Очакваният излишък от 1,5 млрд. – нож с две остриета

Най-големите рискове за българската икономика през 2017?
6 яну 2017 13:00, Екип на Bloomberg
18
Очакваният излишък от 1,5 млрд. – нож с две остриета
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваният от Министерство на финансите излишък от над 1,5 млрд. лева за 2016 се дължи основно на два фактора - по-доброто изпълнение на някои данъчни приходи и реализирането на по-малко разходи, свързано с по-слабото усвояване на еврофондовете. Това коментира икономистът проф. Ганчо Ганчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Самият излишък има две страни, отбеляза той. От една страна, държавата разполага с повече резерви, което говори за подобряване на събираемостта и по-добра фискална дисциплина. "В краткосрочен план обаче, не трябва да забравяме, че сме във валутен борд. Когато държавата изземе 1,5 млрд. лева и ги вкара във фискалния резерв в БНБ, фактически провежда рестриктивна политика, т.е. има свиване на паричното предлагане при равни други условия, което се отразява негативно върху растежа и заетостта", обясни икономистът. По думите му излишъкът в такива икономики като българската е нож с две остриета. 

Кои ще са най-големите рискове за българската икономика през 2017? Доколко разумно бе прибързаното приемане на Бюджет 2017? 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


18
Още от
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излишък,за сметка на мизеруващи пенсионери и най ниски
доходи в Европа.Демагогия.
12
4
 
11
 
! Отговори
Объркан преди 1 година
Абе,всяка година се хвалят с излишъци,пък все се оплакват,че пари за увеличение дори на най-ниските пенсии-няма.Желание няма,не пари.Два милиона български пенсионери са осъдени на бавна и гладна смърт....Колко от Вас-уважаеми страдате от хронично недохранване? Колко от Вас не могат да си купят жизнено важни лекарства? Колко от Вас утопляват домовете си?...И да ме изтриете,все тая. Печалната картинка си остава.Важното е особено пред избори да се Фалим...
11
2
 
16
 
! Отговори
ГЕРП? преди 1 година
1,5 млрд. излишък, 20 млрд заем за 2016г.
Къде са останалите 18,5 млрд?
10
5
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 1 година
Ами може ама не се знае догодина как ще е. При станишев имаше също големи излишъци но и той не вдигна пенсиите. Ако беше го направил щяхме да сме като гръците сега - да намляваме минмалната пенсия , вместо да я вдигаме.
9
0
 
4
 
! Отговори
До А къде е мозъка? преди 1 година
Абе не е точно така. Двете са отделни но имат връзка. Обиновено ако няма излишък се налага да се тегли заем и да се увеличи дълга.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само с тези 1,5 млрд лева, минималната пенсия по груби сметки може да стане около 320 лева....
7
1
 
20
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Все още сме във валутен борд.....и слава богу...па и кво ви пука за заемите - те вижте византийците 350 милиарда изпапкаха за 2 години....и кво? Суфлаки, и Сиртаки....а на тоя професор не му се сърдете....така де....професор е човека :-)
6
8
 
11
 
! Отговори
Ами ако е недостиг ? преди 1 година
Ами ако има недостиг от 1,5 млрд. пак ли ще бъде нож с две остриета? Подозирам нещо! Този професор - икономист да не е бил от екипа на министъра на икономическото развитие Румен Гечев по времето на Жан Виденов? Или изпълнява поръчка на чужда държава, която се меси във вътрешните работи на България!
5
7
 
4
 
! Отговори
Бай Ристо преди 1 година
Евала ла професьор! Много разбираш от ножове с две остриета. Ако нямаше излишък нищо нямаше да влезе в резерва и потреблението и инвестициите щяха да растат, понеже всеки ще си каже "паре нема , действайте", нали така?
4
0
 
23
 
! Отговори
hhh преди 1 година
Нямаме пари за раково болните, за кувьози , за лекарства, за хората в неравностойно положение, за пенсионерите и т.н. и т.н. и т.н., но пък си имам 1.5млрд. излишък!
3
2
 
17
 
! Отговори
дедо гоше преди 1 година
е тва е точно - какво усещат хората от този излишък?? Нищо, само говорят колко сме великив пестенето на пари...но това ли е целта???дайте да ги развъртим тези повече пари, дайте хората да го усетят...кажете примерно: имаме 1.5 милиарда повече, тази зима във влаковете, в ажтобусите ще има мнооого топло...само пример давам, може да са много други неща, но това е посоката, това искат хората., не само цифри...
2
7
 
6
 
! Отговори
акуд преди 1 година
е тва кумониста е страшно нещо. все ще измисли селска пропаганда и ще изкара. че само шумкарското решение е най убаво. бсп ако бяха на власт с дпс щяха да откраднат излишъка и всичко щеше да е ок
1
3
 
20
 
! Отговори
Ken преди 1 година
Дайте по 250 лв еднократно на всеки българин и няма да имате нож с две остриета.