Жилищният пазар – окрилен! Строи се, кредитира се, купува се

Строителите се фокусират върху високия сегмент от пазара
7 фев 2017 18:45, Миглена Иванова
62
Жилищният пазар – окрилен! Строи се, кредитира се, купува се
снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Банковото кредитиране и новото строителство – това са двата основни двигателя на пазара на жилища през 2016 г., които ще продължат да действат и през 2017 г. Прогнозите за развитие на пазара са положителни най-вече за София и големите градове заради по-доброто състояние на икономиката и миграцията.

Пазарът все още е далеч от активността и сделките, които имаше в годините на бума (до 2007 г.), коментира на изпълнителният директор на Адрес Недвижими имоти Георги Павлов. Цените също нарастват плавно и умерено.

По-резкият ръст на цените в някои квартали се обяснява с бума на новото строителство и фокусът на инвеститорите в по-високия ценови сегмент. Това има реална опасност да предизвика недостиг на по-достъпни жилища за хората с по-ниски и средни доходи. 

Новото строителство освен това води и до частично забавяне на продажбите. Заради постепенното насищане на пазара вече се вижда как се забавя времето за реализация на имотите.
Повече кредити – повече сделки

Данните на агенцията показват, че през миналата година 55% от сделките с жилища са сключени с ипотечен кредит. За сравнение, делът им през 2015 г. е бил 50%, а през 2014 г. - 45%.

"Кредитирането през 2016 г. стана значително по-лесно спрямо предходните години. Сделки сключиха много купувачи, които са имали тази цел още през 2014 г., но не са получили необходимия заем", коментира Павлов.

Тенденцията се очаква да се задържи и през 2017 г. Активни са и рефинансиранията на стари ипотечни кредити, но за тях няма точни данни. Това води до разширяване на кръга купувачи и с хората със стабилни средни доходи.

Така активността на пазара на имоти в София отчита ръст от 9% през миналата година. В цялата страна увеличението достига 6-8%, показват данните на компанията.

В София цените отчитат ръст от 7-10% през 2016 г. в зависимост от квартала. Темповете на увеличение обаче са се забавили чувствително през втората половина на годината, тъй като купувачите започват да не толерират прекалено високи цени, коментира Павлов.

Същата тенденция е валидна и за останалите големи градове в страната, като увеличението, отчетено според данните на компанията, достига 4-7%.

Как се движат цените и какво се случва с новото и старото строителство вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: пазар на имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При този ръст на всичко - забележете цена на автомобили, храна, услуги вкл комунални, данъци,медицина - ами всичко е само на горе - има 100%.Някак си нормално да се увеличат и цените на имотите.Но също така и неможе да има неограничено нарастване на цените.Все някъде ще има изпускане на въздуха. Така че трябва умереност във всяко отношение.
45
0
 
4
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Не купувайте и не теглете никакви кредити защото само ще се набутате.Когато цените бяха ниски защо не даваха кредити?Защото щяхте да ги изплатите по бързо и нямаше да могат да ви съдерат по 100 кожи от гърба.Сега когато надуват цените и банките услужливо започнаха да заливат с реклами за ипотечни кредити.За 16 месеца изведнъж бъдещето ли стана по сигурно или стандарта ви стана като на германците ?Не купувайте имоти,не и на тези цени ,пазарете си и не правете огледи.Брокерите ще откачат
44
0
 
3
 
! Отговори
Наско преди 7 години
До Анонимен 55От банките :) Ама хората не разбират, че лихвата им е "плаваща". Пиайте за фиксирана лихва и вижте за какво идва реч реално. Защото сега масово се подписва на 3% лихва, ама тя ще е колко 2, 3, 5 години, а после пак ще ги треснат 7 - 9% за останалите 20 години.
43
0
 
5
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Който е купувач да не купува.Не и на тези цени.Цените се вдигат защото има купувачи.Няма предлагане,нарочно се задържат имоти за да се вдигат цените.Всичко е изкуствено дори лихвите са изкуствено ниски заради печатането в глобален мащаб.Спрете да купувате жилища на тези цени защото ще изгорите и то много.В момента се надува имотен балон и дори хора брокери и банкери го казват.Не се набутвайте насила в тези схеми.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой още да не е разбрал, че от "строителство" се краде най много? Мина времето на големия бум. При високата ни раждаемост и наличния жилищен фонд ни е много! Защо не кажете колко са неразпродадените жилища в София? Все още се купува предимно в Младостите. Затова там се презастроява и скоро ще стане гадно място за живеене.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ерата на великите строежи. Не остана градинка в София.
40
0
 
