Гърция ли? Всеки трети с план за море у нас!

Турция все още е атрактивна дестинация за сънародниците ни
14 фев 2017 08:50, Петя Славова
164
Гърция ли? Всеки трети с план за море у нас!
Снимка: архив, Булфото

Всеки трети, или 34% от българите, вече знаят къде ще прекарат лятната си отпуска у нас. Това съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той поясни, че 14% от сънародниците ни вече са резервирали местата си на родното Черноморие, а около 20 на сто разполагат с втори дом край плажа или имат близки и познати, които ще ги приютят за няколко дни през лятото.

Близо 6% пък са потенциалните клиенти, които ще се възползват от различни промоционални програми. Това са най-често възрастни хора и семейства с деца, пише "Монитор".

Драганов бе категоричен, че и тази година родните ни курорти ще привличат българите въпреки спекулациите за качеството на обслужване. По думите му през миналата година над 3,5 млн. българи са отскочили до някои от морските ни плажове, докато в Гърция са отишли в пъти по-малко туристи. Той е на мнение, че тази година тенденцията ще продължи и повечето наши сънародници отново ще предпочетат да се пекат на родна земя.

Анализите показват, че родните хотелиери в момента предлагат с 30% по-ниски цени, ако предплатим още сега. Това обаче важи най-вече за месеците май, юни и септември. Различно е положението обаче за периода юли и август, тъй като доста от местата вече са резервирани още преди месеци.

Записванията за чужбина обаче са в пъти по-малко от тези за родното Черноморие. За началото на лятото през май и юни едва 1-2% от българите вече са направили своите резервации или са предплатили почивките си. Драганов поясни, че за разлика от нас 32 на сто от германците още от сега са наясно къде ще пътуват в чужбина по време на годишната си отпуска.

Директорът на института сподели още, че в Гърция туроператорите предлагат отстъпки в размер на до 25% за ранно записалите се. Така например дори за едни от най-скъпите острови като Санторини в момента се намират изключително примамливи предложения

В активния летен сезон в средата на август можем да отседнем в хотел с 2 звезди срещу 467 лева за 5 нощувки за двама. 489 лева пък е цената на стая с изглед към басейн. Друг домакин пък ни предлага и закуска, цената за 5 нощи прекарани на Санторини, обаче скача на 665 лева.

В Халкидики, където повечето българи летуват, цените в момента също са доста ниски. 390 лв. ще ни струват 5 нощувки за двама с включени обилни закуски.

Директорът на института бе категоричен, че Турция все още е атрактивна дестинация за сънародниците ни и хората, които са запознати с този продукт, отново ще посетят южната ни съседка и това лято. Ако решим да запазим в момента, крайната цена ще ни бъде с около 30 на сто по-ниска спрямо сумата, която ще трябва да извадим, ако резервираме в последния момент.

Експертите обаче съветват да внимаваме, когато още през зимата или пролетта правим резервациите си, тъй като в някои случаи, ако се откажем няма да ни възстановят парите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
19
 
! Отговори
Ганьо от село Бегето преди 7 години
България си е *** и това е!Даже и малките деца вече знаят че в страната на чалгата всичко е таратор работа.Колкото по далече от Българиятолкова по-добре.В чужбина като чуя българска реч и веднага ставам невидим.
76
19
 
3
 
! Отговори
Баровец с S-класа преди 7 години
Моите впечатления са че само бедните хорица (бачкаторите) ходят в Гърция или Турция защото там им излиза по-евтино и са на алл-инклузив. Баровците си житкаме на Слънчев,Несебър,Влас,Златни Пясъци, Албена.
75
13
 
3
 
! Отговори
тежкаря преди 7 години
никога не съм ходил в Гърция. Ходя си на Слъчначка или Несебър и съм много доволен. Всяка втора кола там е S-класа така че не знам за какъв нисък стандарт в БГ може да се говори. Едва ли в Гърция има толкова S-класи
74
1
 
11
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
И в България и в Гърция мажеш да си прекараш добре, ако не търсиш евтиното. Ходя и на двете морета, и двете си имат страхотни места. Ако ми тръгваш с бурканите и котлоните навсякъде си трагедия. Просто и ясно.
73
0
 
19
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 години
На две крачки е Гърция и Турция.Хората предлагат качествена храна,перфектно обслужване и чисто море.Който иска да почива в България.Въобще не завиждам.Почивам в чужбина и се радвам на живота.
72
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На половината българи е по-лесно и близо да стигнат до Гърция, отколкото да бичат 500км. до черноморието. Обслужване, храна, условия, чистота, всичко е в полза на византийците.
71
2
 
