Практиката: Пробутват ни семейни хотели за спа!

Липсват ценоразписи на рецепциите, установяват инспектори
20 яну 2017 08:44, Петя Славова
6
Практиката: Пробутват ни семейни хотели за спа!
Снимка: архив, Булфото

Семейни хотели продължават да се рекламират за спа въпреки многобройните проверки на Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщава "Монитор".

Подобна нелоялна търговска практика са установили проверяващите през празничния декември. Инспекторите са се натъкнали на 5-6 случая, в които търговците се представяли с повече от притежаваните звезди или представяли обект.

От миналата година към Закона за туризма съществува Наредба за условията и реда за сертифициране на "балнеолечебен (медикъл спа) център", "спа център", "уелнес център" и "таласотерапевтичен център". Този подзаконов нормативен акт въведе минимални задължителни изисквания, на които да отговарят те. До момента в Министерството на туризма има подадени 126 заявления, но едва 30 са одобрени.

Сертифицирането обаче е доброволно, но право да ползват съкращението "спа" вече имат само отговарящите на наредбата обекти.

Онези от тях, които се рекламират като спа, но не покриват изискванията, подлежат на санкция от КЗП. Целта е да се повиши конкурентността и да се откроят представителите на бранша, които инвестират огромни средства, за да отговорят на стандартите.

Въпреки това, нарушители на закона не липсват. При извършените през последния месец на миналата година 243 инспекции в туристически обекти за тези и други нарушения са съставени 38 акта. Сред останалите установени нарушения са отсъствието на ценоразпис на рецепцията за цените на предлаганите услуги в хотели и липса на лист и карт менюта на български език в заведения за хранене и развлечения.

Общо забранените нелоялни търговски практики пък са 30, като най-често проблемите са свързани с предоставянето на невярна информация за предлаганите за продажба в търговската мрежа стоки или за условията, при които могат да бъдат купени.

От началото на декември, когато традиционно търговците се изкушават да не спазват правилата, КЗП е съставила над 180 акта при извършени над 2 хил. инспекции.

Поради по-интензивните продажби през празничния месец комисията е наблегнала върху коректното обявяване на цените и информацията за предлаганите стоки и услуги. Инспекторите са проверявали магазини за облекла, обувки, текстил, мебели, сувенири и храни.

"Някои от констатираните нарушения касаят продажбата на предварително пакетирани хранителни продукти, за които не са били посочени едновременно продажната цена и цената за единица мярка. Имаше и случаи, в които отново за хранителни стоки е липсвала цената или важна информация за състава им. За подобни нарушения сме съставили над 40 акта“, обясниха от комисията.

При проверките във връзка с кампаниите за намаления за Коледа и Нова година пък са съставени около 20 акта, като най-често срещаното нарушение е било липсата на старата цена, от която е направена отстъпката

Наред с отправяните предупреждения за по-внимателно пазаруване от временни обекти, комисията е забранила и около 50 стоки, за които бе доказано, че крият рискове за потребителите. По-голямата част от тях са били детски облекла и обувки, които не отговаряли на европейските стандарти за безопасност.

От КЗП поясниха още, че през декември във ведомството са постъпили 1558 жалби и сигнали, свързани предимно с рекламации на различни стоки. По тях са извършени 1129 инспекции и за констатираните нарушения са съставени 72 акта.

"Почти всички затворени случаи са решени в полза на потребителите. По около 100 жалби, които са подадени в края на периода, работата все още не е приключила", допълниха още от КЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименгр. Балчик
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак натиск на големите към малките -семейните , те и без това едвам оцеляват.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СПА българския хотелиер разбира,че щом сложи един басейн 4 на 4,една сауна за двама и леден душ примерно и хотелът му е СПА!Само че е далеко от истината.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да знае на кой град е снимката?
1
0
 
8
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Ха ха! Отидох на СПА ,па се наспа.То немаше СПА ,а уморен от БГживота поне се наспа! Затова и не пища! :)

Спонсорирани публикации