Очаква се ръст на кредитирането, имало предпоставки

Парите от заемите щели да отидат в сфери, които носят доходи
17 яну 2017 21:48,
1
Очаква се ръст на кредитирането, имало предпоставки
Снимка: Reuters, архив

Има всички предпоставки кредитирането да се увлечи и така да скочи и икономическия растеж, смята Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК.

Банкерът очаква банковото кредитиране да се увеличи заради по-активното търсене.

Според него кредитните институции са отписали стари кредити и това "прикрива динамиката на истинския процес".

"Банките отписаха от началото на кризата 7,5 млрд. лв. кредити , които не са отразени като цена. Предстои замяна на кредитиране в сектора на строителството с други сфери, които носят доход", прогнозира той по време на годишната среща на правителството с бизнеса. 

Андронов допълни, че преди кризата растежът на портфейла на банките беше изключително бурен – годишно с над 50%.

По думите му доверието в частния сектор през последните 15 години е в унисон с растежа на кредитите на нефинансовите предприятия.

"Едва през последни 5-6 години двата агрегата се отдалечават. Ние не считаме това за устойчиво състояние. Същото важи и за доверието на домакинствата, които показват още по-голямо отдалечаване от растежа на кредитите. Това няма дългосрочен характер", коментира Андронов.

Той обясни прогнозата за ръста на БВП с едва 3% през 2017 г. с негативния характер на политическата несигурност.

"Финансовите анализатори смятат плюсовете и минусите, а с политическата непредсказуемост в Европа и несигурността в управлението у нас една мъничка добавена частица към БВП ще изчезне. Колкото повече се бавим, толкова по-вероятно е БВП да не нарасне с потенциала си", смята банкерът.

Той изрази опасение от развитието на пазара на труда. Образованието е с ниско качеството, количеството на специалистите не съответства на търсенето на бизнеса, а качеството изобщо, посочи той.

Той заяви, че не би заменил миналогодишния ръст с растежа от 6% през 2007 г. , защото строителството преди десет години има много по-голям дял в растежа на икономиката.

"Днес имаме много по-съществен дял на износа и различна структура- сега говорим за износ на машини - нещо , за което си мечтаехме", заяви Андронов.

По думите му днес има коренна промяна във фундамента на икономиката.

"Растеж от 3,6% е много по-ценен от 6% през 2007 г., защото има структурна устойчивост", категоричен е банкерът.

Още по темата - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
14
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Банките очакват хората да започнат да теглят кредити като невиждали.После очакват и да ги връщат.Какво ли си мислят хората обаче за очакванията на бедните банкерчета е друг въпрос ?

Спонсорирани публикации