2
 
! Отговори
обективен преди 7 години
До ФИЛАРЕТ ФИЛАДЕЛФИСФилке,ако ти отмаам какалашката барболаците ще ти изскочат като на жаба кекерица!
70
1
 
17
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Не е нъвъзможно тези очаквани цифри, да се сбъднат. Проблемът е, че хората които имат повече финансови възможности няма да отидат на нашето черноморие. Не може да се мерим с гърците - те имат традиции в туризма. Както се казва знаят как да ти вземат парите и да останеш доволен. Тук наблягат на първото. Аз също от години ходя в Гърция, може би ми излиза 10-15% по-скъпо, но досега не съм съжалявал. Уважаеми хотелиери, наблегнете на качеството и резултати ще има....но след години...
69
0
 
14
 
! Отговори
еврозона преди 7 години
Така ви се иска, ама няма да стане. Кой е луд да ходи при мутрите по черноморието.
68
10
 
1
 
! Отговори
ФИЛАРЕТ ФИЛАДЕЛФИС преди 7 години
ГЪРЦИЯ Е ДО АРМЕНИЯ И ДО ДУНАВ...ГЪРЦИЯ ГРАНИЧИ СЪС СВОИ ЗЕМИ. В ГЪРЦИЯ Е ЗАБРАНЕНО ЗА ТУРЦИ, БЪЛГАРИ, ШИПТАРИ И ФИРОМОСКОПЯНИ.ГРЪЦКАТА АРМИЯ Е ЗА ВАС И ЩЕ ВИ ПОСРЕЩНЕ..ВСЕКИ ДРУГ ОТ ПЛАНЕТАТА ГАИА Е ДОБРЕ ДОШАЛ ВАВ ВЕЛИКА ГЪРЦИЯ...СПЕЦИАЛНО ЗА БРАТЯ СЕРБИ, РУСНАЦИ И АМЕРИКАНЦИ.
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 58Кво викаш, раздавал си го чистачка по Гръцко? Викаш не правиш разлика между това да отидеш с парите си и да работиш черноработнически истории? Уважаваш ли тука хората дето ти изхвърлят *** или метат улиците? Не ми отговаряй - проблема си е лично твой... Аз отивам там с парите си и получавам обслужване. Тук - не. Елементарно
66
0
 
9
 
! Отговори
боби преди 7 години
До АнонименЗа съжаление сме ходили, много години и само станахме свидетели как нещата отидоха от зле на катастрофа. Затова от години вече не ходим.
65
1
 
12
 
! Отговори
обективен преди 7 години
В Гърция почиват почиват почтените и заможни люде,а по нашето Черноморие ходят лузери и клошари да събират капачки от буркани!
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе вие какви ги пишете и ходили сте изобщо някога на Черно море??? Или само от медиите си вадите изводите?? Ама естествено на българина му дай да работи в чужда държава, да почива навън и да псува родното, ама ако дойде някой бежанец и иска да му го отнеме протестират, ядосват се, псуват.... смях, но всъщност е уйасно тъжно и жалко
63
0
 
19
 
! Отговори
70 преди 7 години
Голяма скука пада. Няма чалга, няма простаци, няма мутри, няма акота в морето, няма как една болест да хванеш, едно натравяне в ресторант няма. Скукккккаааа!
62
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледайте брошурата на Кауфланд и ходете не еФтиното. Аз ходя в чужбина и в БГ ама ходя на скъпото. В Гърция не е лошо, ама като знам повечето българи в какви 2/3 звездни хотели са оле ле майко. По добре не казвай че си ходил в Гърция ако ще ми говориш за еФтино.
61
0
 
18
 
! Отговори
boby преди 7 години
Моля, нека 9 от 10 българи да ходят на нашето море да си "почиват". Така ще ми е още по-добре като си ходя по островите!
60
0
 
14
 
! Отговори
плановик преди 7 години
У нашето море още след първото къпане си хванал тен !Хубав , кафяв тен .
59
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много се радва, че коментиращите тук няма да се срещат по баровете и плажовете на нашето моренце;))) Весело ви в Гърция и да не сте стъпили на черно море, там място за вас няма. Скучайте си в Гърция, мажете филии с лютеница за плажа и не си и и мислете за нашия изток!
58
4
 
22
 
! Отговори
56 преди 7 години
Ти май не си си подавал нослето от Бантустана, а? В Гърция ходят ултра богати хора и е топ дестинация за целия свят. Ако преброиш яхтите по бреговете на Гърция и ги превърнеш в евро, ще можеш да си купиш цяла София,. а може би и България с получената сумичка. Това, че твоя съсед от Люлин носи домати в Голфа и спи в коптор някъде на Халкидики е съвсем друга работа. Ганчовците и в Монако ще отидете с доматите и домашната ракия... ако ви пуснат.