Шефът на КЕВР: Енергетиката работи под напрежение!

Режим на тока все пак няма да има, успокои той
24 яну 2017 13:50,
24
Шефът на КЕВР: Енергетиката работи под напрежение!
Снимка: Flickr.com

Електроенергийната система работи под голямо напрежение в последните седмици - съчетанието на много ниски температури за толкова дълъг период не е имало от 30 години, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той беше категоричен, че в момента работят всички мощности и няма опасност от режим на тока.

Според Иванов разменените критики между ГЕРБ и БСП за състоянието на енергийната система са в резултат на започналата предизборна кампания и политическите сблъсъци. "Българската енергетика през последните две години се предвижи значително напред", допълни Иванов.

Още по темата

Той припомни намаляването на текущия дефицит на Националната електрическа компания (НЕК), пускането в експлоатация на интерконектора с Румъния и отварянето на капацитета на връзката с Гърция, старта на енергийната борса и първите стъпки на либерализацията на електроенергийния пазар.

Иван Иванов даде и предварителни данни за проверките на сметките за електроенергия на трите ЕРП-та. Според тях на този етап няма нарушения в срока на отчет, размера на получените сметки и други нарушения. Извършена е и техническа проверка на електромери, която също не е показала отклонеиня.

Ако не е имало достъп до населени места, електроенергийните дружества няма да бъдат санкционирани, че не са отчели електромерите на своите клиенти по график.

От гледна точка на правилата регулаторът няма възражения за плащане на сметките към ЕРП-тата на равни части през цялата тодина, ако "клиентите видят своя интерес", каза още Иван Иванов. Идеята е на ЧЕЗ България и по този начин клиентите на дружеството биха плащали горе-долу еднакви суми и няма да бъдат натоварвани през зимните месеци с по-високи суми, уточни той.

Иванов отбеляза още и че в момента дружествата са намалили плановите ремонти до минимум, "за да не би прекъсването на електрозахранването да се счете за аварийна ситуация". ЕРП-тата са откликнали на апела на регулатора да не извършват планови ремонти, смяна на електромери и са се съгласили на разсрочено плащане на сметките за тежките зимни месеци, допълни председателят на КЕВР.

Още бизнес новини, четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: токИван Ивановкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Тоа щепсел не е по БДС.
18
0
 
0
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
И да имаме Белене, кой ще купува ток сега? Аз го искам само да изринем чужденците от Марица- Изток
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако питате банкянския толуп ще ви каже, че такива ниски температури не е имало от времето на Хан Кубрат.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това нямаше да го коментираме, ако сега имахме и АЕЦ Белене, както поиска народа на референдума.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аа, ще ви светне накрая, че само с ток не става, трябват петрол, газ, въглища, дърва. една нормална държава първо си осигурява баланс между различните видове енергия, после мисли за ограничения.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като спира износа на ток, ГЕРБ позакърпват положението, но спирането на износа има дългосрочни негативни последици за България, но тогава ГЕРБ няма да управляват и ще казват - виждате ли какво е при вас, а при нас не беше така.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еее да не се топлим на дърва, да взимаме хубави климатициама да не взимаме климатици а да изберем топлофикацияама като не работи топлофикацията да вземем климатиципоследно?
12
2
 
3
 
! Отговори
do 10 преди 7 години
Какво да е станало с фотоволтаика произвеждало на 49 февруари сигурно....Ако не сте запознат може да потърсите а и аз да ви кажа на Електромерите има часовници.Отделно се проверяват с еталон за правилни показания и това което се произвежда по закон се предава на ЕРП-тата в реално време. Ако и това не е достатъчно може да се свали така нареченият "товаров график" с това кога и колко е произвеждано каквото и да е .... ама това кой какво разбрал и раздуха е друга тема за дъвкане от години.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според тях на този етап няма нарушения в срока на отчет, размера на получените сметки и други нарушения."Ама никакви, нищо, нула, nada, zero! В цяла България!? Wow Японцита да не спят, а да видят как се прави енергетика.
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 часа има ,6 часа няма - това съм го гледАл 2 пъти ! Все при управление на БКП-БСП
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво е колабирало ? Някъде да са спирали тока напоследък ?
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6спецификата на вятърната енергияА какво стана с онуй фотосоларче , де го изловиха как произвежда ток и през нощта на 30 февруари? Ни потвърждение , ни опровергаване на тази някогашна новина.
7
1
 
10
 
! Отговори
Шопето преди 7 години
Теа толкози разбират и от природнио газ. Дека го Боко гъзопроводчика и наговото Черноморско Дубайче бе, оти са крии най-подготвиниьо ни премиерин.
6
0
 
5
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Е,сега кой лъже!? Хвани им спатиите !!! Едните викат БСП ,другите ГЕРБ. !!!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4 @Знаете ли, че спецификата на вятърната енергия е такава, че достига максимумите на производството си вечер?
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всякакви хора говорят колко е страшно положението режим на тока ала бала...В момента към 14:03 Товар на РБ е 6356 МВ. По 5-6 Януари бяха около 7500 и тогава беше проблема докато се вкарат в производство различните студени резерви( за незапознатите това не става с включването на едно копче а е процес който си трае понякога дни)Та след като тогава нямаше режим на тока как ще има сега? А предвид и прогнозите за силен вятър тези дни производството от вятърни централи ще се увеличи....
3
1
 
10
 
! Отговори
@3 преди 7 години
Удариха го на молба да намалим консумацията м/у 18 и 20 часа ! Сега да припомним колко вятърничева е вятърната енергия! Слънце няма, язовирите почти празни, вятърът я го има я не. И какво правим ? Внос разбира се (ако има от къде).
2
2
 
18
 
! Отговори
Шопето преди 7 години
Чекайте да навлязат електромобилите и ша видите баш енергостратезите от ГРАБа кви ша ги плямпат, ако не са у затворо де.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз разбира от енергетика,колкото аз от трамвайно дело!!! :-) Навсякъде са наслагани ей такива некадърници и наникъде не вървиме вече толкоз много години...

Спонсорирани публикации