ЧЕЗ съветва: Пестета тока, за да не останете без него

Климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса
80
ЧЕЗ съветва: Пестета тока, за да не останете без него
Снимка: Булфото, архив

Големите студове създават опасност от прекъсване на електрозахранването заради обледяване на мрежата и претоварването й в районите, където клиентите използват предимно ток за отопление.

Спазването на няколко съвета ще допринесе за избягване на авариите заради претоварване на мрежата, както и за по-бърза и надеждна реакция в случай на прекъсване на електрозахранването, съветват от ЧЕЗ.

Препоръките на двужеството са:

1.При използване на електроенергия за отопление най-добре е климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса. Дори хората да не са вкъщи, това ще осигури постоянна температура в дома и няма да се налага вечер да се включват едновременно множество отоплителни уреди. По този начин ще се спаси и външното тяло на климатика от замръзване.

2.През зимата помещенията трябва да се проветряват с широко отваряне на прозорците, тъй като така се губи по-малко енергия. Желателно е проветряването да става повече от два пъти дневно в продължение на 2-5 минути.

3.Остатъчната топлина на електроуредите в дома като фурна или котлон може да се използва по-ефективно.

4.Включването едновременно на множество електроуреди в пиковите вечерни часове на потребление между 18 и 22 часа създава опасност от претоварване на мрежата.

5.Уредите с нисък клас енергийна ефективност като печки тип „духалка“ консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно.

6.Добрата изолация намалява необходимостта от допълнителни уреди за затопляне на помещенията в студените дни.

В случай на прекъсване на електрозахранването на разположение на клиентите е онлайн функцията на сайта на ЧЕЗ Разпределение България "Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“, където и през мобилен телефон или таблет на адрес cez-rp.bg, могат да получат информация в реално време за прекъсванията на електрозахранването, както и очакваното време за неговото възстановяване. Клиентите на ЧЕЗ могат да получат допълнителна информация и на денонощната линия 0700 10 010.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: студтокЧЕЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
10
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
аз мисля че всяка ззима идва студът и снегът с него! би трябвало всичките тези милиони с които занимавате народа всеки ден да покрие тези моменти на студ които се повтарят всяка година - как ние не сме годови всяка следваща и всеки следващ снеговалеж - изненада! до кога питам аз ще ни карате да мислим и за това и да си обличаме пуловери вкъщи?! от как се знам имаме сняг и то даже нямаме такъв обилен снеговалеж от десетилетия!!!
24
9
 
2
 
! Отговори
намерил,че премерил преди 7 години
До Анонимен 18,щото е безплатен тока,затова така говориш,а на всичкото отгоре го и крадете
23
3
 
27
 
! Отговори
ЧЕЗ преди 7 години
Забравихме още два съвета:7. Оставете фурната включена с отворен капак и включете вентилатора да раздухва топлото.8. Кипнете на котлон вода и топвайте ръце и крака в нея, ако ви стане студено.Пестете ни тока и да не забравите да си платите надутата сметка за тока на края на месеца!
22
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОПУСНАЛИ СА ЕДИН СЪВЕТ-ЧЕСТО П РДЕНЕ ПОД ЮРГАНЯ ЗА СТОПЛЯНЕ!
21
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"3.Остатъчната топлина на електроуредите в дома като фурна или котлон може да се използва по-ефективно."Вие в Чехия с фурни и котлони ли се отоплявате през зимата?
20
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже трябва да ги съдим за неизпълнение на договора те постоянно да ни осигуряват ток за който плащаме!Откъде накъде едно-две денонощия зарад тях ще стоя на студено и тъмно!
19
10
 
14
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО ! преди 7 години
5.Уредите с нисък клас енергийна ефективност като печки тип духалка консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно. . . . Това е най-невярното твърдение ! Те са най-ефективни !
18
7
 