10
 
! Отговори
до 49 от Германия преди 7 години
Аз също живея в Германия. Прав си за лихвите, но обратният ефект беше, че цените на жилищата се вдигнаха с 40%-50% през последните 3 години в големите градове. Под 5000 евро на кв.м. не може да се купи добро жилище в Хамбург, Кьолн, Мюнхен. Берлин все още прави малко изключение.
39
0
 
32
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
В калната нива Манастирски ливади няма нито пътища, нито градинки, нито дървета и зеленина и там продължават да се продават имоти на по 1100-1200 евро квадрата. Докато има такива о.игофрени да купуват, така ще е. Не е луд тоя, дето яде баницата...
38
0
 
32
 
! Отговори
bzzzzz преди 7 години
Защо не написахте , че е платена статия?
37
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Строи се, кредитира се, купува се и после псъссъсс - чувате ли? почва да издиша!
36
0
 
30
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Ми просто не купувайте и до 6 месеца ще започнат да дърпат цените надолу.Който иска да продава ще продава който се прави на интересен няма как да продаде.Сега и брокери и продавачи си казват ще купуват няма къде да ходят защото няма предлагане и надуват надуват цените като ненормални .Затова просто спрете да купувате, който е решил да купува да се оттегли ,брокерите няма да изкарат дълго без комисионни .
35
2
 
34
 
! Отговори
От Германия преди 7 години
Кредитите в Германия са с 1% лихва виксирана за 10 години. Ако е за фиксирана за 5 години лихвата пада още. А ако е фиксирана за 15 години се качва малко. Ето това е стимулиране на строителството а не като високите лихви в България.
34
4
 
4
 
! Отговори
до Наско преди 7 години
Еми колега аз съм работил с няколко фнда в БГ. От някои съм доволен от други не. Всички имат лицензи в КФН, пък от както сме в Европа този лиценз важи за цяла Европа и е малко сложно да са пирамиди. Никога не работя с "Български" фирми на които лиценза им е в Кипър примерно или където и да е в чужбина. В момента съм на Карол Брокерс и съм доволен. Дават добри резултати и минималната инвестици е 1000 лв. При вноски всеки месец от 200 лв имам добра доходност. На Варчев загубих пари. Зависи...
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Окрилен от какво? От резкия ръст в доходите на населението, или от високата раждаемост, или от тълпите емигранти връщащи се в България???
32
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това да си купиш апартаамент с ипотечен кредит в България при сегашното кредитно законодателство енай-глупавото нещо което може да направи човек
31
0
 
42
 
! Отговори
Дамян преди 7 години
Хаха, пълен смях в залата. Всеки се заробва с кредити доживотно, ама живее в квартали, където спират постоянно тока, топла вода - колкото толкова, особено ако си в "елитния" Младост, а може и без инфраструктура в Манастирски ливади напримерно.Абе едни хора си правят бесните лесни пари на гърба на балъцит.
30
0
 
21
 
! Отговори
Бай Добри преди 7 години
По "царско"време, един дипломиран Про3так,в предаването на Дългия заяви,че трябвало да се инвестират парите в жилища,защото скоро щели много да поскъпнат.Още на следващия ден пазарът на имоти пощуря само от една прастотия, публично изречена от устната кухина на един ПразЗтак,заемащ дръжност с ранг, например на зам.минис-тър. Такъв род приказки, публично и умишлено изречени, доведе и до фалита на КТБ.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37Ти да не си на заплата при жилищната мафия .
28
0
 
3
 
! Отговори
Наско преди 7 години
До НаскоЗа да се до образоваме малко -> investor.bg/analizi/85/a/kakvi-sa-efektite-ot-otricatelnata-lihva-vyrhu-svryhrezervite-na-bankite-u-nas-212602/
27
0
 
26
 
! Отговори
Наско преди 7 години
Банките направиха този целия цирк, защото натрупаха огромни активи след КТБ. След което БНБ им въведе отрицателна лихва. Взе им част от активите и те реагираха. Свалиха процента по депозитите и ипотеките. И ето ни пазарна икономика. Балон или не това са фактите. Както един колега спомена проблема ни е, че не си въртим спестяванията по фондове и инвестиции, ама да питам колегата как да им се доверим, като контрол няма, а пирамиди бол! Някой хора са като тревата сутрин и вечер може да ги окосиш!

Спонсорирани публикации