Парадокс: Зад бюрото - опасно, чиновниците по-контузени от строители

Шефове плащат за лечение, потърпевшите - мълчат за злополуката
9 фев 2017 08:38, Петя Славова
36
Парадокс: Зад бюрото - опасно, чиновниците по-контузени от строители
Снимка: архив Reuters

Чиновниците са рекордьори по брой трудови злополуки, изпреварвайки далеч по-рискови сектори като строителство и добив на руди. През миналата година в сферата на държавното управление са регистрирани 203 инцидента на работното място, показват официалните данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

За сравнение - строителите, пострадали докато изпълняват служебните си задължения, са 75, което е близо 3 пъти по-малко спрямо чиновниците. "За разлика от частния сектор, където трудовите злополуки масово се прикриват
 в обществения сектор това е почти невъзможно“, обясни адвокат Васил Василев.

По думите му фирмите често се опитвали да сключат сделка с потърпевшия, при която да покрият разходите за лечение, като в замяна не уведомяват НОИ. "Прикривайки злополуката, работодателят си спестява редица проверки", твърди Василев.

Данни на НОИ показват, че през миналата година са регистрирани 2848 инцидента на работното място, пише "Монитор". 7% от които са в сферата на държавното управление.

След чиновниците най-много контузени има сред шофьорите – 187 инцидента, следвани от продавачи и дистрибутори – 162 злополуки. Средно по 13 лекари и медицински сестри всеки месец са претърпели инцидент на работното място или на път за него.

От НОИ отчитат още, че 88 от трудовите злополуки са завършили с фатален край, а след други 10 потърпевшите са останали инвалиди. Най-много жертви по време служба са отчетени в сектор "Сухопътен транспорт" и "Строителство на сгради".

Според Кодекса за социално осигуряване размерът на обезщетението зависи от дохода, върху който се осигуряват работещите. Сумата, която НОИ изплаща на претърпелите инцидент по време на служба или по път за офиса, е 90% от размера, на който се осигуряват.

Статистиката показва, че през третото тримесечие на 2016 година средната заплата в сектор "Държавно управление" е била 1091 лв. Това означава, че при инцидент служител, който получава тази сума, е взел обезщетение в размер на 981 лв. Компенсацията за строител, нает на средна заплата от 796 лв., е била 716 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
държавен чиновник преди 7 години
Вие какво мислите че ще си даваме зор ли ?
31
2
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Да не става дума за заседнали предмети в дупки и отверстия на чиновническото тяло?
30
0
 
11
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Джурналята я първо се уточнете що е чиновник и после пишете глупости.
29
6
 
12
 
! Отговори
чиновничка преди 7 години
Опсно е разбира се!Шефа като влезе в кабинета ,заключи вратата и започне да ми брули сливата...последния път като се задавих с белтъка на шефа едвам оживях..
28
3
 
14
 
! Отговори
примери и случки преди 7 години
много! Като започна с типичен пример от бившия ми работодател, където колега си счупва ръката, и го пишат битов инцидент. Следващ пример - пак в същата фирма! Отново инцидент с ръка на друг колега! Пак битов инцидент! Лошото е, че рядко такива *** ще попаднат на човек като мен или някой друг, който дори само при намек от тяхна страна да си трая, ще осъмнат с изгоряло имущество, ако въобще осъмнат де :)) Не може цял живот да свеждаме глави! Не и пред такива!
27
9
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Айде моля ти се, не говори глупости, че си смешен още повече! Много добре виждаме и знаем вашите "умения" и колко компетентни сте всъщност! А и всъщност, по-долу хората ти го казват ясно , търтей такъв! На теб ти се ПЛАЩА за да си вършиш работата, за която всъщност си *** не един или два ***! Защото просто висшето ти толкова е висше! Ама и нагли сте на всичкото отгоре и спорите .
26
5
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
Добре ,че съм член на партия,имам и вуйчо и с много близалки ме направиха чиновник скатавка...Ако трябваше с труд да си изкарвам прите нямаше и за ориз на промоция от кауфланда да изкарам!
25
5
 
4
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
На кея на Куксхафен норд. Минус 4 градуса е. Ще влизам под водата. Никога няма опасност да се разболея от опасни чиновнически болести като хемороиди и невроза от целия свят.
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чиновниците сами по себе си са злополука за всяка държава.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко безопасно било строителството!!! Я всички марш на обекта, да строите!
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чиновниците са футболисти и затова се контузват. Прехвърлят топката постоянно едни на други ;)
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според Кодекса за социално осигуряване размерът на обезщетението зависи от дохода, върху който се осигуряват работещите. Сумата, която НОИ изплаща на претърпелите инцидент по време на служба или по път за офиса, е 90% от размера, на който се осигуряват"Кои са прецаканите в случая? Това са тези, които получат пари на ръка и на които обезщетенията са минимални. Прецакани са и държавните чиновници, които също получават по-ниски обезщетения, заради това 100% плащане на осигуровките от работодателя
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитат: " За сравнение - строителите, пострадали докато изпълняват служебните си задължения, са 75, което е близо 3 пъти по-малко спрямо чиновниците "Значи няма държава. Първо, строителите явно масово са без трудови договори, т.е. в сивия сектор и второ, там явно не се спазват никакви безопасни условия на труд и злополуките се прикриват. Няма да станем нормална държава, докато държавата не си върши работата.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От цялата "новина" излиза, че държавата не си върши работата и не осигурява спазването на законите, щом в частните фирми злополуките се укриват.
18
7
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
До Анонимен"тоя търтеи зад бюрото"Момче, "тоя търтеи зад бюрото" не можеш да му стъпиш и на малкия пръст, защото, за разлика от теб е грамотен. А ти очевидно, не си грамотен. Като е известно, навсякъде по-света, неграмотните и неуки хора, не живеят по същия начин и в същите услови, като грамотните и образованте. И се наричат "простолюдие".
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не забравяйте, че трудова злополука е и когато ти се случи нещо на път за работа. За последните 35 години, единствената трудова злополука, която се случи сред колегите ми, а те са доста много, беше счупване на крак при качване или слизане от автобус на път за работа.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То пък щото сте се утрепали от работа по гишетата, та и претенции имате, ако не бяхте нечии братовчеди да сте се уредили цял ден нищо да не правите зад гишетата, а бачкахте в някоя часна фирма, друга песен щяхте да пеете. Но пък, как ще ви вземат, като повечето сте с минимален умствен капацитет и нямате, кой знае, какви умения, но пък явно самочувствие не ви липства - типично за простака! Много си мечтая да ви уволнят на 50%, защото от половината няма нужда!
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където и да стане злополуката - в частна фирма, в държавна фирма или в някое министерство, последиците са едни и същи. Това по повод номер 14, който не доста "умно" се изказва, че в частните фирми не трябвало да се спазват безопасни условия на труд. Частните форми са проблемът, но такива като номер 14 не са дорасли да го разберат. Щом трябва, частната фирма трябва да бъде "разкостена от проверки", докато влезе в нормите.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 12 чиновника а бе *** , тез които стоят на гишетата си плащат за услугата , а тоя търтеи зад бюрото за това му плащат заплата да работи
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 13чети първо какво пише в статията , пише че ако има злополука при частния бизнес фирмата ще я разкостят от проверки а виж в държавата какво става , щом е държавно всички са на далавера

Спонсорирани публикации