Съдът потвърди: Мтел си мълчи за условие при предплатените карти

Санкцията е 10 хил. лв., забранява се на телекома да подвежда хората
Обновена: 29 яну 2017 14:35 | 29 яну 2017 14:30, Десислава Попова
67
Съдът потвърди: Мтел си мълчи за условие при предплатените карти
Снимка: Reuters, архив

Върховният административен съд (ВАС) потвърди заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна търговска практика на "Мобилтел" ЕАД (познат като марката "Мтел") при продажбата на предплатени карти за мобилни услуги.

Телекомът умишлено е премълчавал важно условие, според което при закупуване на предплатени пакети услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност. Тази информация е фигурирала само на интернет страницата на мобилния оператор. Липсвала е обаче в офисите му и върху опаковката на картите Prima, където би била полезна на потребителя непосредствено преди вземането му на решение за покупка.

В търговския обект е било налично единствено неактуално ръководство, според което картата се дели на два периода – активен, в който абонатът може да получава и генерира обаждания и кратки текстови съобщения (12 месеца от датата на активиране) и допълнителен - пасивен, в който е възможно само приемането на обаждания и съобщения (последния 13-и месец). Според тези стари условия при презареждане с 10.00 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и с един допълнителен месец пасивния.

В резултат от прилагането на цитираната практика потребителят остава с впечатлението, че ще може да ползва сумата по своята сметка през целия период на валидност на картата.

Влязлата в сила заповед на КЗП отнема възможността на мобилния оператор да подвежда по такъв начин потребителите занапред. Наложена е санкция в размер на 10 хил. лв. с наказателно постановление, което търговецът обжалва. 

Още новини за Технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Мтелнелоялна практика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
67
 
! Отговори
ахаахахаха преди 7 години
Мтел 10 хил лева ги правят за 10 мин.
40
0
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо никой не разследва практиката на низши и средни служители и от трите оператора да привличат чуждите абонати, като им предлагат отстъпки, каквито не дават на стари, лоялни клиенти? Публична тайна е, че е по на далавера да си смениш оператора, отколкото да останеш при стария, щото системата дава по-голям бонус за нов, а не за стар клиент. Така ни въртят помежду си като стока карат ни да си прехвърляме номерата и т.н. Като стада овце сме станали - от един баир, на друг...
39
0
 
78
 
! Отговори
Русенец преди 7 години
Изумителни, колосални измамници! Заедно с "хенди". Най гнусното е, че в съдружие с градски измамници, принуждават стари хора, хора с психиатрични проблеми да сключват договори за изплащане на скъпи устройства! Гнусно! Много гнусно!
38
0
 
74
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
А становище за сметките по 2000лв при лимит 50лв ? Още съдят хора за срива в системата им преди 8 години.
37
0
 
72
 
! Отговори
Mobiltel преди 7 години
Ха -хаТези 10 хиляди лева глоба се изкарват за секунди.Това са като трохи хляб за мобилтел.
36
13
 
44
 
! Отговори
Брадвата преди 7 години
Те само ментел да бяха измамници.. а то те май са най-добре и от трите оператора
35
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тра-ла-лаСъщото ми се случи преди да замина в чужбина , но с продължение-натрупали някакви лихви , сумата станала 200 лева и почнаха да звънят на майка ми=80 г , на сина ми, че ще пратят да описват имущество на тази стойност ...
34
1
 
49
 
! Отговори
DAAA преди 7 години
AMI , BULGARISTAN !
33
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мтел го въведодха това преди повече от 700 дена, КЗП чак сега ли ?????????Е то аз съмплатил смао 20 левчета до момента, закви 10 хил лв глоба се говори тука. 10 мил. най-малко трябва, без право на обжалване !!!
32
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ем тел ем бодлива.Ем тел ем жмел.
31
0
 
104
 
! Отговори
Ники преди 7 години
10к Лв. са ги глобили? Вие бъзикате ли се. Заради тази им практика ми спря алармата в гаража. За подобна практика глобите трябва да са от по 10 млн. нагоре.
30
0
 
44
 
! Отговори
До 35 преди 7 години
Търсиш в менюто на телефона "Мобилни данни", "Data", ако е на английски език или нещо такова.И съответно ги изключваш.Мисля, че това трябва да реши проблема с начисляването на интернет таксите, с което разбира се не оправдавам GSM операторите за това, което правят.Просто хората трябва да знаят как да се пазят, за да не бъдат обирани.
29
0
 
80
 
! Отговори
Съд за МТЕЛ преди 7 години
MTEL са престъпници всичките им продукти не отговарят на описаното от самите тях мтел е държава в държавата сключват фиктивни договори,фиктивни сметки престъпно възпрепятствуват упражняането на правата на клиента при рекламации има невъзможност за отказ от услуги престъпления това е МТЕЛ Начисляват недължими неустойки на хора които не им дължат нищо Не плащайте нищо на престъпниците Мтел Съд за тях веднага шом ви нарушат правата МТЕЛ работят с мутриколекторите арбитражи и ЧСИ за да ви ограбят
28
2
 
42
 
! Отговори
Bic преди 7 години
Ami koi sa tesi bg operatori, deto vartiat ot telefonite na babichkite i diadovcite po 100 izmiseni sms na mesec, da im pompiat mesechnite smetki?! I izmamite im lasvat ot facturite i razpechatkite?!
27
0
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И включват интернет, без да е изявено изрично желание от страна на клиента.Така колкото и пъти да зареждащ, след няколко часа си без пари, защото ги е изсмукал неизползвания нет.За да го спрат трябва специално да се обадиш и да заявиш, че не го искаш.Докато разбера какво става, облажиха се с по 30 лева от всеки от двата телефона.
26
1
 
61
 
! Отговори
Гост преди 7 години
А роуминга? Всички нови договори и преподписаните се сдобиват автоматично с роуминг план за ЕС, с който на ден те цакат с по 6,90лв дори и за 1 смс или 1 разговор -ама можело да говориш и цял ден- цената е тази.. ПРОВЕРЕТЕ СИ УСЛОВИЯТА ЗА РОУМИНГ!! Не им давайте допълнителни пари!!
25
0
 
75
 
! Отговори
знаещ преди 7 години
За такава измама би трябвало да им наложат санкция 3-4% от годишния оборот с примите, демек поне 3-5 млн. Тия ще ви плащат по 10 000 лв всеки ден и само ще се смеят.
24
2
 
68
 
! Отговори
vsichki преди 7 години
Бях на теленор, тва лято бях в чужбина и набрах 123 да си проверя сметката, свързах се оператора натиснах съответните цифри и разбрах каква е, всичко наред. После няколко пъти пак се пробвах и не се свързах, тука ми начислили 60 лева защото според тях съм звънял в друга страна извън ЕС не зависимо че с никой не се свързах и ми казват че трябвало да набирам код за да се свържа. Въпроса е как първият път се свързах? другото искат код, а аз без код съм се свързал с някаква държава без такъв ???как?
23
0
 
71
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Коя медия някога е разяснила нещо !? Само реклами ! И те са съучастници !!!
22
0
 
70
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Всичките са от един дол дренки и все трябва да гледаш с четири очи за да не те изпързалят и при тези смехотворни глоби не очаквам скоро някаква промяна.