Електроенергийната система издържа върховите натоварвания

Иван Иванов: Последните дни имаше товар от над 7 хил. мегавата
11 яну 2017 13:52,
14
Електроенергийната система издържа върховите натоварвания
Снимка: Архив, Reuters

Електроенергийната система издържа върховите натоварвания, а Електроенергийният системен оператор (ЕСО) успя да осигури нужните мощности и без да бъде ограничен износът на електроенергия. Това коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той отчете, че в пиковите часове не е имало нито една авария в производствените мощности. "Гръбнакът" на производството са били АЕЦ "Козлодуй" и трите големи централи в Маришкия басейн. Те са работели на максимума без никакви проблеми.

На въпрос на Investor.bg Иванов посочи, че големите разлики в потреблението през зимния и пролетния сезон е неизбежно заради климатичните условия в страната. През последните дни бяхме свидетели на товар в мрежата от над 7 хил. мегавата, а през пролетта той пада под 3 хил. мегавата. Решението на този проблем е спиране на част от мощностите в пролетните месеци, призна Иванов.

Председателят на КЕВР беше категоричен, че ограничаване на износа не се препоръчва от европейския системен оператор (ENTSO E). До ограничение може да се стигне, ако производствените мощности не достигат, за да подадат нужните количества електроенергия в системата, а не за стабилизиране на цените на свободния пазар.

Преди дни цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса достигна средно ниво от 246 лева за мегаватчас, което е почти двойно над средната цена в предишните месеци. Причината е очакваното голямо потребление.

Към момента има резерв на мощностите и ограничителни мерки не се налагат, посочи още Иванов. Ако този резерв бъде изчерпан, износът обаче ще бъде преустановен. "Засега системата мина без такава мярка", допълни той.

КЕВР проверява и как Топлофикация Перник е изпълнила своите задължения към абонатите си. В началото на седмицата дружеството остави без топлоподаване града и посочи, че причината е замръзване на въглищата.

Заради замръзнали въглища не можа да се активира и студеният резерв на ТЕЦ Бобов дол. Централата вече получава въглища директно от мината и двата блока работят с мощност от по 150 мегавата, каза още Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
Не съм поет, преди 7 години
Бойко в кокалчето сам се ритна,ГЕРБ към пропастта политна.И след туй във вечер тъмно теменужна ще усетиш теменужке, че си веч ненужна.
10
2
 
0
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
ТРИ ПЪТИ ПО МАЛКО ТОК ПРОИЗВЕЖДАМЕ,ТРИ ПЪТИ ПО БЕДНИ СМЕ,ЖИВОТА СТАНА ДЕСЕТ ПЪТИ ПО СКЪП ОТ БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ,НО ВАЖНОТО, ЧЕ ИЗДЪРЖАМЕ,НЯМАМЕ НИКАКВА ИКОНОМИКА,НО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОЗИ ИВАНЧО ИВАНОВ ИЗДЪРЖАМЕ,СТОЯ НА СТУДЕНО С ТИЯ КЛИМАТИЦИ,ПЛАЩАМ ТОК ЗА СТУДЕНО,НО ДИШАМ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИВАНОВ, ЧИСТ ДЕМОКРАТИЧЕН ВЪЗДУХ,ПРЕДИ 45 ГОДИНИ СЪМ СЕ НАКАЗВАЛ С ТОВА ПАРНО ТРИ СТАИ ЗА 24 ЛВ,СЕГА МИ ДУХА ОТ ВСЯКЪДЕ И НАЛИ ТОВА МУ Е МАЙКАТА,ДА ДУХАМЕ СИСТЕМАТА И ДА ВЪРВИ НАПРЕД КЪМ КИЛИЙНОТО ОБЩЕСТВО,
9
2
 
2
 
! Отговори
Платена публикация преди 7 години
Браво на Бойко Борисов - удържа енергийната система да не рухне въпреки чудовищното натоварване. Смел мъж.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на Тодор Живков, рекордът беше 14.7 ГВ, а инсталираните мощности достигаха 20.5 ГВ без в това число да влиза студеният резерв за разполагаемост.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Никога в България товара не е достигал 12 ГВата. Толкова беше инсталираната мощност тоест при пълно натоварване би трябвало да го докара до 12 ГВ но потребление повече от 10ГВ не е имало дори когато работеше промишления комплекс. А тогава имаше и един електропровод към Русия от който можеха да черпят и черпеха и продаваха после на комшиите на двойна цена :) докато не ги надушиха
6
2
 
6
 
! Отговори
Цирк ГЕРБ преди 7 години
Цирк ГЕРБ ни изнася поредното представление. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
5
4
 
10
 
! Отговори
мк преди 7 години
Като е издържала, защо искахте ток от Румуния?!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ерп-тата са същите крадци, под крилото на властта. Сега наистина проличава как са били направени, щом толкова години издържаха на кражби и безстопанственост.
3
3
 
12
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
уж ток много, внос без проблем, мощности в изобилие, за какво ни е АЕЦ.а се оказа че три дни студ и по селата минаха на режим на тока, не се обявява разбира се..а 5 и 6 реактори не са вечни.Спират и мръзнем кат п е сове...
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Остана и да не издържи енергийната система. При положение, че няма нито едно работещо производствено предприятие, колко му е да устиска само на битови консуматори.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората на гурбет, кви натоварвания ви гонят?