Магазини ни удрят здраво в цените, ВКС им нареди: Спрете!

КЗП открила разминаване между обявени цени на щанд и върху разфасовките
9 яну 2017 15:14, Анисия Иванова
88
Магазини ни удрят здраво в цените, ВКС им нареди: Спрете!
Архив: Булфото

Върховният касационен съд потвърди с окончателно решение колективен иск на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу търговска верига за хранителни стоки, която е заблуждавала клиентите с две различни цени за един и същи продукт, както и с поставянето на една цена на рафта в магазина и маркирането на друга на касат.

До завеждането на колективния иск се е стигнало поради нарушаване на влязла в сила заповед на КЗП за забрана прилагането от търговеца на цитираните нелоялни практики.

Проверка на контролния орган в няколко обекта на въпросната верига установила, че потребителите може да заплатят с до 4 лв. над обявената върху опаковката цена при покупка на предварителни разфасовки на млечни продукти.

Предпоставка за това е разминаването между цената върху продуктовата опаковка, която обикновено ориентира клиента при вземането му на решение за покупка, и посочената на рафта цена, която се маркира на касата и в общия случай е с около два лева по-висока.

Например, при поставена върху вакуумната опаковка на кашкавал цена 12,29 лв. за килограм и 2,26 лв. за разфасовка от 192 гр. маркираната на касата цена за килограм е 14,34 лв. и 2,76 лв. за количеството в опаковката. Това означава, че потребителят ще плати за килограм с над 2 лв. повече, отколкото очаква.

Нарушението е констатирано за около десет вида от изложените на щанда продукти, от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. В някои случаи дори е установено, че върху опаковките на предварителни разфасовки от един вид продукт е поставена различна цена за килограм.

Друго регистрирано нарушение при този търговец е обявяването на по-ниски цени на щанда от маркираните на касата. Комисията е забранила описаните нелоялни практики със заповед, потвърдена от съда. Нова проверка след влизането в сила на разпоредбата показва, че търговецът продължава да извършва същите нарушения. Следващата предприета от КЗП стъпка е завеждането на колективния иск. С потвърждаването му ВКС задължава търговеца да не прилага в бъдеще тези практики.

Ето какви съвети дават от Комисията към потребителите: Сравнявайте цената върху опаковката с тази на щанда. Следете маркирането на продуктите на касата. При две различни цени за една и съща стока или маркирането на по-висока от обявената цена, поискайте разяснения. Съмнявате ли се за заблуда, откажете се от покупката.

Препоръки към търговците: Не се допускат две различни цени за една и съща стока в търговския обект. Маркираната на касата цена трябва да съвпада с предварително обявената. Цените на предварителните разфасовки се поставят върху опаковките или в непосредствена близост, отнасят се за съответната мерна единица и разфасовката, ако е различна от нея, или за брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както съм чувал биостимулаторите се разграждат при температрури над 280 градуса, а една чорба от пиле се вари при 10о градуса. От своя страна биостимулаторите за животните влияят и на хората по същия начин. Т.е. както и да готвите пилците (или гледаните с биостимулатори животни) Вие все ще сте дебели и болни!Честито на печелившите! ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!Ба си простакешите.......................
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно пиле (сега) расте 28 дни от излюпването до заколването му. Пълно е с биостимулатори, а после е напомпано с вода. И ние плащаме БОЛЕСТИТЕ си, за да ги придобием и ВОДА, за да напълним кесиите на мераклиите за милионери. Какво ме бОли това, че някой иска да стане богат. Аз искам да живея здрав и ако някой ме разболява, ЩЕ ГО РАЗБОЛЕЯ И АЗ!
51
0
 
2
 
! Отговори
Евакуиран преди 7 години
В Асда спагети 500 гр-20р,пилешки замразени бутчета 1.60 килото,банани-72р кило.Работя и живея в малък град със седмична заплата 278 паунда.Пожелавам на всички да спрат да се мъчат и на самолета
50
2
 
13
 
! Отговори
T-market преди 7 години
Тази е веригата....
49
3
 
17
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Новината е Фантастична, ако ме разбирате какво искам да кажа.
48
2
 
12
 
! Отговори
без име преди 7 години
Билла е веригата днес го забелязах.Имах добро мнение, но от една седмица съм много разочарован.
47
1
 
