ЧЕЗ съветва: Пестета тока, за да не останете без него

Климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса
80
ЧЕЗ съветва: Пестета тока, за да не останете без него
Снимка: Булфото, архив

Големите студове създават опасност от прекъсване на електрозахранването заради обледяване на мрежата и претоварването й в районите, където клиентите използват предимно ток за отопление.

Спазването на няколко съвета ще допринесе за избягване на авариите заради претоварване на мрежата, както и за по-бърза и надеждна реакция в случай на прекъсване на електрозахранването, съветват от ЧЕЗ.

Препоръките на двужеството са:

1.При използване на електроенергия за отопление най-добре е климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса. Дори хората да не са вкъщи, това ще осигури постоянна температура в дома и няма да се налага вечер да се включват едновременно множество отоплителни уреди. По този начин ще се спаси и външното тяло на климатика от замръзване.

2.През зимата помещенията трябва да се проветряват с широко отваряне на прозорците, тъй като така се губи по-малко енергия. Желателно е проветряването да става повече от два пъти дневно в продължение на 2-5 минути.

3.Остатъчната топлина на електроуредите в дома като фурна или котлон може да се използва по-ефективно.

4.Включването едновременно на множество електроуреди в пиковите вечерни часове на потребление между 18 и 22 часа създава опасност от претоварване на мрежата.

5.Уредите с нисък клас енергийна ефективност като печки тип „духалка“ консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно.

6.Добрата изолация намалява необходимостта от допълнителни уреди за затопляне на помещенията в студените дни.

В случай на прекъсване на електрозахранването на разположение на клиентите е онлайн функцията на сайта на ЧЕЗ Разпределение България "Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“, където и през мобилен телефон или таблет на адрес cez-rp.bg, могат да получат информация в реално време за прекъсванията на електрозахранването, както и очакваното време за неговото възстановяване. Клиентите на ЧЕЗ могат да получат допълнителна информация и на денонощната линия 0700 10 010.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: студтокЧЕЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От голямото потрбление на ел.енергия би трябвало всички да са доволни.Хората ,защото ще са на топло,енергото,ще е на по-голяма печалба,държавата пък ще вземе по-голямо ДДС и бюджета ще се пълни.Да ама не ,енергото не готово за такова натоварване и потребителите са му виновни.
44
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвет от Герб за забогатяванеСпрете тока, яжте само хляб и не ходете по заведения. Така ще сте по-богати на края на месеца.
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато те зарине сняг се оглледай за Бойко. Той ще те спаси
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Дубай измислят решения за по добър живот а в България хората се премирямат с природата и неправят нищо.
41
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съветите в тази държава са:1. Оставете колата в гаража, когато вали сняг2. По-добре дръпнето шалтера, за да не ни блокира системата
40
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Енергото да ти казва да пестиш тока.Все едно търговеца да те моли да купуваш по-малко от стоката.
39
2
 
29
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Токът си достига. Проблемът е че мрежата не може да издържи пиковите натоварвания.
38
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за печките духалки направо кърти мивки. Няма неефективни електрически уреди, набийте си го в главата ***. Тока се превръща в топлина 100% , то просто няма в какво друго да се превърне за да има загуби. Просто е - закон за запазване на енергията, учи се в училище. Ама който не е внимавал в час....
37
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 34 инвестирали в какво?Аз лично не съм видял да са подменили жици ,стълбове,да са постройли нови трафопостове и подстанции.Инвестирали са в печалби.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЕЦ не работи с 6 реактора,всички заводски ТЕЦове са закрити ,както и други /неотговарящи на съвремените изисквания /.Очакваме ток от вятъра ,а и нали санираха жилищата,ще харчим помалко.
35
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В цял свят се дават съвети как да се използва разумно електроенергията в моменти на пикови натоварвания, само *** спори и се е запънал като магаре на мост, защото искал да прави сауна с 30 градуса вкъщи при -20 навън, а през лятото - да охлажда на 16 градуса при 35 навън и да се чуди защо му тече носа...
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕЩО ИМА СБЪРКАНО В ТОВА ЕЛЕКТРО. ПЕРВО ИМАМЕ АЕЦ, ВЕЦ ве, ТЕЦ ве. Ел. Източници от вятър Второ Населението почти е наполовика в БГ. Трето производството е малко.Е КОЙ ЩЕ КАЖЕ ИСТИНАТА, ЗАЩО ТОКА НЕДОСТИГА?
33
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати държавата щом енерго компаниите ти казват да ползващ по-малко, защото мрежите не можели да им го понесат. Ама нали постоянно инвестирали ?
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Маке-ариецЯвно си виждал климатик. В някоя брошурка.
31
11
 
4
 
! Отговори
Маке-ариец преди 7 години
До ПешоКлиматика само изстудява, а термопомпата може да обърне цикъла и да отоплява.Виж на *** trane com
30
2
 
30
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Нищо няма да пестя, платил съм 700 лева за партида 9kw, имам право да потребявам в тази граница когато, колкото и както желая електричество.
29
3
 
27
 
! Отговори
Мненир преди 7 години
За какво вземат такси за пренос и за присъединяване? Да си подсигурят мрежата за сметка на печалбта си (т.е. да направят инвестиция). Те са длъжни да си подсигурят мрежата, а ако не могат да се махат и да дойдат други, които могат за същите, че и за по-малко пари в сметките ни!!!е
28
4
 
34
 
! Отговори
scbg преди 7 години
Тия са нещастно нагли, да пестя ?! А иначе всеки месец в сметка има едни 2 % излишък, че сметката ми за енергия е 102 % *@хти наглите
27
6
 
29
 
! Отговори
Камикадзе преди 7 години
Климатика е на 30 (максималните му градуси), в същото време под него радиатора е на 30 също (отново максималните) и аз съм си по къси гащета и потник. Отоплението е само на ток, така че ще си се топля колкото си искам! Ей сега ще включа и фурната на макс и ще отворя вратата! Да спрат от мрежата всички ***, които не си плащат счетките и тогава да видим дали ще има опасност от претоварвания!
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"До Анонимен 18,щото е безплатен тока,затова така говориш,а на всичкото отгоре го и крадете"Кое крада бе ***, всеки месец си плащам сметката и очаквам да получавам това, за което си плащам, а не съвети как по-малко да го ползвам!

Спонсорирани публикации