Жилищният пазар – окрилен! Строи се, кредитира се, купува се

Строителите се фокусират върху високия сегмент от пазара
7 фев 2017 18:45, Миглена Иванова
62
Жилищният пазар – окрилен! Строи се, кредитира се, купува се
снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Банковото кредитиране и новото строителство – това са двата основни двигателя на пазара на жилища през 2016 г., които ще продължат да действат и през 2017 г. Прогнозите за развитие на пазара са положителни най-вече за София и големите градове заради по-доброто състояние на икономиката и миграцията.

Пазарът все още е далеч от активността и сделките, които имаше в годините на бума (до 2007 г.), коментира на изпълнителният директор на Адрес Недвижими имоти Георги Павлов. Цените също нарастват плавно и умерено.

По-резкият ръст на цените в някои квартали се обяснява с бума на новото строителство и фокусът на инвеститорите в по-високия ценови сегмент. Това има реална опасност да предизвика недостиг на по-достъпни жилища за хората с по-ниски и средни доходи. 

Новото строителство освен това води и до частично забавяне на продажбите. Заради постепенното насищане на пазара вече се вижда как се забавя времето за реализация на имотите.
Повече кредити – повече сделки

Данните на агенцията показват, че през миналата година 55% от сделките с жилища са сключени с ипотечен кредит. За сравнение, делът им през 2015 г. е бил 50%, а през 2014 г. - 45%.

"Кредитирането през 2016 г. стана значително по-лесно спрямо предходните години. Сделки сключиха много купувачи, които са имали тази цел още през 2014 г., но не са получили необходимия заем", коментира Павлов.

Тенденцията се очаква да се задържи и през 2017 г. Активни са и рефинансиранията на стари ипотечни кредити, но за тях няма точни данни. Това води до разширяване на кръга купувачи и с хората със стабилни средни доходи.

Така активността на пазара на имоти в София отчита ръст от 9% през миналата година. В цялата страна увеличението достига 6-8%, показват данните на компанията.

В София цените отчитат ръст от 7-10% през 2016 г. в зависимост от квартала. Темповете на увеличение обаче са се забавили чувствително през втората половина на годината, тъй като купувачите започват да не толерират прекалено високи цени, коментира Павлов.

Същата тенденция е валидна и за останалите големи градове в страната, като увеличението, отчетено според данните на компанията, достига 4-7%.

Как се движат цените и какво се случва с новото и старото строителство вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: пазар на имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все повече коли и все по-малко паркинги.
5
1
 
34
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
"Балона се надува надувайте момчета да стане на парчета бууум " има една такава детска песничка помните ли я ,пак пробват балъците и после пак рев.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парковете ще стават на жилищни гета и спални.
3
2
 
38
 
! Отговори
K9 преди 7 години
отново поредната реклама или балон ?!
2
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълен хаос и в София няма жилища а в провинцията пустее.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Младост не можаха да спрат строежите.