До €14 кв./м стига наемът на офис площи в София

Проучване отчита скок в строежа на офиси, търсенето и цените им
12 яну 2017 12:00, Анисия Иванова
9
До €14 кв./м стига наемът на офис площи в София
Архив: Булфото

Свободните офис площи в София бележат поредно намаление, достигайки 10 на сто от всички налични към края на 2016 г., показва изследване на този пазар на компания, която е специализирана в предоставянето на консултантски и брокерски услуги в областта на бизнес имотите.

Незаетите клас "А" и "Б" офис площи в София към декември са 175 000 кв.м, което е спад с 43 000 кв.м спрямо края на 2015 г. Според компанията ръст ще се наблюдава при предлаганите площи поради нарасналия брой новостартирали проекти.

След спада от началото на 2016 г. офис площите в строеж отбелязват силен ръст през последното тримесечие до 274 000 кв.м, което е най-високото ниво от 2012 г. насам. Подобрените нагласи сред инвеститорите спомагат за стартирането на нови проекти, смятат експертите от компанията.

"Офис площите в строеж са планирани да бъдат пуснати в експлоатация през следващите 4 години. За 2017 се очаква да бъдат завършени 147 000 кв.м или около 54 на сто от всички в процес на строителство, но половината от тях са вече отдадени под наем", отбелязва Росен Григоров, заместник-мениджър в компанията, цитиран от БТА.

Активността на наемния пазар отбеляза спад през последното тримесечие, но въпреки това е добавила малко над 12 000 кв.м към една от най-силните години напоследък - сделки за общо 125 000 кв.м са били сключени през 2016 г., коментират от компанията. Нетното усвояване, което отразява физическото нанасяне на наемателите, за последното тримесечие е 28 500 кв.м и 80 000 кв.м за цялата 2016 г.

През последното тримесечие на 2016 г. средните наемни нива бележат ръст, по-осезаемо при клас "А" сградите, с 4.5 на сто спрямо третото тримесечие и 6.8 на сто спрямо края на 2015 г. Според компанията това се дължи на по-големия обем предлагани офис площи в новостроящи се сгради, за които собствениците оферират по-високи нива в очакване да се възползват от възходящия тренд на пазара.

Средните наеми при клас "А" са между 12 - 14 евро на кв.м. При клас "Б" нивата остават сравнително стабилни и с някои изключения варират предимно между 6.5 - 9 евро на кв.м в зависимост от локацията и характеристиките на сградата.

В анализа се посочва, че тенденцията за наемните нива в средносрочен план остава за растеж с оглед на запазващото се високо търсене и поради факта, че първо се заемат офис площите с по-ниски наеми, което за 2017 г. ще ограничи избора до по-скъпи офиси и са възможни по-резки увеличения на наемите от страна на наемодателите към средата и края на годината.

Високото търсене на качествени офиси и подобрените нагласи на инвеститорите води до по-високи очаквани цени при сключване на потенциални сделки, респективно по-ниска доходност. За качествените офис сгради с характеристики на инвестиционни активи очакваните нива на доходност са между 8 - 8.5 на сто.


9
Още от
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Anon преди 10 месеца
До знАещия за поръчките на ит фирмите- каква криза на запад? Къде я видя? Няма, няма и наченки на такава. Разбирам,'че леко злобееш ама изчакай поне 2-3 години още :)
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Malkia biznes vece e out, niama I of is I za nego
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 2

В ИТ фирмите работят около 40-50 хил души и повече няма да станат, за толкова има пазар, и работят само по външни поръчки на западни фирми като им плащат неколкократно по малко от западните им колеги, но за България заплатите им са много добри. А с тази криза на Запад за 2017 на много ИТ фирми ще им секнат поръчките и ще им се наложи да уволняват хора.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Джедай Мастър

Не са платени публикации. България няма икономика, нищо не се произвежда. Извън София е мъртвило. Всичко се стича към София да преживява някак си криво ляво, иначе ще гладуват в провинцията. А там се работи главно в чужди фирми и сферата на услугите да обслужват тези които работят в чужди фирми и взимат сравнително високи заплати. Затова се търсят офиси, не се търсят терени за строеж на заводи, Кремиковци можеш да си купиш терена за жълти стотинки.
3
3
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 10 месеца
Какъв бизнес няма... Прогрес ще строят нова сграда, защото не им стига офис пространството. МенторМейт и те вдигнаха нова сграда. Знам за поне още няколко големи ИТ фирми (някои са в Бизнес парка сега) на които не им стигат офис площите и търсят варианти за релокация в по-големи офиси. Capital Fort е пълен - всичко е заето доколкото знам.
2
7
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 месеца
Хайде сега, платени публикации. То няма бизнес, благодарение на вещото управление на тиквите, имало силно увеличение на търсенето на офис площи. Как ли пък не.
1
1
 
3
 
! Отговори
Krasimir Baylov преди 10 месеца
Chudesno!
Kasierite za autobusni bileti ot centralnata autogara sofia ste mogat da si kupiat po oste 1 cm teritoria, a moje i oste 1000 novi kletki za novi kasierki na bileti da se praknat! :-) i nepremenno s kletachno fontanche za piteina mineralna mihalkovska voda! :-)