Гърция ли? Всеки трети с план за море у нас!

Турция все още е атрактивна дестинация за сънародниците ни
14 фев 2017 08:50, Петя Славова
164
Гърция ли? Всеки трети с план за море у нас!
Снимка: архив, Булфото

Всеки трети, или 34% от българите, вече знаят къде ще прекарат лятната си отпуска у нас. Това съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той поясни, че 14% от сънародниците ни вече са резервирали местата си на родното Черноморие, а около 20 на сто разполагат с втори дом край плажа или имат близки и познати, които ще ги приютят за няколко дни през лятото.

Близо 6% пък са потенциалните клиенти, които ще се възползват от различни промоционални програми. Това са най-често възрастни хора и семейства с деца, пише "Монитор".

Драганов бе категоричен, че и тази година родните ни курорти ще привличат българите въпреки спекулациите за качеството на обслужване. По думите му през миналата година над 3,5 млн. българи са отскочили до някои от морските ни плажове, докато в Гърция са отишли в пъти по-малко туристи. Той е на мнение, че тази година тенденцията ще продължи и повечето наши сънародници отново ще предпочетат да се пекат на родна земя.

Анализите показват, че родните хотелиери в момента предлагат с 30% по-ниски цени, ако предплатим още сега. Това обаче важи най-вече за месеците май, юни и септември. Различно е положението обаче за периода юли и август, тъй като доста от местата вече са резервирани още преди месеци.

Записванията за чужбина обаче са в пъти по-малко от тези за родното Черноморие. За началото на лятото през май и юни едва 1-2% от българите вече са направили своите резервации или са предплатили почивките си. Драганов поясни, че за разлика от нас 32 на сто от германците още от сега са наясно къде ще пътуват в чужбина по време на годишната си отпуска.

Директорът на института сподели още, че в Гърция туроператорите предлагат отстъпки в размер на до 25% за ранно записалите се. Така например дори за едни от най-скъпите острови като Санторини в момента се намират изключително примамливи предложения

В активния летен сезон в средата на август можем да отседнем в хотел с 2 звезди срещу 467 лева за 5 нощувки за двама. 489 лева пък е цената на стая с изглед към басейн. Друг домакин пък ни предлага и закуска, цената за 5 нощи прекарани на Санторини, обаче скача на 665 лева.

В Халкидики, където повечето българи летуват, цените в момента също са доста ниски. 390 лв. ще ни струват 5 нощувки за двама с включени обилни закуски.

Директорът на института бе категоричен, че Турция все още е атрактивна дестинация за сънародниците ни и хората, които са запознати с този продукт, отново ще посетят южната ни съседка и това лято. Ако решим да запазим в момента, крайната цена ще ни бъде с около 30 на сто по-ниска спрямо сумата, която ще трябва да извадим, ако резервираме в последния момент.

Експертите обаче съветват да внимаваме, когато още през зимата или пролетта правим резервациите си, тъй като в някои случаи, ако се откажем няма да ни възстановят парите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 7 години
Двама от трима в Гърция, а третия в Турция!
136
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 148Абе горски ... ти мериш ли мялката и бедна държава БГ.... с испания и франция?Пак и какво ни дреме на нас какво имат те? Важно е какво правим ние и къде си даваме парите ? Испания ненти плаща заплатата после нито бюджета!Виж колко приходи влизат в хазната от морето *** да има баба ти пенсия.
135
2
 
7
 
! Отговори
Лъжете по-интересно: преди 7 години
Гърция ли? Всеки трети ГРЪК с план за море у нас!
134
0
 
6
 
! Отговори
az преди 7 години
'Драганов бе категоричен, че и тази година родните ни курорти ще привличат българите въпреки спекулациите за качеството на обслужване'Само хора, които не са стъпвали по нашите курорти, могат да повярват, че това са 'спекулации'
133
0
 
7
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 7 години
Ний пък миналата године не бяхме на море а пък тази нема да ходим и балкан-ей тъй за разнообразие бе
132
2
 
24
 
! Отговори
1 преди 7 години
Който вече е почивал в чужбина,тук не се връща.Досещате ли се защо?
131
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналото лято бяхме, на почивка в Катерини Паралия ,но останахме много разочаровани.Все едно си бяхме на нашето море.Храната беше отвратителна и се налаше да ядем по таверните, морето беше пълно с водорасли и други *** и навсякъде българската, сръбска и руска реч.Направо все едно си в родния Созопол или Китен.Затова решихме, да заменим Гърция с Хърватия или Испания и дано този път си починем истински.
130
15
 
5
 
! Отговори
МОРСКИ преди 7 години
И на нас ни е по добре да ходите в Гърция!!!!Достатъчно хора има при нас по 5млн всяко лято са тук!!А пък тези селяни от западна Българи да си натоварват багажниците да си взимат кафеварките и в гората в северна Гърция!!!!
129
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, гледам календара - днес е 14 февруари, до 1 април има още бая време... Запазете подобни "новини" за 1 април, че някой ще вземе да ви се върже.
128
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправихте ми деня с тоя фейлетон.
127
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само платени статии , като вчера за разликата в цените на храните тук и чужбина ... смяхххх ... аз в държавата ви не искам да стоя , те за почивки ми говорят ... само в Гърция на море ходят моите родители и не искат да чуят за кафяво море !
126
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tova APRILSKA SHEGA ie e ? Ha ha ha.
125
2
 
25
 
! Отговори
RRR преди 7 години
И тази година нашите хотелиери/мутри и трактористи/ ще чоплят семки и ще чакат почиващи.Само че умните хора не почиват в България между фекалии и мазни селяни.
124
1
 
21
 
! Отговори
Сеирджия преди 7 години
Пак платени статии. АМА НЕМА БАЛАМИ!
123
1
 
21
 
! Отговори
mgs преди 7 години
А пък аз като ходя някъде проверявам къде няма руснаци и българи и ходя там - там се почива. Един *** трик взимаш карта на Гърция гледаш къде няма наблизо LPG станции за зареждане на S класи и отиваш на приятна и културна почивка.
122
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те ромите от Румъния са по - добри клиенти от българина. Българина отишал уж на почивка пък през 2 минути цепи стотинката и трепери да не се минел. Еми на плажа е скъпо, не е кварталната кръчма. Като нямаш пари - хляб и лютеница от магазина или по скоро къде си тръгнал на почивка? Това да се стискаш 2 лева за сладолед за детето си, защото бил с по голяма надценка е грозно и срамота. Къде сте тръгнали бе хора?
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз мисля да ходя в Бодрум ама Путин да не си го анексира и да трябва да плащам в рубли, искам да знам каква валута да нося с мен?
120
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой няма сметка хотелите им да се пълнят с българи. По - добре да е скъпо и да са чужденци, от колкото да е евтино и да са българи. Някои казват било по - скъпо в България. Защо тогава чужденците идват в България ,а не в Гърция. Гърците да събират бедняците от БГ, пък тука само за чужденци които плащат а не идват с багажника пълен с храна за 1 седмица.
119
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай малко повече описание за това Бодрум че ми стана интересно. Явно е някакъв анонимен курорт, но бих искал повече информация. В гугъл нищо не ми излиза. Къде е това в, турсиа сигурно?
118
5
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
""Селяните с S-класа вече са демоде!!!""Граховото ти зърно:-) до кой канал или язовир ще достигне това лято:-) хи хи хи

Спонсорирани публикации