Снимка: Булфото, архив
|
Изследването на лютеницата, което беше обявено преди дни от асоциация "Активни потребител" не е направено в акредитирана лаборатория, не са акредитирани методите, не е описан и начинът, по който са взети пробите и следователно буди съмнение неговата стойност. Около това становище се обединиха Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и други представители на бранша.
Според Константин Ламбрев, председател на браншовата организация, няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид, освен това въпросното вещество не е нито наркотик, нито е опасна субстанция, а количеството на захар и нишесте в лютениците отговаря на браншовия стандарт.
По думите му, пробите от асоциация "Активни потребители" са взети през август и е необяснимо защо резултатите се оповестяват чак през декември.
От браншовия съюз не се ангажираха със становище кой стои зад скандала и не са решили дали ще потърсят правата си в съда, съобщи Дарик.
Милена Калибацева, която е директор в друга фирма, произвеждаща лютеница, посочи, че наличието на химикала е непонятно за тях.
По повод високото количество захар в продукта тя коментира, че всички производители спазват нормите за вложеното количество захар. Максимално 16% е напълно допустима за продукт като лютеницата и се спазва тенденцията да се намали захарта, както се намалява и солта.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase