Хампарцумян зове: Да влезем в еврозоната!

"Колкото по-бързо влезем в еврозоната – толкова по-добре"
13 фев 2017 10:20, Екип на Investor.bg
109
 Хампарцумян зове: Да влезем в еврозоната!
снимка: УниКредит Булбанк

За възможно по-бързо влизане на България в еврозоната призова в интервю за Investor.bg главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

По думите му страната ни е изконсумирала значителна част от негативните ефекти от присъединяването към една такава обща валута, след като е въвела валутния борд преди 20 години. Същевременно, "бидейки само с малкото си пръстче там през фиксирания курс, не успяваме да ползваме значителна част от преимуществата. Винаги съм бил убеден, че колкото по-бързо влезем в еврозоната – толкова по-добре".

"Там не са само цветя и рози, но това е печат за качество на българската икономика и администрация, на държавата като цяло. А и не виждам в момента политически продаваема алтернатива на еврозоната. Мога да прибавя още един аргумент в тази полза. Ако нямаме фиксиран курс и не сме в еврозоната, това означава, примерно, валутният курс на лева да се определя от четири-пет човека, които чрез него да провеждат монетарни политики и да определят икономиката. Последният път, когато сме го правили, завърши с катастрофа. Сещате ли се за имената на четири-пет човека, на които ние ще имаме публично доверие, които в петък ще се събират и ще определят курса в понеделник? Имам и по-сложни аргументи в полза на влизането в еврозоната", пояснява в интервюто си за финансовия сайт банкерът.

Според него технически финансовата и икономическата криза е свършила, когато бившият финансов министър Симеон Дянков твърдеше, че е свършила. Но по думите на Хампарцумян растеж между 0,5 - 1% в българския контекст не може да се усети "на улицата".

"Малкият процент се усеща само от най-активните хора – собственици на фирми, скъпо платени професионалисти, мениджъри. Когато стигнем до 3% - 4% икономически растеж и нагоре, това дава основание за потребителско доверие и икономически оптимизъм сред по-широк кръг от хора. От тази гледна точка можем да кажем, че 2016 година е краят на кризата или по-скоро е период на растеж, който се усеща от повече хора", добавя той.

Вижте цялото интервю в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Левон Хампарцумян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
14
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Интересна прогноза от човек, сложил годината на превземането на Констинопол от османците за име. А иначе по темата - ако искаме ЕС да го има, ще го има. Ако искаме да го направим по-добър, ще го направим. Минаваме през трудни години, които не очаквахме, защото смятахме, че с влизането ни в ЕС всичко автоматично ще се оправи. Приемаме и за даденост много неща-мира и стабилността например, не са. И сега е време да сме заедно, за да успеем. Спомни си завета на Хан Кубрат и девиза на България!
72
2
 
14
 
! Отговори
Ганьо Балкански 2017 преди 7 години
То и Великобритания не искаше:))Изчакайте ингилизите да напуснат европейския съюз и гледайте български игрален филм ''Домино''
71
11
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 60 преди 7 години
Франция, Германия, Холандия, Италия и Гърция НЕ искат да излизат от ЕС, нито от еврото, споко. Определени хора искат, да. Но повечето - не. Хайде, със здраве!
70
4
 
21
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До 10 години ЕС ще е история г-н Левон.Не се правете на ударени.Тези вафли ги ядем вече 27 години.Овчия народ яде вафли и спи дълбок сън.
69
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неговите шефове от Италия му казват така да говори. Все пак са в криза пък още една държава с ? хем италианските банки ще подпомогне , хем на Гърция кредитите ще се пооправят
68
2
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 70 преди 7 години
Какъв Евразийски съюз?! Я се разрови малко и бъди осведомен преди да агитираш и лъжеш сънародниците си! Кажи, че става въпрос за съюз с Беларус, Казахстан и Русия, евентуално Киргизстан, Таджискистан и прочие -стан, и достатъчно. В един такъв съюз доверие между самите страни няма, той вика да членуваме в него. Я погледни прехваления БРИКС: докъде стигнаха?! Защо страните му все си се разплащат с долари, а не с юани, рубли, рупии и т.н. А,и защото не си вярват един-друг, затова.
67
10
 
27
 
! Отговори
коко преди 7 години
Въпрос на време е евросъю-за да се разпадне,той в еврозоната иска.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
преди 89 БЪЛТАРСКАТА ИКОНОМИКА СЕ ПЛАНИРАШЕ ОТ ИНТЕРПРОГРАМА / на СИВ И СССР/ И ПРЕДАВАШЕ НА КОМИТЕТА ПО ПЛАНИРАНЕ. , КАК ПРАВИЛНО ДА СЕ ДОИ НАСЕЛЕНИЕТО
65
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пърцумян иска в Еврозоната, за да се нагушат с евро българските банки, а после да не върнат нищо. Гръцки сценарий.
64
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не вземеш да влезеш първо в затвора, а?? Централен Софийски затвор, 2 - ри етаж вдясно, при бай Ставри - човекът е строг, но справедлив! *** крадлива арменска!
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия от евроазиатски модел са ни чужди и по култура и по ред. Тази руска култура с романеле и щалваре не е Българска. Тя се появи с колхозите от ссср. И обича да се прави на ИНТЕРЕСНА
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е гаранцията, че Евразийският икономически съюз ще пожелае да присъедини и да изхранва страна втора категория в ЕС? Не си правете илюзии, че някой ви чака с отворени обятия.
61
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Там не са само цветя и рози, но това е печат за качество на българската икономика"България няма икономика. България имаше икономика преди 89та година. Западните компании нямат никакъв интерес да приемат страна с развита икономика която да конкурира техните стоки. България им трябваше като пазар на нискотехнологичните им продуки и като депо за евтина работна ръка. Затова икономиката на България беше унищожена преди да ни приемат, дори енергетиката ни съсипаха.
60
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нас не ни искат нито в Щенген нито в Европа, тоя къде е тръгнал. Холадния и Люксембург открито се обявяват България да бъде изключена от ЕС. България винаги ще си остане полупълноправен член, втора категори, задния двор на Европа. 10 години не станахма пълноправни членове, никога няма да станем. Изходит е да излезем от ЕС и присъединяване към Евразийския икономически съюз.
59
1
 
5
 
! Отговори
ham преди 7 години
За кой?
58
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа няма да търпи тази *** дълго. И да неискат някой, бизнеса се разширява на изток. Статуктвото ще се промени.
57
3
 
16
 
! Отговори
474 преди 7 години
Защо да отиваме там, откъдето хората се връщат?! Явно щом някои страни искат да излязат от еврозоната има защо. Ние пък се натискаме да влизаме! Абе айде да влезем, че и нея да я разпаднем!
56
2
 
12
 
! Отговори
Хампарцумяу преди 7 години
Твърдо европейски цени-в евро при български заплати.
55
5
 
12
 
! Отговори
Tangra преди 7 години
Аз искам да попитам, ако ЕС се разпадне какво ще правим с нашата икономика? Има ли някой от кандидат управляващите който има някаква идея. Жалко че сме толкова нещастни, че даже нямаме собствена валута. Лева не е никакъв лев а е някакъв купон вързан с еврото.
54
4
 
27
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Ако не сте виждали Ало Измамник погледнете снимката горе.