До ?14 кв./м стига наемът на офис площи в София

Проучване отчита скок в строежа на офиси, търсенето и цените им
12 яну 2017 12:00, Анисия Иванова
9
До ?14 кв./м стига наемът на офис площи в София
Архив: Булфото

Свободните офис площи в София бележат поредно намаление, достигайки 10 на сто от всички налични към края на 2016 г., показва изследване на този пазар на компания, която е специализирана в предоставянето на консултантски и брокерски услуги в областта на бизнес имотите.

Незаетите клас "А" и "Б" офис площи в София към декември са 175 000 кв.м, което е спад с 43 000 кв.м спрямо края на 2015 г. Според компанията ръст ще се наблюдава при предлаганите площи поради нарасналия брой новостартирали проекти.

След спада от началото на 2016 г. офис площите в строеж отбелязват силен ръст през последното тримесечие до 274 000 кв.м, което е най-високото ниво от 2012 г. насам. Подобрените нагласи сред инвеститорите спомагат за стартирането на нови проекти, смятат експертите от компанията.

"Офис площите в строеж са планирани да бъдат пуснати в експлоатация през следващите 4 години. За 2017 се очаква да бъдат завършени 147 000 кв.м или около 54 на сто от всички в процес на строителство, но половината от тях са вече отдадени под наем", отбелязва Росен Григоров, заместник-мениджър в компанията, цитиран от БТА.

Активността на наемния пазар отбеляза спад през последното тримесечие, но въпреки това е добавила малко над 12 000 кв.м към една от най-силните години напоследък - сделки за общо 125 000 кв.м са били сключени през 2016 г., коментират от компанията. Нетното усвояване, което отразява физическото нанасяне на наемателите, за последното тримесечие е 28 500 кв.м и 80 000 кв.м за цялата 2016 г.

През последното тримесечие на 2016 г. средните наемни нива бележат ръст, по-осезаемо при клас "А" сградите, с 4.5 на сто спрямо третото тримесечие и 6.8 на сто спрямо края на 2015 г. Според компанията това се дължи на по-големия обем предлагани офис площи в новостроящи се сгради, за които собствениците оферират по-високи нива в очакване да се възползват от възходящия тренд на пазара.

Средните наеми при клас "А" са между 12 - 14 евро на кв.м. При клас "Б" нивата остават сравнително стабилни и с някои изключения варират предимно между 6.5 - 9 евро на кв.м в зависимост от локацията и характеристиките на сградата.

В анализа се посочва, че тенденцията за наемните нива в средносрочен план остава за растеж с оглед на запазващото се високо търсене и поради факта, че първо се заемат офис площите с по-ниски наеми, което за 2017 г. ще ограничи избора до по-скъпи офиси и са възможни по-резки увеличения на наемите от страна на наемодателите към средата и края на годината.

Високото търсене на качествени офиси и подобрените нагласи на инвеститорите води до по-високи очаквани цени при сключване на потенциални сделки, респективно по-ниска доходност. За качествените офис сгради с характеристики на инвестиционни активи очакваните нива на доходност са между 8 - 8.5 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Anon преди 7 години
До знАещия за поръчките на ит фирмите- каква криза на запад? Къде я видя? Няма, няма и наченки на такава. Разбирам,'че леко злобееш ама изчакай поне 2-3 години още :)
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Malkia biznes vece e out, niama I of is I za nego
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 2В ИТ фирмите работят около 40-50 хил души и повече няма да станат, за толкова има пазар, и работят само по външни поръчки на западни фирми като им плащат неколкократно по малко от западните им колеги, но за България заплатите им са много добри. А с тази криза на Запад за 2017 на много ИТ фирми ще им секнат поръчките и ще им се наложи да уволняват хора.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Джедай МастърНе са платени публикации. България няма икономика, нищо не се произвежда. Извън София е мъртвило. Всичко се стича към София да преживява някак си криво ляво, иначе ще гладуват в провинцията. А там се работи главно в чужди фирми и сферата на услугите да обслужват тези които работят в чужди фирми и взимат сравнително високи заплати. Затова се търсят офиси, не се търсят терени за строеж на заводи, Кремиковци можеш да си купиш терена за жълти стотинки.
3
3
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Какъв бизнес няма... Прогрес ще строят нова сграда, защото не им стига офис пространството. МенторМейт и те вдигнаха нова сграда. Знам за поне още няколко големи ИТ фирми (някои са в Бизнес парка сега) на които не им стигат офис площите и търсят варианти за релокация в по-големи офиси. Capital Fort е пълен - всичко е заето доколкото знам.
2
7
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Хайде сега, платени публикации. То няма бизнес, благодарение на вещото управление на тиквите, имало силно увеличение на търсенето на офис площи. Как ли пък не.
1
1
 
3
 
! Отговори
Krasimir Baylov преди 7 години
Chudesno!Kasierite za autobusni bileti ot centralnata autogara sofia ste mogat da si kupiat po oste 1 cm teritoria, a moje i oste 1000 novi kletki za novi kasierki na bileti da se praknat! :-) i nepremenno s kletachno fontanche za piteina mineralna mihalkovska voda! :-)

Спонсорирани публикации