Хампарцумян зове: Да влезем в еврозоната!

"Колкото по-бързо влезем в еврозоната – толкова по-добре"
13 фев 2017 10:20, Екип на Investor.bg
109
 Хампарцумян зове: Да влезем в еврозоната!
снимка: УниКредит Булбанк

За възможно по-бързо влизане на България в еврозоната призова в интервю за Investor.bg главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

По думите му страната ни е изконсумирала значителна част от негативните ефекти от присъединяването към една такава обща валута, след като е въвела валутния борд преди 20 години. Същевременно, "бидейки само с малкото си пръстче там през фиксирания курс, не успяваме да ползваме значителна част от преимуществата. Винаги съм бил убеден, че колкото по-бързо влезем в еврозоната – толкова по-добре".

"Там не са само цветя и рози, но това е печат за качество на българската икономика и администрация, на държавата като цяло. А и не виждам в момента политически продаваема алтернатива на еврозоната. Мога да прибавя още един аргумент в тази полза. Ако нямаме фиксиран курс и не сме в еврозоната, това означава, примерно, валутният курс на лева да се определя от четири-пет човека, които чрез него да провеждат монетарни политики и да определят икономиката. Последният път, когато сме го правили, завърши с катастрофа. Сещате ли се за имената на четири-пет човека, на които ние ще имаме публично доверие, които в петък ще се събират и ще определят курса в понеделник? Имам и по-сложни аргументи в полза на влизането в еврозоната", пояснява в интервюто си за финансовия сайт банкерът.

Според него технически финансовата и икономическата криза е свършила, когато бившият финансов министър Симеон Дянков твърдеше, че е свършила. Но по думите на Хампарцумян растеж между 0,5 - 1% в българския контекст не може да се усети "на улицата".

"Малкият процент се усеща само от най-активните хора – собственици на фирми, скъпо платени професионалисти, мениджъри. Когато стигнем до 3% - 4% икономически растеж и нагоре, това дава основание за потребителско доверие и икономически оптимизъм сред по-широк кръг от хора. От тази гледна точка можем да кажем, че 2016 година е краят на кризата или по-скоро е период на растеж, който се усеща от повече хора", добавя той.

Вижте цялото интервю в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Левон Хампарцумян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърдо ДА на еврото!!!
52
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко сме бедни, еврото ще ни направи още по-бедни, но този на снимката ще го направи още по-богат.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки бърза да се нагуши с леки пари, щото сега му е паднало. В ЗОНАТА ще има други условия и правила. Тия днешните пари ще станат за тапети. Можещия още в деня на еврото ще смета часовата си работа в евро и дори от нулата да почне ще натрупна.
50
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Студена пот избива по челата на европейските либерали. Франция, Германия, Италия, Холандия и Гърция искат да излизат от ЕС, а Франция - и от ОТАН. Тоя иска обратно?! Разпадне ли се новият Съветски Съюз - ще си загуби лафата и затова вие.
49
5
 
20
 
! Отговори
scbg преди 7 години
Аз пък искам "европейските" лихви и такси на банките...Малко сме бедни, еврото ще ни направи още по-бедни.
48
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nai goljamata glupost balgari schte stanan oschte po bedni lv sa bg e ok garzite schte islisat a bogataychite kato toja armenez iska da ni vkarva v po goljama bednost. Nikakvo ezr v bg imame si lv stabilen kakto ch imat 6veisz.franka ne eur i eu
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕГА ЗАКОНИТЕ СЕ ПИШАТ ОТ КОРУМПИРАНИТЕ ФИРМИ - МОНОПОЛИ. Оправдават се , че не сме в Евро зоната и законите за тук неважат. Отлагането е трайно , но ще удари по децата им. Свикнали с пари без труд и ред. Плимер, топлофикация АД, Агенции всякакви;/ пътни, железопътни,речни,на потребители, пенсионери, безработни и какви ли не/ Холдинг всякакъв вид.
46
10
 
25
 
! Отговори
Рус преди 7 години
Аз искам да въведем рублата. Много по перспективна и сигурна валута от еврото. А и масово народа ще е доволен, заплатите ще скочат поне 30 пъти.
45
3
 
25
 
! Отговори
до 31 Анонимен преди 7 години
Ти сериозно ли? Чистачките също ги мързи да владеят перфектно 5 езика и компютърно програмиране след второто висше. Образованието НЕ РЕШАВА НИЩО - една държава без социална политика е нищо. За какво му е на 55-годишен да учи немски?! На такава възраст в Турция отдавна е пенсионер. При 20-годишен стаж се пенсионираш с нормална пенсия за всеки бранш. Излиза, че Турция е най-социалната държава в Европа. И лечението за раково болните там е безплатно, независимо колко струва.
44
3
 
24
 
! Отговори
същ преди 7 години
Духай супата, Левоне, ти си за затвора!
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За частния бранш, услуги, производство,туризъм и т.н. е добре. Спазвали стандарта ще му носи пари в ЛИЧНИЯ ДЖОБ. Европрограмите ще работят за тях и за техното конто.ТАКИВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СЕГА СА МАЛЪК % КОЙТО ЕДВА ОЦЕЛЯВАТ За бюрократа - администратор на държавна работа / банков чиновник,фуражка,арендатор и разни синекурни длъжности/ ще са на минимална и някой ще отпаднат от яслата. Корупцията ще спадне. Но така няма да е удобно за мнозина от наяселението ПО ГОЛЕМИЯ %!
42
3
 
17
 
! Отговори
до dominici преди 7 години
Политиката на Уникредит е като на банка на мафията. Нали не е редно както установих лично обменния курс в София и на Слънчев бряг да е различен. Далавера. Както и всяка банка у нас - работят над законите. Всъщност законите те ги пишат
41
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърдо не на еврото. Всичко ще отиде по дяволите..То и сега върви нататък де..
40
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Барабар Петко с мъжете. Те големите държави са с единия крак извън еврозоната, тоя се натиска да се намърда вътре. Явно са прицелили още едно доограбване на изпроводяк.
39
5
 
9
 
! Отговори
еврозона преди 7 години
влизай, кой ти пречи.
38
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе аз се сещам за имената на повече от 4-5 човека, които ни докараха дотук, но не знам защо изобщо имат очи да излизат и да ни лъжат за още! Между другото, обясни на шведите колко много губят от това, че не са приели еврото, за да ти се изсмеят. Имаха външен министър, който почти беше на път да го въведе .... вечна и памет!
37
6
 
17
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Влез ти Харцуцумуцане,ние не щем.
36
5
 
22
 
! Отговори
за лагер е този преди 7 години
Странно е че по нашите медии дават думата на бандити,крадци и мошеници,това лице като шеф на агенцията по приватизацията продаде тази банка с огромни загуби за държавата и о чудо след време и стана шеф на същата някога външно търговска банка най богатата тогава банка.
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Охранителят-СофияНе са смешни парите. Ти си смешен, защото си пр*ст и не можеш нищо, не заслужаваш и толкова даже. Това е милостиня за бездарни и нищо не можещи като тебе.
34
4
 
8
 
! Отговори
dominici преди 7 години
До nkavrakovВ грешка си, колега. Unicredit имат едни от най-добрите условия по кредитите в момента. Наскоро кандидатствах за кредит. От няколкото банки, които прегледах - UNCR бяха най-добрите. Не исках при тях, точно защото Хампарцумян има лице, което просто ти се иска да го удариш, но ...

Спонсорирани публикации