13
 
! Отговори
Век21 преди 7 години
До БобоДа мошеници са ама в България! Я ела да видиш тук в Германия, дали е така...пазарувам и от други вериги, но Кауфланд имат доста добри стоки и на добри цени.
46
5
 
16
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
До Анонимен 52 Колкото на мутрата и на любимото МУ лиленце-пиленце пукаше решението на съда, че цената на винетките от 97 лв. е незаконна, затова в най-скоро време н.в. НАРОДА ще им прочете присъдата !
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички държавни организации, които уж са създадени да ни защитават, на практика играят в отбора на мошенниците.Постоянно ни съобщават за някакив нарушения, за да си оправдаят заплатите, но никога не дадоха името на нито един нарушител.Защо ли?Ами просто ги крият, защото играят в тяхна полза.Тогава за какво са ни тези държавни агенции, които прикриват престъпниците?Да ги закрием и да знаем, че няма такива, вместо да ни пускат димки.Някой някъде нарушил нещо, ама няма да ви кажем кой...
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това са номерата на Била
43
3
 
20
 
! Отговори
Стар комунист преди 7 години
Часник най-хубаво изглежда през мерника на автомата!
42
2
 
2
 
! Отговори
Ski lift mechichal преди 7 години
Na letiste sofia edna bira kamenitsa i 100 evro da napraviat shibanite bg targovtsi, pak ste ia kupuvat. Napuk na falshivata mineralna voda monopolist tam!Shibanite bg targovci na chujdi alkoholi, bonboni i cigari i bez pari da gi naprviat, pak niama da gi kupuvat, nito daje falshivata im monopolna mineralna voda.Shibanite studeni radiatori v b2 si gi drajte studeni za vechni vremena na skiturizma!
41
1
 
20
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Баламосват ни че вземат някакви мерки.Колкото е по висока цената, толкова е по-голямо ДДС. Толкова повече в държавния бюджет, толкова по вече за разпределение, толкова по голямо крадене от управляващите. Ако кажат името на веригата мога да повярвам, че работят срещу лъжите!
40
1
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
И коя е веригата ? Чайна таун...
39
2
 
18
 
! Отговори
Тунджата преди 7 години
Да не говорим, че и барабар със стоката която купуваме, купуваме и найлон на цена от 14, 10 или 8лв, в зависимост от продукта!
38
2
 
37
 
! Отговори
th преди 7 години
Казвате - държавата да ги глоби солено - казвате го така, все едно държавата вчера е разбрала за схемите. Нима мислите, че властта сега чува за кражбите, далаверите и картелите на големите вериги. На всеки е ясно как ни лъжат, просто тези не са си платили където трябва, и държавата ги подсеща деликатно. В същото време, никъде не се споменава името на веригата, за да не им рухне репутацията. Дават им шанс да се поправят - в крайна сметка и двете страни печелят, за сметка на народа разбира се.
37
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
тази практика е от 27 години лошото е че младите хора не обрьщат внимание на касовата бележка и не гледат какво им е таксувано точно това устроива тьрг веригикоито си правят каквото искат в бьлгария
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добри Войников е написал Криворазбраната цивилизация през 1871 .каквото пристига в България се изкривява. и комунизма ни навремето беше "криворазбран" , и сега "демокрацията" , пазарната ни икономика и капитализма сакриворазбрани . ценности на бай *** Балкански .
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очевидно е, че на собствениците на въпросната верига не им пука за решенията на българските институции, така че и решението на ВКС ще го подминат с лека ръка. До това води окрупняването на бизнеса и унищожаването на малкия бизнес. В крайна сметка си имат лоби в НС, така че могат да правят каквото си искат. Маржа на някои стоки направо е убийствен при промоция има намаления по 50 %, което е странно тъй като при хранителните стоки надценката би трябвало да е 20-25 % максимум.
34
1
 
17
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Аз редовно проверявам касовата белжека и 1 на 5 винаги се налага да си искам пари за неправилно маркирана стока или различна цена. Понякога ми връщат разликата, друг път просто връщам стоката и ми връщат парите.Истината е, че ако всеки постъпваше така, магазините щеше да им стане нерентабилно да лъготят, но повечето хора просто си казват: е колко му е 10ст, 50ст, 1 лв...хем нямат, хем са прости и не си искат парите.

Спонсорирани публикации