Не била сигурно, че имало наркотик в набедената лютеница

Не била проверена за олеамид в акредитирана лаборатория
11
Не била сигурно, че имало наркотик в набедената лютеница
Снимка: Булфото, архив

Изследването на лютеницата, което беше обявено преди дни от асоциация "Активни потребител" не е направено в акредитирана лаборатория, не са акредитирани методите, не е описан и начинът, по който са взети пробите и следователно буди съмнение неговата стойност. Около това становище се обединиха Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и други представители на бранша.

Още по темата

Според Константин Ламбрев, председател на браншовата организация, няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид, освен това въпросното вещество не е нито наркотик, нито е опасна субстанция, а количеството на захар и нишесте в лютениците отговаря на браншовия стандарт.

По думите му, пробите от асоциация "Активни потребители" са взети през август и е необяснимо защо резултатите се оповестяват чак през декември.

От браншовия съюз не се ангажираха със становище кой стои зад скандала и не са решили дали ще потърсят правата си в съда, съобщи Дарик.

Милена Калибацева, която е директор в друга фирма, произвеждаща лютеница, посочи, че наличието на химикала е непонятно за тях.

По повод високото количество захар в продукта тя коментира, че всички производители спазват нормите за вложеното количество захар. Максимално 16% е напълно допустима за продукт като лютеницата и се спазва тенденцията да се намали захарта, както се намалява и солта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пробите от асоциация "Активни потребители" са взети през август и е необяснимо защо резултатите се оповестяват чак през декември.чакали са производителя да им плати. Не се е отчел както трябва и са го раздухали по медиите.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кво прайм сега?разбраха се с когото трябва!
7
1
 
7
 
! Отговори
По Български преди 7 години
Не било много сигурно, може и да може и не.По български пак някой някъде не си е свършил работата ... но имаче пълним заглавията с абсолютни бози и простия народ вярва ли вярва.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Максимално 16% е напълно допустима за продукт като лютеницата и се спазва тенденцията да се намали захарта, както се намалява и солта."Айде да не намалявате захарта и солта, че ми писна вече от блудкави храни и ястия. Безсолен слънчоглед в магазина, солети без сол, пуканки без масло и сол, в ресторантите салатите без сол, що за извратеняци сте бе?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските лютеници са пълни нишестени *** на безбожни цени. Единствено най-скъпите лютеници на Дерони са хубави, но 13 лева за кг...?
4
0
 
10
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Не била сигурно,... - ко каза, ко?
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде, айде, Сашо Олинезата да не ми се оправдава.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да закриват фирмата и милиони глоба! Като се научата да правят храните по БДС, тогава да заповядат. Защото сега всяка фирма има сонствени рецептурници, направени така, че да не се бърка шефа с допълнителни разходи!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опрaвете си зaглaвието.