В очакване балонът "Тръмп" да се спука

Ще има ли сценарий на бум и срив на икономиката в САЩ?
20 яну 2017 12:07, Миглена Иванова
35
В очакване балонът "Тръмп" да се спука
Снимка: архив, Ройтерс

В централите на банките в Ню Йорк победата на Доналд Тръмп на президентските избори предизвика еуфория, а акциите на най-големите американски финансови институции от месеци поскъпват. Само книжата на инвестиционната банка Goldman Sachs повишиха стойността си с близо 40%.

За празничното настроение на Wall Street има две причини, пише Хених Яуеринг в анализ за Spiegel.

Първо, банкерите се надяват, че Тръмп силно ще дерегулира бранша. Новоизбраният президент на САЩ, който днес встъпва в длъжност, вече обяви, че мерките, въведени след финансовата криза от 2008 г., ще бъдат преразгледани и евентуално отменени. Банкерите се надяват, че при по-слаба регулация банките отново ще могат да постигат големи печалби.

Второ, американските банки печелят от оживената търговия с ценни книжа на финансовите пазари. Перспективите за ускорен растеж благодарение на планираната програма на Тръмп за стимулиране на икономиката след изборите окрилиха американските борси. Водещият индекс Dow Jones се повиши и отбеляза единайсет нови рекорда, като за първи път в историята му остава съвсем малко, за да премине прага от 20 хил. пункта.

Тази т. нар. "Тръмп търговия" подсилва и бизнеса на американските банки. Печалбата на Goldman Sachs например бързо се учетвори през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо предходната година. Само през последните три месеца на миналата година банката отчете печалба от 2,1 млрд. долара.

Инвестиционната банка Morgan Stanley пък през четвъртото тримесечие удвои печалбата си спрямо същия период на 2015 г.

Сега обаче на пазарите се засилват съмненията дали наблюдаваната в момента възходяща тенденция е устойчива. "Текущите високи стойности ме изнервят", признава пред в. Wall Street Journal Юсеф Абаси, стратег за капиталовите пазари в Jones Trading.

"Финансовите стойности са много, много по-добри, отколкото би трябвало", допълва и Джереми Клайн, стратег по капиталовите пазари на компанията за управление на активи FBN Securities, пред CNBC. По думите му бурният възход след изборната победа на Тръмп е изцяло преувеличен.

Основите на бума наистина са нестабилни

След като Тръмп определи сегашния курс на долара като "твърде силен", банковите котировки бързо се понижиха, тъй като евентуално по-слаб долар чувствително ще засегне американската икономика. Тогава инвеститорите ще предпочетат да вложат парите си в чужбина.

Във вторник американският банков индекс се понижи с 3,4% - най-силният спад от шест месеца. Нетрадиционните възгледи на Тръмп за националната валута изнервят банкерите. В момента курсовете реагират чувствително на всяко изявление на Тръмп.

"Несигурността е голяма, тъй като е напълно неизвестно какво ще бъде цялостното въздействие от мерките на Тръмп", посочва Тилман Галер, стратег по капиталовите пазари в германското подразделение на JP Morgan. В крайна сметка фондовите мениджъри не мразят нищо повече от несигурността и неясните изказвания.

Какво е основното опасение, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам доста пари в долари (по мой си причини), този ако съсипе щатите долара ще рухне ... Леко съм в ужас..
1
6
 
40
 
! Отговори
ПРЕДИ ТОВА преди 7 години
ще се спука жлъчката на СОРОС и неговите грантаджии

Спонсорирани публикации