Съдът потвърди: Мтел си мълчи за условие при предплатените карти

Санкцията е 10 хил. лв., забранява се на телекома да подвежда хората
Обновена: 29 яну 2017 14:35 | 29 яну 2017 14:30, Десислава Попова
67
Съдът потвърди: Мтел си мълчи за условие при предплатените карти
Снимка: Reuters, архив

Върховният административен съд (ВАС) потвърди заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна търговска практика на "Мобилтел" ЕАД (познат като марката "Мтел") при продажбата на предплатени карти за мобилни услуги.

Телекомът умишлено е премълчавал важно условие, според което при закупуване на предплатени пакети услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност. Тази информация е фигурирала само на интернет страницата на мобилния оператор. Липсвала е обаче в офисите му и върху опаковката на картите Prima, където би била полезна на потребителя непосредствено преди вземането му на решение за покупка.

В търговския обект е било налично единствено неактуално ръководство, според което картата се дели на два периода – активен, в който абонатът може да получава и генерира обаждания и кратки текстови съобщения (12 месеца от датата на активиране) и допълнителен - пасивен, в който е възможно само приемането на обаждания и съобщения (последния 13-и месец). Според тези стари условия при презареждане с 10.00 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и с един допълнителен месец пасивния.

В резултат от прилагането на цитираната практика потребителят остава с впечатлението, че ще може да ползва сумата по своята сметка през целия период на валидност на картата.

Влязлата в сила заповед на КЗП отнема възможността на мобилния оператор да подвежда по такъв начин потребителите занапред. Наложена е санкция в размер на 10 хил. лв. с наказателно постановление, което търговецът обжалва. 

Още новини за Технологии четете в Investor.bg


67
Още по темата: Мтелнелоялна практика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Стефан Николов преди 4 месеца
МНОГО Е ВАЖНО СЕГА СЛЕД САНКЦИЯТА ОТ 10000 ЛВ КЪМ M-tel=A1, ПАК ЛИ ЩЕ
ЗАРЕЖДАМЕ НА 90 ДНИ? АКО СИ ОСТАВА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ - КЕЛФАЙДАСИОН ОТ САНКЦИЯТА? А1 СИ ПРАВИ 10000 ЛВ ЗА 10 СЕКЕНДИ!? МОЛЯ ПУБЛИКУВАЙТЕ ОТГОВОР!
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно сигорно ром сее възползвал и при теб важен е нета откакто стана неограничен ма за определени хора с техни служители
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да попитам в ловеч мтел как така става за четри дена 1000 мб изчезват еи така сигорно от днес или дир бг а впрочем дир бг ми работи след тия мб както и месенжер кои спи в случая това продължава втори месец кои го интересува кзп
58
0
 
0
 
! Отговори
иванов преди 1 година
явно в софия централата нехае ма за жоба на гражданина докога
57
0
 
0
 
! Отговори
петров преди 1 година
дива влеме да плискат хотелите из гърция аз кога ще ида с тия сметки бре
56
0
 
0
 
! Отговори
пенков преди 1 година
пак ли помощи на ромите дадоха с нашите карти срам нямате еи мислете за българите а не за ромите
55
0
 
0
 
! Отговори
ivanov преди 1 година
дано ги затворят и измамници колко народ изпозавлякоха гажето ми със 100 лева го надчели вървете на море и се не връщаите да ви изядат акулите
54
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
тия тотално са изперкали да не са станалнали полски концерн на мтел щото ревус систим е полско и щоще на бг карта еи из ловеч някои пак бърника семержиев маи не спиш за пари а
53
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
ba do tam liq dokaraha tiq mardi na maikata priroda
52
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
тия са направо за съда дано фалират час по скоро представете си игри съм играел на 41 година вие сте луди 10 лева игри ми светнали ненормалници
51
0
 
6
 
! Отговори
Русев преди 1 година
Редно е откраднатите пари на хората да бъдат възстановени. Мобилтел ЕАД трябва да бъде осъден. Срещу представяне на лична карта - да върнат откраднатото. Срещу всяка прима карта в системата на оператора има име на потребител. Нека КЗП си свърши добре работата.
п.п. ... че и банките ще решат да присвояват депозитите след изтичането на някакъв период...
50
0
 
3
 
! Отговори
Поназнайващ преди 1 година
До от мтел - ковментар 47

В случая съдиите изобщо не налагат глобата. Тя се налага от Комисията за защита на потребителите. Следователно коментарът е крайно неуместен.
49
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
10 000!! Това е меко казано смешна сума за телеком! Само чистачката като кихне са изкарали с 1 0 повече! Поредната имитация на санкции!
48
0
 
37
 
! Отговори
аз преди 1 година
10 000 лв е много малка глоба...измамата им е за много повече пари. С картите на БОБ още повече лъжат. Стимулират служителите си да лъжат
47
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения който лъже повече от ромите е M-TEL.
46
0
 
39
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Ходих да прекратявам услуга, чиито договор беше изтекъл. Оказа се, че заявяването в офиса на това желание не е достатъчно. Трябваше да говоря по телефона със служител-полубожество от Мтел, на който да повторя всичко което бях казал на колегите му в офиса. Явно едните нямат доверие на другите и заложник в това е клиента. Просто смешно от страна на телекомуникационн компания смееща да се нарича "водеща"
45
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем глобата е трохичка, хем накрая я обжалват. Нагли!
44
0
 
31
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Забравили са от съда да добавят към тия 10хил и паричките, които са задигнали на хората със задна дата от момента, в който са започнали да мамят гaдовете!
43
1
 
35
 
! Отговори
ахаахахаха преди 1 година
Мтел 10 хил лева ги правят за 10 мин.
42
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо никой не разследва практиката на низши и средни служители и от трите оператора да привличат чуждите абонати, като им предлагат отстъпки, каквито не дават на стари, лоялни клиенти? Публична тайна е, че е по на далавера да си смениш оператора, отколкото да останеш при стария, щото системата дава по-голям бонус за нов, а не за стар клиент. Така ни въртят помежду си като стока карат ни да си прехвърляме номерата и т.н. Като стада овце сме станали - от един баир, на друг...