ЧЕЗ съветва: Пестета тока, за да не останете без него

Климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса
80
ЧЕЗ съветва: Пестета тока, за да не останете без него
Снимка: Булфото, архив

Големите студове създават опасност от прекъсване на електрозахранването заради обледяване на мрежата и претоварването й в районите, където клиентите използват предимно ток за отопление.

Спазването на няколко съвета ще допринесе за избягване на авариите заради претоварване на мрежата, както и за по-бърза и надеждна реакция в случай на прекъсване на електрозахранването, съветват от ЧЕЗ.

Препоръките на двужеството са:

1.При използване на електроенергия за отопление най-добре е климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса. Дори хората да не са вкъщи, това ще осигури постоянна температура в дома и няма да се налага вечер да се включват едновременно множество отоплителни уреди. По този начин ще се спаси и външното тяло на климатика от замръзване.

2.През зимата помещенията трябва да се проветряват с широко отваряне на прозорците, тъй като така се губи по-малко енергия. Желателно е проветряването да става повече от два пъти дневно в продължение на 2-5 минути.

3.Остатъчната топлина на електроуредите в дома като фурна или котлон може да се използва по-ефективно.

4.Включването едновременно на множество електроуреди в пиковите вечерни часове на потребление между 18 и 22 часа създава опасност от претоварване на мрежата.

5.Уредите с нисък клас енергийна ефективност като печки тип „духалка“ консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно.

6.Добрата изолация намалява необходимостта от допълнителни уреди за затопляне на помещенията в студените дни.

В случай на прекъсване на електрозахранването на разположение на клиентите е онлайн функцията на сайта на ЧЕЗ Разпределение България "Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“, където и през мобилен телефон или таблет на адрес cez-rp.bg, могат да получат информация в реално време за прекъсванията на електрозахранването, както и очакваното време за неговото възстановяване. Клиентите на ЧЕЗ могат да получат допълнителна информация и на денонощната линия 0700 10 010.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: студтокЧЕЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 7 години
ЧЕЗ и другите крадци. Нали ревете, че сте увеличили цената на тока за да инвестирате в електропреносната мрежа. Ами лятото не стойте по летните курорти с откраднатите пари от народа, а подменяйте жици, стълбове и трафопостове. Хайде стига сте се оплаквали, че цената на тока били ниска, като е ниска и не ви е изгодно - Марш там от където сте дошли, крадци.
64
1
 
11
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Подаването на ток им е толкова слабо,че бойлера ми на къщата не може да изключи с часове ,защото не достига дадената температура! Наред с отоплението на 3 помещения става ужас. Ако не го правя поне един път в срдмицата ,при този студ банята ми заминава! Миналата година всичко смених ,чиния,смесители ,защото мрежата ми се претоварваше,а именно заради слабия ток термостатни уреди не могат да работят ефективно и претоварват иначе доброто ел табло! Какви съвети ЧЕЗ ми давте????
63
2
 
13
 
! Отговори
пешо петев преди 7 години
Това е повече от смешно и съветите Ви са доста нерентабилни,меко казано.Не се върнах в България за да си тръгна пак от тук,но уви май пак ще си сгъна парцалите.Защо не инвестирате в по-добра мрежа с оглед печалбите или е по лесно да си приберем всичко като на борсата,ааа.
62
1
 
6
 
! Отговори
допълнение към 65 преди 7 години
Според синоптиците една от най-лютите зими е била тази през 1954 година. Тогава Черно море е замръзнало. А река Дунав цели два месеца е била скована от лед.Според статистиката най-студено време у нас се наблюдава през януари. Не случайно месецът е смятан за период с най-ниски показания на термометъра
61
2
 
6
 
! Отговори
до 63 някой преди 7 години
Може да се обесни с пад на напрежението в мрежата, породено от голяма консумация ( в България е обратното, поради недостатъчно захранване икономия на проводници, използване на проводници с недостатъчно сечение. Електрическа мрежа която е трябвало отдавна да се подобри, но това значи да се влагат капитали, а това в България няма как да стане, тук се гледа само да се печелят пари. Ако това е първата студена зима, да има някаква изненада да но това си е най-нормална зима. Имало е къде по студениСпоред синоптиците една от най-лютите зими е била тази през 1954 година. Тогава Черно море е замръзнало
60
2
 
11
 
! Отговори
Ив преди 7 години
България не е ли държава с четири сезона? Откога снегът и студът през зимата са бедствие, а не нормално и предвидимо климатично явление? Нима пътищата са за ползване само от април до октомври? Как така на магистрала имало фуния, в която стават навявания? А защо не е проектирана със съоръжения така, че да не се налага слизане във фуния? Безотговорност и непрофесионализъм прозират във всичко, което се контролира от държавни органи
59
1
 
3
 
! Отговори
Alianh преди 7 години
Nova zastrahovka - bg iglou za bg generali s vetreni perki.
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можем да пестим - това означава чешките пенсионери да стоят гладни , а ние като истински ,,европейци''не можем да го допуснем !
57
2
 
7
 
! Отговори
haha преди 7 години
До А1или да мръзнеш, като куче и да похарчеш повече пари за доктори и лекарства след като се разболееш!___________________________________________________Има само едно малко условие - требва да оцелееш ... за да стигнеш до доктор. Ако температурата падне до -30 и задържи така за 2 седмици което не е изключение за Бг тогава какво правиме???
56
2
 
12
 
! Отговори
А1 преди 7 години
ЧЕЗ съветва: Пестета тока, за да не останете без него.-------Мдааа.... дилемата е сериозна!Или да спестиш елекричество и пари за отопление или да мръзнеш, като куче и да похарчеш повече пари за доктори и лекарства след като се разболееш!
55
2
 
9
 
! Отговори
se преди 7 години
НЕНОРМАЛНИЦИ....
54
7
 
21
 
! Отговори
haha преди 7 години
Нали питахте за какво са ви проекти като Белене (Атомна Електроцентрала) и Южен поток ( Газопровод). Може би сега може и да можете да си отговорите - ако дойде студеното може и да оцелеете... За останалите ползи няма смисъл да се говори.
53
1
 
8
 
! Отговори
Koruch преди 7 години
Mladi bulgari emigrirat masovo v Afganistan. Tam pone imat redovno tok i bg armia da gi pazi ot toka.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам на 49-ят коментар колко минуса му лепите. Разбирам защо тази държава все ще е зле. Използването на ел. енергията за загряване се характеризира с почти 100% КПД. Може и тук да ми лепнете минусите. Мен не ме вълнува, аз знам разликата, проблема си е лично ваш. *** народ лесно се ръководи
51
1
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 7 години
Защо не се включат Фотоволтаичните Паркове в Мрежата ?
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пестете, ако можете, хахахах ! Така може да се подиграва и съветва само монополист, който е сигурен в продажбите и че не може да се пести.
49
3
 
11
 
! Отговори
Нас преди 7 години
ЧЕЗ и Енерго про са ЧАСНИ проверете собствеността ще ви е интересно !!!
48
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Богатите ,са богати,защото знаят да произвеждат,но и да пестят!Спомнете си,защо Габровците резли опашките на котките!Но соцолизмо обръща всички реалности!В Америка милиардери ходят на работа с колело,тука е срамно!
47
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И каква разлика има каква е печката дали е духалка или не е духалка. За такива малаум,ници пише на тях 2000 W вата. Ако е климатик да има разлика. Ама всички печки 2000 W отделят топлина равно на потребената енергия.
46
5
 
28
 
! Отговори
11 преди 7 години
Тия, дето ни грабят, ни съветват как да ни ограбват по-малко?!