Прогноза: България в топ 3 по ръст на реалния БВП

Последните години са създадени близо 70 хил. нови работни места
16 яну 2017 11:37, Екип на Bloomberg
43
Прогноза: България в топ 3 по ръст на реалния БВП
Снимка: Bloomberg TV Bukgaria

Миналата година Световната банка и Европейската комисия променяха три пъти в посока нагоре прогнозите си за основните икономически показатели. Очаквам през 2016 България да е на второ или на трето място по ръст на реалния БВП в ЕС, което никога не се е случвало в новата история на страната. Това обяви икономистът Владимир Каролев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, допълвайки, че се очаква тази тенденция да продължи и през 2017.

Каролев посочи, че през последните две години са създадени близо 70 хил. нови работни места, а безработицата е почти на нивата от 2008. По думите му има добро усвояване на средства по европейските проекти, като само по програма JEREMIE в малките и средните предприятия са влезли 330 млн. евро за последните две години.  

Според икономиста причината за това е комбинация между външни благоприятни фактори за страната, както и започнатите реформи вътре в нея.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонименJivota ne tebe pensionera niama nachin da ti se podobri. Kolkoto si iskaral dokato si rabotil tolkova shte poluchavash sega. Az dokato raboteh si zadeliah i sega ne sam bogat no sam OK I ti chakay prezidenta da ti opravi jivota
32
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
надява се пак да е сьветник на министьра и говори врели некипелида ми обясни как ми се подобри живота на мен пенсионера след 2007 г
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя *** и лаладжия е намерил по прости да ги лъже.
30
0
 
1
 
! Отговори
wow, no преди 7 години
До Анонимен "Докато всеки необразован тарикат не стане богат, няма да има спокойни."Ne, pich - ideqta e ne da stanem bogati, A DA NE UMIRAME OT GLAD I MIZERIQ, pich.,.. golqma shibana razlika, a?
29
3
 
1
 
! Отговори
well yeah... преди 7 години
До Анонимен "Дано даже ЕС да изхвърли България, ще ме изкефи всички далавери и злоупотреби на Бай *** да лъснат и европейците да разберат що за миризлива *** са прилепили към себе си."Te mnogo dobre znaqt... zashto spored teb se naviha da sa nashi "partniori"...
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Каролев беше толкова велик икономист,за колкото се представя,поне за консултант на някоя чужда банка щяха да го вземат!?
27
5
 
18
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Тоз пък Каролев на всека манджа мерудия. Изкара ни тигри в икономиката. Ако застане до БиБитко, па намерят и още един да им припява ще са нещо, като тримата тенори ама в блъфирането. Аз бих го попитал какво получиха, или ще получат от това работещите бедни в България.
26
1
 
23
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Има разлика между БВП и доходи на хората. Демек изработили сме с 3% повече от миналата година *** взимаме по-малко или можем да си позволим по-малко. Демек работодателите ви за с 3% по-добре тая година.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ме изкефи и климатичните промени да станат толкова брутални, че направо да изравнят страната със земята, само така ще се оправим, с нещо драстично, иначе лека-полека ще ставаме все по-зле, това е ясно.
24
4
 
26
 
! Отговори
смях в залата преди 7 години
България в топ 3 по ръст на реалния БВП АКО СЕ СРАВНИМ С КОНГО,СОМАЛИЯ И ГВИАНА СМЕ В ТОП 3!!!! ТОЯ КАРОЛЕВ САМО ОТ КОСМИЧЕСКА РАДИАЦИЯ НЕ РАЗБИРА .......НА 100%!!!!
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виж в Румъния да говориш за растеж, където вече по-голямата част от инфраструктурата е без дупки и е обновена, където се поддържа чисто и прилично, където минималната заплата се доближава все повече до страните на запад, където се осъществиха успешни реформи, които да създадат предпоставки икономиката да тръгне нагоре, където се захванаха с корупцията и сериозно се следи за това да не се ощетява страната излишно, ама тук в бг с цялата тази мизерия да говориш за растеж е смешно.
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано даже ЕС да изхвърли България, ще ме изкефи всички далавери и злоупотреби на Бай *** да лъснат и европейците да разберат що за миризлива *** са прилепили към себе си.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано европа се усети за еврофондовете и да ги спре.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корупцията, алчността, егоизма и простотията нямат прошка, пичове, страната ке замине до 10-15 години, все пак мн от незнаещите къде се намират поколения родени и расли по времето на комунизма предстои да се пенсионират, а на тяхно място трябва да дойде следващото поколение, което половината се изнесе в чужбина, нали знаете демографският срив и голямата емиграция до какво ще доведат, ще остане един смешен град на бг мутрите, в който 5 човека ще работят честно. Дано Европа се усети за еврофондове
19
1
 
7
 
! Отговори
До умник 22 от Ани преди 7 години
Проблемът не е мой, а е на цялото общество.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не говорим, че точно необразованият тарикат се намъква във властта и точно необразованият тарикат във властта има бизнес, където укрива данъци, прави схеми и злоупотребява с еврофондове. Частниците, които работят на светло и не са обвързани с нито една политическа партия ги източват максимално, реално работят като луди колкото да не пукнат от глад и накрая се оказва, че успяват да поддържат някакъв стандарт м/у дъното и средата, говоря за обезлюдената и все по-циганизираната провинция.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АниНякой го чувстват Ани. Това, че ти не можеш да яхнеш вълната и не искаш да се промениш (или не можеш) си е твой проблем. Никой няма да ти вдигне заплатата просто ей така...
16
3
 
18
 
! Отговори
ани преди 7 години
Няма промишленост, тогава от какво расте БВП - до кога ще ги има еврофондовете? Може ли само от услуги да се живее?Тоя тип от години ни внушава неистини и небивалици. Как един БГ гражданин чувства тоя велик ръст върху бюджета си?
15
1
 
13
 
! Отговори
Ромската кочина преди 7 години
Да, в България е пълно с хора, които напълно случайно имат придобити няколко хиляди или милиона, които ги инвестират в успешен частен бизнес, където властта те оставя да работиш на спокойствие и не ти праща проверки през 3 месеца с 7 коли наведнъж и 5 различни полиции за всеки случай да те проверят, да ти вземе къде каквото може, докато хората отгоре не са спрели да крадат държавни пари и да злоупотребяват с обществените поръчки и еврофондовете, докато реално страната е разпадаща се мизерия.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори и да е вярно, за което се съмнявам, колко е реално ръста в парично изразяване на глава от населението и сравнено с държави с по- малък ръст като Германия, Франция, Чехия.