Въпроси и отговори около "данък уикенд"

НАП: Няма вариант да не се облагат активи под 5000 лв.
13 яну 2017 16:30, Екип на Investor.bg
2
Въпроси и отговори около "данък уикенд"
Снимка: Dnes.bg

Спорният данък "уикенд" продължава да затруднява фирмите, а счетоводителите все още не са съвсем наясно как да отчитат въпросния налог. Това стана ясно по време на Бизнес Брифинг: Данък"Уикенд", организиран от Economix.bg и Комуникационна агенция ProWay.

Още по темата

 
Няма "данък уикенд" и той не е нов, става дума за начисляване на ДДС, обясни Росен Иванов, директор на дирекция "Данъчно-осигурителна методология" в Националната агенция за приходите (НАП). Той добави, че промените, които станаха факт през 2016 г., са направени с цел да има равнопоставеност в данъчното облагане.
 

"Не е честно едни деца да ходят на училище с таблети, закупени без ДДС, а други да ходят с таблети с включен косвен налог. Няма стопанска логика един фирмен актив да се ползва само за лични цели", добави Иванов.

Припомняме, че основната промяна в начисляването на ДДС и прилагането на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) дойде през 2016 г., когато се въведоха специални разпоредби за начисляване на ДДС при безвъзмездно ползване на стоки или услуги, освен за независимата икономическа дейност, но и за лични нужди.

Основната промяна в Закона за ДДС е усъвършенстване на режима на облагане на личното ползване по Закона за ДДС. Въвежда се праг, при което отпада въпросът за отчитане на корекции за личното ползване на мобилни телефони и подобни.

Прагът се въвежда с новата точка 83 от Допълнителните разпоредби, която засяга определението за дълготрайни активи.

За активи под 5000 лв (без имоти и коли) ще се прави еднократна корекция по чл. 73в (нов). За недвижими имоти и други материални активи (материалните активи са стоки за целите на ЗДДС) – първоначално лицето трябва да определи съотношение на личното ползване (неикономическата дейност) спрямо цялото ползване, след което ежегодно ще прави корекция на реалното лично (неикономическо) ползване спрямо първоначално определената пропорция и ще коригира за разликата.

Ако например първоначално е определено 10% лично ползване, лицето не признава данъчен кредит за тези 10% при придобиването на стоката. След което всяка година сравнява колко е личното – например, ако е 14% в съответната година, внася допълнително 4% (разликата между първоначално определените 10% и реалните 14%) в съответната година.

Ако първоначално определеното лично ползване е 0% – т.е. ще се използват само за бизнес цели, няма да се правят ежегодни корекции, а личното ползване ще се третира като доставка на услуга.

За услугите, които са активи над 5,000 (това най-общо са нематериалните дълготрайни активи) – личното потребление се третира като доставка на услуга, както досега.

Росен Иванов от НАП е категоричен, че няма вариант да не се облагат активи под 5000 лв. Просто те се облагат еднократно, а над 5000 лв. може да се разсрочи във времето, обясни той.

В общи линии фирмите имат два варианта – след изясняване на това с какви намерения се прави покупката (служебни/лични), се избира дали да се ползва пълен данъчен кредит и ежемесечно да се отчитат на НАП за всички корпоративни пътувания, например, или да се избере частичен данъчен кредит с опция за корекция на разходите веднъж годишно.

Според Иванов данъчните не се интересуват от това къде и защо фирмите използват служебния автомобил за лични цели.

"Не е нужно да давате отчет за това, НАП следи само ползването за служебни цели. Не е задължително отчитането да става с пътен лист, достатъчна е и една обкновена екселска таблица. Данъчните проверяват единствено документите за служебно ползване и ако там има нещо нередно, имат основание да оспорят данъчния кредит", допълни Росен Иванов.

Според данъчните много компании са решили проблемите с отчитането на данък "уикенд" като разделиха имуществото на такова, което е само за лични цели (съответно е отписано от активите на фирмата) и такова само и единствено за служебно ползване. Други фирми пък са започнали да начисляват данък върху разходите на служителите, които ползват фирмени активи за лични нужди. Тук също се начислява и ДДС, добави Иванов.

Той е категоричен, че например пътуването със служебна кола от вкъщи до офиса се облага. Някои фирми дори са опитали да избегнат плащането на налога, като наемат фиктивно личния гараж на даден служител.

"Това обаче превръща пътуването в служебно, а ако се случи пътно-транспортно произшествие и се нанесат вреди на трето лице, работодателят ще бъде отговорен, защото това ще мине в графа "трудова злополука", обясни директорът на "Данъчно-осигурителна методология" .

По време на семинара счетоводители се оплакаха, че данъчните правят ревизии и за периоди преди 2016 г., което създава затруднения, защото преди миналата година не се е водела такъв тип отчетност. Заради това е била направена ревизия на данъчния кредит на конкретната фирма. От бранша споделиха още, че данъчните се фокусират предимно върху проверки на ползването на автомобили. При мобилните телефони и компютрите засега от НАП се задоволяват само със списъци на устройствата и служителите.

Според Милен Райков, съдружник "Данъци" в Ernst & Young България, Македония, Албания и Косово, от НАП прекалено много се фокусират върху данък "уикнед" и покрай ненужни ревизии изпускат други по-важни неща, които могат да бъдат в полза на фиска.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само с данъци не става,господа рекетьори!!!
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще ги стигнем.. Румънците?!

Спонсорирани публикации