
 
! Отговори
Руснак преди 7 години
Здравейте! Нямам пари за водка и мисля да се нагълтам с препарат за ВАНА. Иначе сме велики и Крим е наш ! Да живей ***
81
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не сте ли изпаднали още в бесъзнание от боярищника ***? В Крим няма вода и ток. Въпроса е приключен.
80
0
 
32
 
! Отговори
Eмигранта преди 7 години
Аз мога да реагирам по друг начин но по добре ще е да не си тровя нервите и да си губя времето тук и да не влизам повече:))))а мога да реагирам по друг начин.лека вечер
79
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нацистките учени отдавна са доказали превъзходството на арийската раса над руския ***! Историята също!
78
4
 
38
 
! Отговори
Емигранта преди 7 години
Мислех да не пиша коментар но ще кажа само едно:като чета коментарите се убеждавам,че правилно бягам и неискам да се занимавам с българи тук.Всички народи са едни и същи но ние българите сме невероятни в това да се мразим един друг.Африканците не се мразят така,нищо хубаво не ни чака
77
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците са *** а германците са вашите арийски господари. Приемете го славянска ***
76
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия е мразена от руския *** защото избиха 30 милиона руснаци и пак са 100000 пъти по-добре от тях Deutschland uber allez е тва са ненормалните из.роди
75
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tuka me iadosa
74
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия е избила толкова много руснаци, че незнам дали някога в историята са избивани толкова хора за 3 години. Deutschland uber allez е тва са машини
73
5
 
32
 
! Отговори
:)))))))))) преди 7 години
Германия изби 30 милиона руснаци = Германия е велика!
72
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-богати са у лондонското сити 200202020202020121123 минимална
71
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швейцария от над 200 години не е водила война, но всеки пич в швейцарско има една пушка на верандата и миникартечница в гаража! Дори Хитлер не е посмял да ги нападне щото кинтите на ***.и.те нацита са били там!! мууухахаахах на колене бедняци
70
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-богатата държава е Швейцария, а вие всички сте бедняци работещи за жълти стотинки! 3781 евро МИНИМАЛНА какво ще кажете мърш..ляци???
69
0
 
34
 
! Отговори
Con Los Terroristas преди 7 години
Aферим, харно хортувате тука

Спонсорирани публикации