7
 
! Отговори
пешо преди 7 години
До Маке-ариецКлиматикът не е ли термопомпа?
17
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо няма да пестя, мама ви, ще си дигнете задниците и ще оправите проблема, вместо да ми раздавате съвети от топлия си офис. С фурната да съм се топлел... смешници.
16
17
 
5
 
! Отговори
Маке-ариец преди 7 години
Да се пуска климатик през зимата??? Термопомпа окей, ама климатик???
15
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе как в Сибир, където е - 40 - 45 градуса и снега е метър и половина, че и повече няма прекъсване на тока, само в БГ при - 5 стават аварии и бедствия
14
5
 
31
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Едно време имаше режим на тока защото не стигаше за износ и ндустрия. Имаше много по тежки зими, но не спираше заради веремето. Сега от икономии в мрежата да пестим. Пестенето е майка на капитализма а мизерията е детето й
13
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да пестим тока, нали уж нямало да строим Белене, защото сме били "свръхзадоволени" с електричество? Нали вие ЕРП-та редовно квичите да се вдигне тока, защото "инвестирате" в мрежата?
12
3
 
22
 
! Отговори
sdcsdc преди 7 години
Това държавно дружество -ЧЕЗ - защото те са държавната чешка енергетика, а не някой си частник - не познава пазараните принципи - какво значи пестете тока ???Значи аз съм продавач на краставици и вместо да крешя - айде народе на хубавите краставици - аз викам - пестете ги по малко - една краставица , три ракии, една краставица - 5 ракии. ??? Трябва да се махат, а тези които участваха в 'прЕЕватизацията' на ЕРП-тата - да се изправят пред съда, а някои - направо до стената. И ще стане.
11
5
 
32
 
! Отговори
РВ преди 7 години
Аз пък съветвам чез да изЧЕЗне от родината ми.
10
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май никой от плюващите тук не си дава сметка, че в ЧЕЗ работят българи. Чех е само генералният директор.
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТИЯ ОТ ЕНЕРГОТО ГИ ГЛЕДАМ КА ЦЯЛО ЛЯТО СИ ДЖИТКАТ НАСАМ НАТАМ СЪС СЛУЖЕБНИТЕ КОЛИ..ПО ЦЯЛ ДЕН ПО КРЪЧМИ И КАФЕНЕТА И НИЩО НЕ ВЪРШАТ!СЕГА ВЯТЪРА МАЛКО ИМ СКЪСА ЖИЦИТЕ И ВОЙ ДО НЕБЕТО!АМИ КАТО ИМ ПЛАЩАМЕ ДА СИ ПОДДЪРЖАТ МРЕЖАТА АКО ЩЕ И ДЕНОНОЩНО ДА СА ТАМ!АЗ АКО ИЗБЯГАМ ОТ РАБОТА ЗА ПОЛОВИН ЧАС КАПИТАЛИСТА ЩЕ МЕ УВОЛНИ ЩОТО НЯМА КОЙ ДА МУ ПРОИЗВЕЖДА!ЕНЕРГОТО СА САМО ЕДНИ ТЪРГОВЦИ
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕЗ е държавна компания. Как може държавна компания да работи на печалба дори и в чужбина, а в България всичко държавно е обявено за некадърно. Но това е теза на частниците, които ламтят за държавното. А ЧЕЗ с печалбата си у нас внася парите в техния пенсионен фонд.
7
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътищата затваряме, спираме електроуредите, скоро ще ни съветват да ядем и по 100 грама хляб на ден, защото транспортът е блокиран заради пътищата...А нали имахме ток в излишък? Какво би станало ако, не дай Боже аварира Козлодуй? Ще се топлим на ВЕИ централите, след като няма слънце?Ще плачем за Белене, ако студовете продължат.
6
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КошмарДругарю кошмар , защо не се обадиш на Борисов да дойде да ти оправи парното или тока или да ти купи ракия . Толкова сте елементарни това другарите , че не е истина .

Спонсорирани публикации