Туризмът през 2016 г. – рекорди в трудни времена

Геополитическите фактори – причина за регистрираните върхове
Обновена: 4 яну 2017 11:09 | 4 яну 2017 11:00, Евгения Маринова
4
Туризмът през 2016 г. –  рекорди в трудни времена
снимка: Ройтерс

 Туристическата 2016 година ще се запомни като върхова за българския туризъм. Секторът реализира рекорди както по брой туристически посетители, така и като приходи.

Няколко ключови събития с отрицателен знак повлияха коренно на параметрите на туризма у нас и по света. Туризмът в глобален мащаб придоби нови измерения. На туристическата индустрия се гледа вече не само като осигуряваща качество и сигурност на продукта, но и като повлияна от геополитиката. В глобален мащаб значими събития оставиха отпечатък върху туристическата индустрия - опитът за преврат в Турция, терористичните атаки - атентатът в Ница, както и тези в Брюксел и Берлин. Всички те повлияха коренно на параметрите на туризма у нас и по света.

Външните геополитически фактори остават причина номер едно за регистрираните рекорди в туризма на България, категорични са експерти. Станахме свидетели на явлението още през лятото, което постави рекорди за българския туризъм, каквито секторът не помни от четвърт век. Значително беше увеличението на туристите, които е посрещнала страната ни, а също и на приходите от туризъм. 

Именно геополитиката помогна на България да реализира този връх по всички показатели. В същото време нискотарифните авиокомпании с все по-агресивните си оферти са допълнителна предпоставка за все по-големи ръстове.

2016 година – еталон за бъдещи периоди

Още през лятото страната ни отчете специфичен връх по всички параметри – брой нощувки, брой туристи, среден приход от стая, среден приход от туризъм.

Равносметката за реализирания своеобразен туристически бум беше направена от Министерството на туризма в края на летния сезон. Само за първите девет месеца на годината страната ни е посрещнала близо 7 млн. чуждестранни граждани, без транзитно преминалите. За сравнение, за цялата 2015 година България е посетена от около 7,1 милиона чужди туристи.

Туристическото министерство отчете и сериозен ръст в приходите. По данни на БНБ за периода януари-август 2016 г. приходите от международен туризъм са с 621 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година, или ръст от 15%, като възлизат на над 4,7 млрд. лв.

Очаква се за цялата 2016 година България да има над 10,3 милиона чуждестранни посещения в страната, от които около 7,5 милиона са с цел екскурзия и почивка. Приходите от туризъм също са рекордни – не само заради повечето посещения, но и заради безпрецедентните усилия на приходните агенции за събиране на приходите през лятото в големите ни летни курорти. БНБ ще отчете над 3,2 милиарда лева от туризъм, а вътрешните приходи чрез оборотите в туризма ще са над 6 млрд. лева в края на 2016 година, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма.

2016 година ще се запомни като върхова по отношение на туристическите пристигания в България и оттук нататък ще се използва като еталон за сравнение за предходни и бъдещи периоди по отношение на възможностите на българския туризъм да обслужва все по-голям брой туристи, коментира директорът на Института Румен Драганов в обобщение за Investor.bg

Няма как да загърбим геополитическия фактор като причина за рекордите у нас, отчете експертът. Въпреки това ако не бяха направените инвестициите в инфраструктура и в качество на туристическия продукт през последните 15 години, нямаше как да се случи този бум, смята той.


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петьо-Еврей

Заслугите са на работниците дето слугуват за 500лв. заплата.
3
2
 
4
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 1 година
Заслугите на българските управници за това са нула!!!
2
1
 
1
 
! Отговори
Защо преди 1 година
А туристическо лого(печелившо) кога ?!
1
1
 
3
 
! Отговори
Ценко преди 1 година
Тая година бая рускини се въртяха на шиша