Жилищният ни пазар се развива на "две скорости"

Ножицата между малките и големите градове се е разтворила
20 яну 2017 11:22, Бойчо Попов
21
Жилищният ни пазар се развива на "две скорости"
снимка: Ройтерс

Дисбалансът на пазара на имоти в България се задълбочава през 2016 г. Ако в годините малко след кризата дори леката възходяща тенденция в големите градове успяваше да издърпа целия пазар до едно стабилно ниво, сега вече забавянето на пазарите в по-малките градове е такова, че не може да бъде компенсирано от бурното развитие на пазарите в големите градове.

Това показват данните на агенцията по вписванията за сделките през последното тримесечие на 2016 г. и за цялата година, които са публикувани на сайта на институцията.

 Ясно се вижда, че пазарът в страната върви на "две скорости" и различията се задълбочават. Големите градове, където има повече работни места, преживяват бум на жилищния и ипотечния пазар, докато при малките сделките остават спорадични и все по-редки.

По правило последното тримесечие на годината е било най-натовареното за цялата година, с ръст на сделките в национален мащаб от почти 19% спрямо предходното тримесечие и с 2,5% на годишна база. За годината като цяло обаче сделките намаляват с малко под процент до 228 586 броя за страната.

При ипотеките обаче посоката на развитие на пазара твърдо остава възходяща, защото от една страна пазарът се подкрепя от засилената активност в големите градове, а от друга – от рефинансиранията заради стремежа на кредитополучателите да получат максимално добър лихвен процент. Така за последното тримесечие ипотеките се увеличават с над 21% спрямо третото и с почти 27% на годишна база, а за цялата година – с почти 24% до общо 50 484 заема.

Агенцията обаче не диференцира данните за новоотпуснатите ипотеки от тези за рефинансиранията, така че не може да се каже кое оказва по-голяма подкрепа на целия пазар.

Най-активният жилищен пазар и през последното тримесечие, и през миналата година е София. За периода октомври – декември са сключени над 8 400 сделки, което е с 38,8% повече спрямо периода юли – септември и с 11,8% над отчетените сделки през последното тримесечие на миналата година. За цялата година в столицата са сключени общо 26 480 сделки, което представлява ръст от 8,5% на годишна база.

При ипотеките тенденцията е още по-бурна. Само през четвъртото тримесечие е отчетено увеличение от 335 в сравнение с третото и 25,4% на годишна база. За цялата година увеличението достига 23,5% на годишна база до 14 209 броя.

Подобна тенденция е отчетена и на пазара на имоти в Пловдив. През последните три месеца на миналата година са сключени почти 5 500 сделки, което е с 40% повече спрямо третото тримесечие и с 8,7% в сравнение с четвъртото тримесечие на годишна база. Общо за цялата 2016 г. са сключени 16 833 сделки, което е с 5,2% повече спрямо 2015 г.

При ипотечните кредити ръстът за тримесечието е 37,7%, а спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. - 31,2%. За цялата 2016 г. са сключени общо малко над 3 900 ипотеки, което е с 18,6% повече спрямо 2015 г.

Пазарът в морската ни столица Варна също постига силно представяне през миналата година. През четвъртото тримесечие сделките се увеличават с почти 20% в сравнение с третото тримесечие и с 28,8% спрямо четвъртото тримесечие на предходната година до 3 732. Общо за цялата година в града са сключени 11 813 сделки, което е с 12% над броя на сделките през 2015 г. 

Броят на отпуснатите ипотеки във Варна отчита ръст от 6,6% за тримесечието и 33% на годишна база за периода октомври – декември 2016 г. За цялата година ипотеките са общо 4 169, което представлява ръст от 29,2% на годишна база.

В Бургас броят на сделките се увеличава с 19,6% през последните три месеца на 2016 г. спрямо предходното тримесечие и с 5% спрямо последното тримесечие на 2015 г. За годината увеличението е значително по-малко в сравнение с другите големи градове – само 0,6% до общо 6 740 сделки, най-вече заради чувствителното забавяне на пазара в региона след оттеглянето на руските купувачи.

При ипотеките обаче тенденцията е подобна на националната – за тримесечието ръстът достига 31% и съответно 42% спрямо последното тримесечие на 2015 г. Общо за годината ипотечните кредити в Бургас са почти 2 250 и се увеличават с 32,3% спрямо 2015 г. 

