Какъв е приносът на емигрантите за българската икономика?

Основната част от средствата от емигранти отиват за потребление
8 фев 2017 11:40, Екип на Bloomberg
26
Какъв е приносът на емигрантите за българската икономика?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преводите на емигранти от чужбина се явяват съществен източник за подкрепа на потреблението и растежа на икономиката. Това обяви проф. Искра Белева от БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че до 2015 общият паричен поток преводи от чужбина и компенсация на наетите е около 1,6 млрд. евро, който след това започва да намалява. До 11-ия месец на 2016 сумата достига около 1,4 млрд евро.

Белева обаче уточни, че когато се включат трансферите, които се правят чрез бюра за бързи преводи, и парите на ръка, които се носят в страната, общата сума става много по-голяма. 

По думите й част от намалението на средства от емигранти у нас се дължи на факта, че все повече от тях изтеглят целите си семейства в чужбина и се установяват трайно там. Повечето от хората, които имат нагласа да се върнат, планират това да стане едва когато се пенсионират. 

През 2001-2002 повечето емигранти са влагали парите си в развитие на бизнес в страната, докато в годините след това основната част отива за здравни услуги, текущо потребление и обучение.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
25
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Нашите се споминаха и двамата ( много бяха свестни..много ми липсват) в България е брат ми със семейството си - инж.далекокъобщителна техника, компютърен спец...парите все не им стигат - пращам...пращах , и преди, хиляди марки...сега евро. Моето семейство е в Германия...работим с жена ми.Проблема е, че даже да се пенсионирам - едва ли ще мога да се върна в България...сина ми ще е повече немец от българин.Липсва ми България, но не и българската мизерия!9
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Емигрантите ни в чужбина са единственият адекватен чуждестранен инвеститор у нас. Благосъстоянието на гражданите се повишава най-вече благодарение на тях. Може би някои софтуерни компанни, където заплатите са сравнително високи, както и в още 2-3 бранша имаме хора, които искат да оставят нещо тук в дългосрочен план. Останалите - хипермаркети, банки, ЕРП-та и т.н., просто търсят нископлатен труд и експлоатация на ресурси за без пари.
1
4
 
25
 
! Отговори
маке преди 7 години
ако емигрантите не пращаха пари войната в Украйна ке ни се видише детско партивсъщност тва е и официалната политика от 20 и кусур години тъй като никое правителство не може да направи какъвто и икономически модел (ни частен ни дръжавен) лошото е че тва е необратим процес продължаващ само докато имат живи роднини

Спонсорирани публикации