Още подобни новини четете в Investor.bg


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
2
 
! Отговори
До Да си брокер преди 1 година
"доколкото разбирам баща му миналата година не е имал нито един месец с по-малко от 10 бона печалба"

Нормално. На месец 1 апартамент за 50 000евро да продадеш, 2-3% комисионна прави 1000-1500евро чиста печалба. А един брокер прави далеч повече от 1 сделка месечно. Да не забравяме и дадените под наем помещения, където комионната е равна на стойността на 1-2 наема.

Така че докарват се пари. Посредничеството е сладка професия - не ти трябва никакви знания и квалификация, а си докарваш яко кинти.
12
3
 
5
 
! Отговори
Да си брокер сега преди 1 година
Ох, колко е сладко в момента да си брокер в София... Всеки ден падат пачки със стотачки. Бащата на един от най-близките ми приятели е брокер и доколкото разбирам баща му миналата година не е имал нито един месец с по-малко от 10 бона печалба на месец. Не е зле, а?
11
1
 
9
 
! Отговори
7 преди 1 година
Не искам да ти развалям июзиите, но... след 5 години "малките и спокойни градове" от мечтите ти ще са 50-60% пълни с индианци и няма да са нито чисти, нито спокойни. Хлебарките превзеха селата, сега са на ред малките градчета.
10
1
 
3
 
! Отговори
12 преди 1 година
Би ли споменал поне една столица на "развита европейска държава", в която жилищата да са по-евтини от тези в София? Не се уморихте да плямпате тъпотии по тези форуми и това си е.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Апартаменти строени набързо - мерси !
Има балъци, дето купуват с крадени пари.
С НЕмъчени пари всеки може !!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще последва отново спукване на имотния балон. Не се спука както трябваше, а сега се надува отново. Ясно е на всеки, който малко поне разбира от икономика, че тези ценови равнища в момента не отговарят на никаква икономическа логика. Подлежат на корекция и е въпрос на време, според мен това време не е много далеч.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам....Нали от БСП ни обясняват как народа е беден, живее в мизерия, нищета....Как ГЕРБ съсипват държавата....
6
1
 
5
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
Европейската централна банка печата пари като за световно.
По този начин изкуствено сваля лихвите и обезценява пак изкуствено всеки спестен лев или евро.
Целта е раздвижване на икономиката.
Това печатане на пари удря цените на имотите пак изкуствено.Всеки да си прави сметката защото това няма да продължи вечно.Това е мнение на водещи иконимисти а не мое.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ме устройва. След 5 години се пернсионирам и не смятам и ден да стоя в софийската смрад! Ще си купя жилище в малък, спокоен и чист град!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Където си струва да се живее цените са завишени, където пък са по- достъпни е умряла провинция. Скептична съм към това с чакането - имам познати, които от години продават апартаменти и не свалят цената, нямат и сметка да пуснат наематели. Така се получава абсурдът: склад за ненужни вещи по топ кварталите на София.
3
1
 
21
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
Само да допълня че цените се свалят при липса на купувачи и тръгват надолу.
Затова ако сте решили да купувате имот в София най добре е да се оттеглите от пазара или не купувайте на тези цени.
Липсата на колективен интерес прави цените на жилищата по достъпни.
Просто не купувайте сега и не теглете кредити защото така ставате участници в далаверата на банките.
2
1
 
25
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
Ще коментирам жилищния пазар в София.
Цените на жилищата са безумно нереално надути.Причините -ниските лихви на банките по депозити,съответно липса на предлагане на имоти и по голямо търсене.
Парадокса е че надуването е рязко и неконтролируемо -в момента има цени на имоти като във Чикаго.Но София не е Чикаго.Който ще купува хубаво да си помисли защото в момента се надува нов изкуствен балон пак заради банките.
Раздават кредити на калпак при уж сега ниски лихви и надуват изкуствено цените.
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента положението навсякъде е такова, че е най - добре под наем. Поддръжката на едно жилище е солена навсякъде - данъци, такси за всякакви измишльотини, некадърни майстори, некачествени материали и всичко това на космически цени!
Дори човек да успее да си купи жилище трябва да знае, че разходите тепърва започват.